Wat is Neurofeedback? Een effectieve training bij ADHD en Slaapklachten

Wat is Neurofeedback? Simpel uitgelegd, Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein communiceren continue met elkaar. Neurofeedback kan je helpen om deze communicatie, de netwerken in je brein, te versterken en verder te ontwikkelen. Hoe Neurofeedback werkt en hoe dit als behandeling ingezet kan worden leggen we je graag uit in deze blog.

Het ontstaan van Neurofeedback

De ontwikkeling van Neurofeedback gaat terug naar je jaren 50 als Dr Joe Kamiya en Dr Barry Sterman aan de Universiteit van California onderzoek doen naar de verschillende functies van ons brein. Dr. Kamiya bestudeerde het bewustzijn en ontdekte dat je een beloningssysteem kon gebruiken om hersenactiviteit te veranderen. Tegelijkertijd voerde Dr. Sterman een experiment uit om te zien of katten hun motoriek konden verbeteren. Door middel van een eenvoudig beloningsmechanisme leerden ze hun hersengolven te beheersen (voor het gewenste gedrag te vertonen) om een beloning te krijgen. Dit is de basis gedachten voor de huidige EEG-Neurofeedbacktraining.

In de jaren zestig trokken deze technieken de aandacht van NASA-wetenschappers. NASA wilde deze methoden bij de astronauten gebruiken als een vorm van preventie tegen aanvallen en hallucinaties bij blootstelling aan maanlanderbrandstof en en voor aandacht training. Sindsdien is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en toepassing van Neurofeedback.

Onderaan deze blog vind je een aantal links naar artikelen om verder te lezen.

Wat is neurofeedback

Wat houdt Neurofeedback nu precies in?

Om uit te leggen wat Neurofeedback is, beginnen we eerst bij ons eigen interne netwerk. Ons brein, ons centrale zenuwstelsel, het auto-immuunsysteem, hormoonhuishouding, emoties en ons denken zijn met elkaar verbonden en beïnvloed onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en functioneren. Een goede werkzaamheid van dit vernuftige netwerk is daarbij afhankelijk van de communicatie tussen de verschillende delen.

Neurofeedback gaat daarbij uit van het het lerend vermogen van je brein. Door feedback te geven op je hersenen ontstaat een onbewust leerproces. Deze feedback wordt gekoppeld aan de gewenste hersenactiviteit. Door elektroden op je hoofd te plaatsen wordt de hersenactiviteit gemeten. Door een directe terugkoppeling te geven op het EEG kan er een leerproces in gang gezet worden.


Hersenactiviteit

Je hersenactiviteit bepaald de mate van communicatie tussen de verschillende hersendelen. De communicatie tussen de verschillende hersendelen wordt gemeten als hersengolven. Deze ontstaan wanneer grote groepen neuronen gelijktijdig (elektrische) signalen naar elkaar afgeven. Deze hersenactiviteit varieert continu geduurde de dag op basis van de taken die je doet of je mentale staat.

Wanneer je met veel concentratie een taak doet laten je hersenen bijvoorbeeld een ander activatie niveau zien dan wanneer je slaapt. Het activatie niveau van je brein vertaalt zich in frequenties (hersengolven). Dit wordt ook wel gezien als de snelheid waarop de hersenendelen met elkaar communiceren. Ons brein kent verschillende hersengolven met ieder een unieke functie. Als je meer wil lezen over de verschillende hersengolven: kan je in dit artikel een goed overzicht vinden: https://www.adhdblog.nl/neurofeedback-behandeling/


Tijdens een neurofeedback behandeling wordt bepaalde hersenactiviteit beloond. Deze beloning vindt vervolgens plaats door visuele (zien) of auditieve (luisteren) feedback.

Dit is misschien nog wat vaag? We kunnen dit verder uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Tijdens de training kan je bijvoorbeeld een spel spelen waarbij je een vliegtuig op het scherm bestuurd. Dit vliegtuig moet je door verschillende ringen op het scherm laten vliegen. Het vliegtuigje bestuur je met je hersenactiviteit. Alleen bij de gewenste activiteit zal je het vliegtuig in de juist richting sturen. Door deze vorm van feedback leert je brein wat de gewenste hersenactiviteit is. Dit is een onbewust proces, dat we ‘operante conditionering’ noemen. Tijdens dit leerproces zullen klachten geleidelijk verminderen.


Operante conditionering

Het principe operante conditionering werd bekend door de Amerikaans Skinner. Skinner ontwierp de zogenaamde Skinner-Box, waarin hij een rat of een duif zette. Als het dier met zijn poot op een hefboom drukte, kreeg hij een brokje. Door de beloning leerden de proefdieren steeds vaker op de hefboom te drukken. Neurofeedback werkt ook op basis van deze operante conditionering. De hersenen krijgen een beloning als ze de goede hersengolven vertonen. Ons brein zeer goed in het leggen van verbanden. Wanneer er een beloning te verdienen valt, leert ons brein wat daarvoor nodig is.


Hoe werkt Neurofeedback?

Moderne beeldvormende technieken zoals EEG stellen ons steeds beter in staat om de relatie tussen hersenen en gedrag te begrijpen. Ze geven inzicht in de structuren en de processen van specifieke hersengebieden. Hierdoor kunnen we de hersenactiviteit meten en behandelingen hier op toepassen.

Aan de basis van Neurofeedback ligt de veronderstelling dat operante conditionering van de hersenactiviteit kan leiden tot het versterken van neurale netwerken. Deze veranderingen en het versterken van neurale netwerken kunnen vervolgens je cognitief functioneren en gedrag positief beïnvloeden.

Tijdens de behandeling worden er elektroden op je hoofd geplaats. Het gebied in de hersenen en de frequentie waarop we trainen is afhankelijk van de meeting uit de basis EEG. Het doel van de training is om de hersenactiviteit in specifieke gebieden zodanig te beïnvloeden dat je taken in het dagelijks leven makkelijker kan uitvoeren en klachten daardoor verminderen. Training vindt plaats doordat je hersenen visueel of auditief feedback ontvangen waanneer dat de gewenste hersenactiviteit optreedt.

Wat is de duur van een Neurofeedback training? De sessies duren 50 minuten en vinden 2 keer per week plaats. Gemiddeld zijn 25 sessies nodig om een langdurig en effectief resultaat te bereiken.

Wat is Neurofeedback

Wat is de effectiviteit van Neurofeedback?

Er zijn tegenwoordig steeds meer aanbieders van Neurofeedback. Er zijn daarbij verschillen in de type training en hoe de neurofeedback toegepast wordt. Laat je daarbij altijd goed informeren. De behandeling is namelijk niet voor alle klachten of in elke situatie even geschikt. Daarnaast vraagt een succesvolle behandeling een persoonlijke benadering. Elk brein functioneert anders en het afstemmen van de behadeling op jouw situatie vraagt aandacht en tijd.

Recente onderzoeken benadrukken de werking van Neurofeedback voornamelijk bij ADHD, ADD en slaapklachten. Zo is in 2018 Neurofeedback op basis van deze onderzoeken benoemd als een veel belovende behandeling voor kinderen met ADHD. Ook bij leerprobleem waarbij concentratie een belangrijke rol speelt kan Neurofeedback een effectief resultaat geven.

Neurofeedback kan toegepast worden bij kinderen vanaf 6 jaar met aandachtsproblemen, impulsiviteit en slaapproblemen. Daarnaast is de behandeling ook zeer geschikt voor jongeren en volwassenen.

  • Neurofeedback als alternatief of aanvulling op medicatie
  • Minimale of geen bijwerkingen (mogelijk wat vermoeidheid na de behandeling)
  • Daarnaast is er geen verwijzing of diagnose nodig

WIL JE MEER INFORMATIE?

Wil je meer weten over neurofeedback? Op onze website www.brainnetwork.nl, vind je meer informatie over de behandelmethode en toepassing bij diverse klachten zoals Slaap, ADHD en ADD.

Voordat je voor Neurofeedback kiest, laat je altijd goed informeren over het type behandeling. Er zijn namelijk verschillende soorten Neurofeedback therapie. Daarnaast is het belangrijk dat de behandeling uitgevoerd wordt door een erkende therapeut. BCIA is een internationale organisatie voor training en certificering van Neurofeedback therapeuten. In het register van de BCIA vind je de gecertificeerde therapeuten bij jou in de buurt.

Verder lezen over de werking van Neurofeedback? Hieronder vind je een aantal interessante artikelen en websites. Daarnaast beantwoorden onze specialisten graag je vragen over neurofeedback. Laat je vraag achter via onze website.

Psychologie Blog BrainNetwork

ISRN Introduction Neurofeedback

Neurofeedback en ADHD

What is Neurofeedback?

ADHDBlog Meer over Hersengolven

ADHDBlog Neurofeedback behandeling

Veelbelovende behandeling bij ADHD

× Direct contact opnemen