PMT

Wat is Psychomotorische therapie? Contact met je eigen lichaam

Soms begrijp je niet precies waarom je je voelt zoals je je voelt, of waarom je doet zoals je doet. Wil je daar iets aan veranderen? Door spel en activiteit kun je veel leren over je eigen gedrag. Psychomotorische therapie (afgekort: PMT) is een therapievorm waarbij je lichaam en bewegen centraal staan.

Je lichaam kan je veel vertellen over jouw gevoelens, gedachten en gedrag. Het lichaam en brein vormen een ingenieus systeem dat in sterke verbinding met elkaar staat. Hoe je beweegt of reageert op bepaalde situaties, zegt meestal ook iets over hoe je je voelt.

De hele dag geeft je lichaam veel signalen af: moe, opgejaagd, warm of juist ontspannen. PMT kan je helpen om deze signalen beter te herkennen en op basis daarvan ook je grenzen beter aan te geven. Ook je gedachten en gevoel staan centraal bij Psychomotorische therapie. Hoe reageer je in bepaalde situaties, durf je aan te geven wat dit met je doet of wat je grenzen zijn? Door dit te oefenen, leer je om anders met situaties om te gaan.

PMT

Hoe werkt PMT?

PMT in een notendop: door middel van spel, ervaringen en activiteit inzicht krijgen in je gedrag, gevoelens en gedachten. Minder praten, maar meer doen! Daarmee vormt PMT een andere invalshoek om inzicht te krijgen in je eigen functioneren. Hoe je op bepaalde acties reageert tijdens de therapie, zegt vaak ook veel over je reactie in andere situaties, zoals thuis of op je werk. Hierover praten met je therapeut kan je helpen om de achtergrond van je klachten beter te begrijpen: je ontdekt waar je klachten vandaan komen. Psychomotorische therapie is een veelzijdige therapievorm, en kan als zelfstandige behandeling of als onderdeel van een integrale behandeling zeer effectief zijn.

Psychomotorische therapie kan effectief worden toegepast worden in verschillende situaties:

  • Als je moeite hebt met ontspannen
  • Als je een negatief zelfbeeld hebt en twijfelt aan je eigen kunnen
  • Als je het moeilijk vindt om je eigen grenzen te herkennen en erkennen

Ervaren door middel van PMT

Door in beweging te komen en ervaringen te simuleren, helpt Psychomotorische therapie je om tot inzichten te komen over je functioneren en gedrag:

  • Hoe kom je over op anderen?
  • Welke (negatieve) gedachten houden je tegen?
  • Hoe sturen bepaalde emoties je keuzes en gedrag?

Met Psychomotorische therapie leer je om gedachtepatronen te herkennen en stil te staan bij wat je voelt en ervaart. Door hier meer bewust van te worden, kun je leren om meer keuzevrijheid te ervaren. Het kan je helpen om psychische klachten aan te pakken en ongewenste patronen te doorbreken.

PMT

Beter ontspannen met PMT

Ontspanningsoefeningen kunnen ook een effectieve toepassing zijn van PMT. Om echt tot rust te komen, is goed slapen nog altijd het beste medicijn. Als je veel stress ervaart of traumatische ervaringen hebt, kunnen angst of piekeren er echter voor zorgen dat je moeilijk tot rust kunt komen. Een PMT-therapeut kan je bewust maken van de spanningen in je lichaam.

Door gerichte oefeningen te doen, kan een PMT behandeling je helpen om anders om te gaan met spanning en stressklachten. Hierdoor kun je leren om je aandacht te verleggen en beter tot rust te komen.

Meer over psychomotorische therapie

In onze praktijk BrainNetwork vinden we het belangrijk om zowel naar de psychologische als de fysiologische kant van je klachten te kijken. Je denken, voelen en gedrag staan in sterke verbinding met elkaar. PMT helpt je door middel van oefeningen nieuwe ervaringen op te doen. Het is een actieve behandeling die je helpt bij de dagelijkse gevolgen van je klachten. We combineren PMT bij BrainNetwork meestal met cognitieve gedragstherapie en ACT (Acceptance Commitment therapie), om ervoor te zorgen dat nieuwe ervaringen en gedachten je klachten op duurzame wijze verminderen.

Meer lezen? Hieronder vind je meer artikelen over PMT. Wil je direct advies of heb je vragen over PMT? Je kunt altijd contact opnemen met een van onze therapeuten.

Ervarend leren met PMT: voor herstel van stress en burn-out
Vereniging voor PMT
Meer over Psychomotorische therapie