ADHD: wat gebeurt er in je brein?

Iedereen heeft weleens van ADHD gehoord. Ook hebben veel mensen hier een beeld bij in hun hoofd. Het is echter niet altijd zo dat we weten wat er precies in het brein gebeurt bij ADHD. Daar leggen we je in deze blog graag meer over uit: de diagnose, de biologische achtergrond en de mogelijke trainingen voor verbetering.

ADHD Behandeling

Diagnose ADHD

Op basis van recent onderzoek wordt aangenomen dat genetische factoren de voornaamste oorzaak zijn van ADHD en ADD. Dat wil eigenlijk zeggen dat het is aangeboren. Vervolgens ontwikkelt het zich door de jaren heen.

De diagnose ADHD komt in Nederland bij 4 tot 8% van de kinderen voor* en is vaak van toepassing op meerdere leden binnen één gezin. De vorm en de symptomen van AD(H)D kunnen sterk verschillen per persoon en worden bepaald door meerdere factoren. Zo kunnen een drukke omgeving, stress in het gezin en traumatische ervaringen de klachten negatief beïnvloeden, terwijl een rustige omgeving juist een positief effect kan hebben.

Biologische achtergrond van ADHD

De hersenen van mensen met AD(H)D werken op een andere manier dan de hersenen van mensen zonder AD(H)D. De biologische oorzaak van ADHD en ADD wordt gezocht in de verstoorde communicatie tussen hersengebieden. Signalen tussen verschillende hersencellen worden doorgegeven door chemische boodschappers, ook wel neurotransmitters genoemd. Het is gebleken dat bepaalde neurotransmitters in verminderde hoeveelheid voorkomen in het voorste gedeelte van de hersenen (de prefontaalkwabben) bij mensen met ADHD.

Een verminderde hoeveelheid van deze neurotransmitters gaat meestal samen met een afwijkend functioneren van de prefrontaalkwabben. Daarnaast spreken we veelal van een verminderde anatomische organisatie van de verbindingen tussen de verschillende hersendelen bij ADD en ADHD.

Verder kan het ook zijn dat de amygdala in de hersenen (verantwoordelijk voor het sturen van emoties) kleiner is, waardoor de regulatie van emoties anders verloopt. Deze factoren zorgen ervoor dat iemand met ADHD anders reageert op bepaalde situaties dan iemand zonder ADHD.

Hersengolven meten bij ADHD: onderactief brein

De werking van de hersenen kan worden gemeten aan de hand van zogenaamde hersengolven. Dit kunnen we meten door middel van een EEG (kort voor Elektro-encefalografie). Een EEG laat vaak zien dat mensen met de diagnose ADHD een onderactief brein hebben. Dit zien we terug door een overmatige hoeveelheid Thètagolven die zichtbaar wordt in een EEG.

Als je een overmatige hoeveelheid Thètagolven produceert, kan dit leiden tot verschillende klachten die herkenbaar zijn voor mensen met ADHD. Door het onderactieve brein kunnen prikkels bij mensen met ADHD hard binnenkomen omdat er als het ware een filter ontbreekt. Dit zorgt ervoor dat je je moeilijk kunt concentreren, snel afgeleid bent en je mogelijk onrust ervaart. Wil je verder lezen over de werking van het ADHD brein? Op de BLOG ADDkenmerken.net vind je een aantal interessante artikelen.

Hersengolven trainen bij ADHD

Wat nu als je deze hersengolven kunt trainen? Als we in staat zijn om je brein te trainen om minder Thètagolven te produceren, zou dit de klachten kunnen verminderen. Dit is precies wat we doen met een Neurofeedback behandeling.

Neurofeedback geeft inzicht in de activiteit van je brein. Door je hersengolven inzichtelijk te maken (door middel van een EEG), kunnen we je brein onbewust trainen om minder of meer van bepaalde golven te produceren. Daarmee biedt Neurofeedback de mogelijkheid om de communicatie tussen hersendelen te verbeteren en wordt het filter, dat je brein beschermt voor prikkels, versterkt. In deze blog lees je meer over het lerend vermogen van je brein.

Biofeedback

ADHD training met een langdurig effect

ADHD is geen ziekte, maar het is iets wat aangeboren is en zich ontwikkelt in je jeugd. De klachten die je kunt ervaren door ADHD worden veroorzaakt doordat je brein daadwerkelijk anders functioneert dan dat van mensen zonder ADHD. Je brein heeft een enorm sterk lerend vermogen en is in staat om zich aan te passen en nieuwe verbindingen tussen hersendelen te leggen.

Door je brein te trainen door middel van Neurofeedback kunnen je klachten verminderen. Door gebruik te maken van het lerend vermogen van je brein, helpen we je om meer grip te krijgen op je klachten. Zo kun je met een Neurofeedback training je concentratie verbeteren, beter leren om je gedrag te sturen, onrust verminderen en je functioneren optimaliseren.

Laat je altijd goed informeren over de behandeling. Iedereen is anders: wat voor de één goed werkt, hoeft niet direct voor een ander ook de oplossing te zijn. Daarmee is er vaak niet één standaard oplossing die een effectief en langdurig resultaat geeft. Wij helpen je bij BrainNetwork graag om een persoonlijk plan te maken en je te begeleiden om langdurig meer grip te krijgen op je klachten. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.


Bron:
* Faraone, SV., Sergeant, J., Gillberg, C., Biederman, J. The worldwide prevalence of ADHD: is it an American condition? World Psychiatry, 2003, 2(2):104-13.

In onze Blog vind je meer artikelen over ADHD en de mogelijke behandelingen

× Direct contact opnemen