Neurofeedback bij ADHD

Neurofeedback als behandeling van ADHD en ADD is niet voor iedereen bekend. Het is een psychologische behandelvorm die in de jaren 60 ontstaan is in Amerika aan de universiteit van Chicago. In eerste instantie werd neurofeedback gebruikt in onderzoek naar bewustzijn door Dr Kamiya en Dr Sterman. Tijdens dit onderzoek ontdekte Dr. Kamiya dat mensen met behulp van een eenvoudig beloningssysteem konden leren hun hersenactiviteit te veranderen. Dit was het begin van meer onderzoek naar de inzet van neurofeedback voor verschillende toepassingen, zoals onder andere het verbeteren van concentratie. Dit vormde de aanleiding tot de inzet van neurofeedback bij behandeling van ADHD en ADD.

Neurofeedback ADHD

Onderzoek naar AHDH en ADD

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, ook in Nederland, naar de effecten van deze behandeling bij klachten die voorkomen bij ADD en ADHD. Zo blijkt uit een zogenaamde meta-analyse uit 2009* dat neurofeedback een groot effect kan hebben op het verbeteren van aandacht en impulsiviteit.

De effecten op hyperactiviteit zijn daarin minder significant.  In behandeling zien we wel dat een verbeterde concentratie uiteindelijk leidt tot meer rust en structuur. Neurofeedback wordt bij ADHD-klachten inmiddels gezien als een duurzame en effectieve behandeling. Zo blijkt ook uit een onlangs verschenen onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Dit onderzoek benadrukt de mogelijke positieve en langdurige effecten** van Neurofeedback bij de kinderen met ADHD of ADD.

In onze praktijk hebben we veel ervaring met zowel kinderen als volwassen met ADHD en ADD. We zien dan in veel gevallen een neurofeedback behandeling tot een verbetering in aandacht en concentratie leidt.  Daarbij zijn de klachten en oorzaken voor iedereen uniek en verdient dit ook een persoonlijke behandeling voor het beste resultaat.

Behandeling van ADHD en ADD

Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van je hersenen. Je brein bestaat uit een complex en ingenieus netwerk dat signalen door geeft en daarmee je gedrag aanstuurt.  Tijdens een neurofeedback behandeling geven we feedback op de activiteit van je hersenen. Je kan het een beetje zien zoals feedback die je ontvangt op je werk of thuis, vaak leidt goede feedback tot nieuwe inzichten en leer je om zaken anders aan te pakken. Dit leerproces zien we ook terug in de behandeling doormiddel van neurofeedback maar dan onbewust.

Tijdens een behandeling worden elektroden op je hoofdhuid geplaatst en kunnen we zo je hersenactiviteit meten. De psycholoog ziet vervolgens deze activiteit op haar scherm die verbonden is met het scherm waar jij zelf naar kijkt. Terwijl jijzelf een film kijkt of een computergame speelt ontvangen je hersenen op basis van de gemeten activiteit directe feedback. Dat wil zeggen dat je film of game gestopt of juist door speelt op basis van de gemeten activiteit. Hierdoor leren je hersenen, onbewust de “gewenste” hersenactiviteit te activeren. De “gewenste” hersenactiviteit leidt bij een geslaagde ADHD of ADD-behandeling vervolgens tot een vermindering van je klachten.

Neurofeedback

Is Neurofeedback geschikt voor iedereen met ADHD en ADD?

In onze praktijk hebben we veel positieve ervaringen met de inzet van neurofeedback bij ADD en ADHD-klachten. Iedereen is uniek en klachten kunnen voor iedereen anders zijn. Een gedegen intake en eerste meting is belangrijk om een persoonlijk behandelingsplan op te stellen.

Daarnaast is Neurofeedback is een intensieve behandeling. Voor een effectief en langdurig resultaat zijn minimaal 25 sessies nodig. In onze praktijk combineren we een neurofeedback training met coaching. Hierdoor wordt je meer bewust van de verandering die je ervaart. 

Neurofeedback kan een zeer effectieve behandeling zijn bij klachten zoals ADHD en ADD. Er zijn echter wel veel verschillende vormen van neurofeedback, zoals frequentietraining, powertraining of de meer gestandaardiseerde vormen. Laat je daarom altijd goed informeren over Neurofeedback door een gecertificeerde psycholoog.

*Arns, M., de Ridder, S., Strehl, U., Breteler, M. & Coenen, A. Efficacy of Neurofeedback Treatment in ADHD: The effects on Inattention, Impulsivity and Hyperactivity: a Meta-Analysis. Clinical EEG and Neuroscience; 40(3), 180-189.(2009)

** https://www.uu.nl/nieuws/neurofeedback-als-behandeling-voor-kinderen-met-adhd× Neem direct contact op