Hartcoherentie

Hartcoherentie: minder emotionele stress, meer balans

Met Hartcoherentie training kun je een positieve invloed uitoefenen op je emotionele en cognitieve functioneren. Zo kun je bijvoorbeeld emotionele stress verminderen. De resultaten van Hartcoherentie training zijn meetbaar, duurzaam en met een beetje oefening gemakkelijk toe te passen. Lees verder om meer te weten te komen over de precieze werking van deze training.

Waar komt Hartcoherentie training vandaan?

Hartcoherentie is ontwikkeld door het Heartmath instituut in Boulder Creek, in de Verenigde Staten. De techniek is gebaseerd op jarenlang onderzoek. Het Heartmath instituut is opgericht door Doc Childre. Hij ontwikkelde de Freeze-Framer, de emWave en Personal Stress Reliever software, voor het verbeteren van de gezondheid en prestaties.

Hartcoherentie training draait om een verbetering van het emotionele functioneren. Je kunt leren om meer controle te krijgen over je emoties, met verschillende positieve effecten als gevolg. Hieronder leggen we je graag eerst uit wat emoties zijn en hoe ze in verhouding staan tot het hart, gevolgd door de werking van de training.

Wat is hartcoherentie

Emoties en het hart

Een emotie is een sterk gevoel, zoals blijdschap of boosheid. We voelen emoties in ons lichaam: ze zijn belichaamd. Het hart heeft een eigen netwerk en een eigen hormoonfabriek. Het maakt onder andere adrenaline aan en scheidt ook een eigen voorraad oxytocine af, het gelukshormoon. Al deze hormonen werken rechtstreeks op het brein. Het hart heeft ook nog een elektromagnetisch veld, dat op enkele meters afstand van het lichaam kan worden aangetoond.

Het hart neemt waar en heeft gevoelens. De wisselwerking tussen het emotionele brein en het eigen neurale netwerk van het hart (hart-hersensysteem) is de sleutel tot emotionele intelligentie. Door je hart te controleren, kun je je emotionele brein beheersen.

Hoe komt die wisselwerking tot uiting? Als emoties sterk aanwezig zijn, zoals boosheid of woede, kun je dat zien aan een verandering in het hartritmepatroon. Het hartritme wordt dan ongelijk en onregelmatig. Met andere woorden: in een toestand van stress, of bij sterke negatieve emoties, wordt de veranderlijkheid van het hartritme tussen twee slagen chaotisch en onregelmatig.

Als we een sterke emotie voelen, is het moeilijker om helder te denken. Dit komt omdat ons bewuste brein tijdelijk offline wordt gezet. Als we ons goed en veilig voelen, is het hartritme juist gelijkmatig en glooiend. Wetenschappers hebben ontdekt dat een regelmatig hartritme helder denken en besluitvoering vergemakkelijkt.

Managen van stress met Hartcoherentie

Coherentie is een natuurlijke toestand die in het bijzonder optreedt als je positief en opgewekt bent, als je iets doet wat je leuk vindt, of als je dankbaar bent. Met Hartcoherentie training kun je leren om je emoties te managen, om bij sterke negatieve emoties beter in balans te kunnen blijven. Deze training beïnvloedt ook andere fysiologische processen, zoals je bloeddruk.

Ritmisch ademen is één van de onderdelen van de training. Door ritmisch te ademen kun je je zenuwstelsel in balans brengen, omdat het ritme van je ademhaling effect heeft op het ritme van je hart, dat weer in verbinding staat met je zenuwstelsel.

Naast het ritmisch ademen is het de bedoeling om positieve gevoelens op te wekken, zoals liefde of dankbaarheid, terwijl je door je hart in- en uitademt. Dit zorgt voor zowel lichamelijk als emotionele balans: een stressmanagement-techniek.

Inmiddels is bekend dat chronische stress klachten zoals angst, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk en depressie kan veroorzaken. Maar ook minder concentratie en een verhoogde prikkelbaarheid kunnen het gevolg zijn van stress. Door je inwendige fysiologie te beheersen middels Hartcoherentie training voel je je snel minder gestrest en verbeter je je prestaties, je concentratievermogen en je relaties.

Hoe werkt Hartcoherentie

Hartcoherentie techniek: 3 stappen

De verschillende stappen van de Hartcoherentie techniek zijn ontwikkeld en getest door het Heartmath instituut. Hierboven hadden we het al over ritmisch ademhalen en positieve gevoelens opwekken. De Quick Coherence techniek, die wordt gebruikt bij Hartcoherentie training, bestaat in totaal uit de volgende drie stappen:

  1. Hart focus: het focussen van je aandacht op je hartstreek. Dit haalt je uit je hoofd.
  2. Hart ademhaling: visualiseren dat je in- en uitademt door je hart.
  3. Hart gevoelens: contact maken met een gevoel van warmte of dankbaarheid. Positieve gevoelens zoals liefde, waardering of dankbaarheid in jezelf oproepen, terwijl je in en uit blijft ademen door je hart. Het hart is erg gevoelig voor elk gevoel van liefde of dankbaarheid.

In de American Journal of Cardiology heeft Heartmath aangetoond dat het oproepen van positieve emoties, via een herinnering of een zelfbedachte emotie, tot hartcoherentie leidt. Door deze hartcoherentie, de verandering van het ritme van de hartslag, wordt het emotionele brein beïnvloed en krijgt het een signaal dat de fysiologie in homeostase is, oftewel in evenwicht is. Het emotionele brein zal vervolgens reageren op deze boodschap door de hartcoherentie nog meer te versterken. Dit vormt dus tweerichtingsverkeer.

Meer balans dankzij Hartcoherentie training

Hartcoherentie kan functioneren verbeteren, en helpt je om beter om te gaan met stress en zware emoties. Coherentie tussen het hart en het emotionele brein brengt het autonome zenuwstelsel in balans. In deze staat zijn we volledig in evenwicht. Hierdoor hebben we meer toegang tot onze intuïtie, maar ook tot ons bewust denkende brein (neocortex). Coherentie brengt een innerlijke rust tot stand, wat een positief effect heeft op omgaan met de buitenwereld en kan je veekracht vergroten.

Bij BrainNetwork kun je terecht voor Hartcoherentie training. Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen? Neem contact met ons op

Bron: heart4happiness.nl

Lees meer in onze Psychologie Blog over hartcoherentie