Psycholoog Zeist

Wat is Neurofeedback? Een handige uitleg

Misschien heb je al eens van het woord gehoord: Neurofeedback. Het klinkt wellicht als een ingewikkelde term, maar we kunnen het eigenlijk heel eenvoudig aan je toelichten: Neurofeedback is kortgezegd een training voor je brein. Bij verschillende klachten heb je hier baat bij, waaronder slaapproblemen, angsten, ADD en ADHD. Wat is Neurofeedback precies, en welke positieve effecten kan dit teweegbrengen? We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

De werking van ons brein

Allereerst willen we je iets uitleggen over de werking van het brein. Je brein is enorm sterk en stelt je in staat tot bijzondere prestaties. Maar als je brein ontregeld is, leidt dit tot diverse klachten. Je denken, voelen, doen en laten kunnen veranderen door de activatie in je brein, ook wel je hersenactiviteit genoemd.

Deze activaties van je brein worden gemeten in zogenoemde frequenties. Het zijn deze frequenties die de hele dag je gedrag en gemoedstoestand sturen. Gedurende de dag verschillen deze frequenties. Zo is er een ander activatieniveau in je brein te zien wanneer je geconcentreerd bezig bent met een taak dan wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen

Neurofeedback

Hoe werkt Neurofeedback?

Bij een Neurofeedback training wordt er een terugkoppeling gegeven op de hersenactiviteit die wordt gemeten. Door middel van deze feedback helpen we je brein om zich aan te passen en de optimale communicatie (frequentie) te vinden tussen de hersendelen.

Tijdens de behandeling worden er verschillende sensoren op je hoofd geplakt, die hersenactiviteit kunnen waarnemen. Als het doel wordt bereikt, oftewel de optimale communicatie wordt gevonden, kun je dat met behulp van een computer zien en horen. Als dat ideale doel vervolgens systematisch wordt beloond, zal je brein zich daarnaar gaan gedragen. 

Om te weten of hersenactiviteit ontregeld is, wordt een hersenscan gemaakt. Dat kan snel en tegen lage kosten met een EEG, waarbij met een soort badmuts vol sensoren de elektrische activiteit van het brein wordt gemeten. De resultaten staan in tabellen, grafieken en overzichtelijke plaatjes, waarmee naar verschillen met een gezonde hersenactiviteit kan worden gekeken. En bij gezonde ‘toppers’ in de frequenties kan worden vastgesteld hoe ze nog betere prestaties kunnen bereiken.

Neurofeedback

Is Neurofeedback succesvol?

Neurofeedback wordt in de Verenigde Staten al tientallen jaren gebruikt en raakt ook in Nederland steeds meer bekend. Neurofeedback kan een enorm effectieve behandeling zijn voor diverse klachten. Aan welke klachten kun je denken? Bij 60 tot 80 procent van cliënten met ADHD zien we na een behandeling de klachten verminderen, of zelfs geheel verdwijnen. Bij topsporters, managers en musici, die met neurofeedback trainden, zijn prestaties aanzienlijk verbeterd.

Deze behandelmethode is geschikt voor volwassenen, adolescenten en kinderen. Wetenschappelijke ondersteuning van de werking van Neurofeedback is aangetoond in onderzoeken naar ADHD, ADD, angst, slaapproblemen, epilepsie, en klachten onder topsporters en -musici. Verder zijn er veelbelovende resultaten gemeten bij autisme, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en tinnitus (oorsuizen).

Meer informatie

Neurofeedback vereist kennis en oefening. Bij BrainNetwork leggen onze therapeuten je graag uit wat deze vorm van therapie voor jou kan doen. Een psycholoog van BrainNetwork is altijd aangesloten bij de BCIA. Dit is de internationale organisatie voor de certificering van neurofeedback therapeuten.

Neem contact met ons op om e bespreken wat neurofeedback voor jou kan dan. Je kunt op onze site ook meer lezen over de mogelijkheden van een Neurofeedback behandeling.

Lees meer in onze Psychologie Blog over Neurofeedback