ADHD: Wat gebeurt er in je brein?

Op basis van recent onderzoek wordt aangenomen dat genetische factoren de voornaamste oorzaak zijn van ADHD en ADD. Dat wil eigenlijk zeggen dat het aangeboren is. 

De diagnose ADHD komt in Nederland bij 4% tot 8% van de kinderen voor (Faraone e.a., 2003) en dan ook vaak bij meerdere leden van één gezin. De vorm en de symptomen van AD(H)D kunnen sterk verschillen per persoon en wordt bepaald door meerdere factoren. Zo kan een drukke omgeving, stress in het gezien of traumatische ervaringen de klachten negatief beïnvloeden, terwijl een rustige omgeving juist een positief effect kan hebben.

BIOLOGISHCE ACHTERGROND

De hersenen van mensen met AD(H)D werken op een andere manier dan de hersenen van mensen zonder AD(H)D. De biologische oorzaak van ADHD en ADD wordt gezocht in de verstoorde communicatie tussen hersengebieden. Signalen tussen verschillende hersencellen worden doorgegeven door chemische boodschappers. Ook wel neurotransmitters genoemd. Het is gebleken dat bepaalde neurotransmitters in verminderde hoeveelheid voorkomen in het voorste gedeelte van de hersenen (de prefontaalkwabben) bij mensen met ADHD.

Een verminderde hoeveelheid van deze neurotransmitters gaat meestal samen met een afwijkend functioneren van de prefrontaalkwabben (de voorste gedeelten van je hersenen). Daarnaast spreken we vaak over een verminderde anatomische organisatie van de verbindingen tussen de verschillende hersendelen bij ADD en ADHD. Verder kan het ook zijn dat de amygdala (verantwoordelijk voor het sturen van emoties) kleiner is waardoor de regulatie van emoties anders verloopt. Deze factoren zorgen ervoor dat je anders reageert of bepaalde situaties dan mensen zonder ADHD.

HERSENGOLVEN

De werking van je hersenen kan gemeten worden aan de hand van zogenaamde hersengolven. Dit kunnen we meten doormiddel van een EEG. Dit EEG laat vaak zien dat mensen met de diagnose ADHD een overactief brein hebben. Dit zie je dan terug door een overmatige hoeveelheid theta golven dat zichtbaar wordt in het EEG. Als je een overmatige hoeveelheid theta golven produceert kan dit leiden tot verschillende klachten die herkenbaar zijn voor mensen met ADHD. Het overactieve brein kan voor mensen met ADHD lijken alsof alle prikkels even hard binnen komen en dan een filter ontbreekt. Dit zorgt er dan voor je dat je moeilijk kan concentreren, onrustig bent en snel afgeleid kan zijn. Verder lezen over het ADHD Brein? https://www.addkenmerken.net/normale-brein-vs-add-adhd-brein/

Wat nu als je deze hersengolven kan trainen? Als we in staat zijn om je brein te trainen om minder theta golven te produceren zou dit de klachten kunnen verminderen. Dit is precies wat we proberen met Neurofeedback. Neurofeedback geeft inzicht in de activiteit van je brein. Door je hersengolven inzichtelijk te maken (doormiddel van een EEG) kunnen we je brein onbewust trainen om minder of meer van bepaalde golven te produceren. Daarmee biedt Neurofeedback de mogelijkheid om de communicatie tussen hersendelen te verbeteren en wordt het filter, dat je brein beschermd voor prikkels, versterkt.

TRAINEN VOOR EEN LANGDURIG EFFECT

ADHD is geen ziekte maar iets wat aangeboren is en zich ontwikkel in je jeugd. De klachten die je kan ervaren daarvan wordt veroorzaakt doordat je brein daadwerkelijk anders functioneert dan dat van andere mensen. Je brein heeft een enorm sterk lerend vermogen en is in staat zich aan te passen en nieuwe verbindingen tussen hersendelen te leggen.

Door je brein te trainen doormiddel van feedback kunnen je klachten verminderen. Laat je daarbij altijd goed informeren. Iedereen is anders, wat voor de een goed werkt hoeft niet direct voor een ander ook de oplossing te zijn.

× Direct contact opnemen