Wat zijn de symptomen van een paniekaanval en wat kun je doen?
Heb je ooit het gevoel gehad dat je hart uit je borst bonkt, dat je nauwelijks kunt ademen, of dat je ineens overspoeld wordt door een golf van angst? Het kan zijn dat je een paniekaanval ervaart. Paniekaanvallen kunnen erg beangstigend zijn, vooral wanneer je niet weet wat er gebeurt of hoe je ermee om moet gaan. In deze blog leggen we uit wat de symptomen van een paniekaanval zijn en wat je kunt doen om er beter mee om te gaan.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een plotselinge, intense ervaring van angst of paniek. Deze aanvallen kunnen uit het niets komen en zijn vaak overweldigend. Je lichaam reageert alsof er gevaar dreigt, zelfs als dat er op dat moment niet is. Dit wordt vaak de “vecht-of-vlucht”-reactie genoemd. De aanvallen duren meestal 10 tot 30 minuten, maar de gevolgen kunnen nog lang daarna aanhouden.
Symptomen van een paniekaanval
Paniekaanvallen gaan gepaard met een reeks lichamelijke en psychische symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:
Hartkloppingen of een bonzend hart: Je hart kan heel snel of onregelmatig gaan kloppen.
Benauwdheid of een beklemmend gevoel: Het kan voelen alsof je niet genoeg lucht krijgt of moeite hebt met ademhalen.
Duizeligheid of licht in het hoofd: Je kunt het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen.
Tintelingen of een doof gevoel in je handen of voeten: Dit komt vaak voor door veranderingen in je ademhaling.
Zweten of rillingen: Je lichaam reageert fysiek op de stress die je ervaart.
Trillen of beven: Soms kunnen je handen of benen ongecontroleerd trillen.
Misselijkheid of buikpijn: De spanning kan je spijsverteringssysteem beïnvloeden.
Overweldigende angst of een gevoel van naderend onheil: Veel mensen voelen zich tijdens een paniekaanval alsof ze de controle verliezen of denken dat er iets ernstigs gaat gebeuren, zoals flauwvallen of zelfs doodgaan.
Angst om de controle te verliezen of gek te worden: De intensiteit van de ervaring kan deze gedachten oproepen.
Wat kun je doen tijdens een paniekaanval?
Hoewel een paniekaanval erg beangstigend kan zijn, zijn er technieken die je kunt gebruiken om jezelf te kalmeren. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen:
1. Focus op je ademhaling
Adem diep in door je neus, houd het even vast, en adem langzaam uit door je mond. Door je te concentreren op je ademhaling kun je voorkomen dat je gaat hyperventileren en geef je je lichaam de kans om te ontspannen.
2. Herinner jezelf dat de paniekaanval voorbijgaat
Het kan geruststellend zijn om te weten dat een paniekaanval tijdelijk is en vanzelf voorbij zal gaan. Probeer jezelf te vertellen: “Dit is angst, maar het gaat weer over. Ik ben veilig.”
3. Gebruik grondingstechnieken
Grondingstechnieken kunnen je helpen om jezelf in het hier en nu te brengen en je gedachten te kalmeren. Probeer bijvoorbeeld vijf dingen te benoemen die je kunt zien, vier dingen die je kunt aanraken, drie dingen die je kunt horen, twee dingen die je kunt ruiken, en één ding dat je kunt proeven.
4. Verander je fysieke omgeving
Soms kan het helpen om even van plek te wisselen. Ga bijvoorbeeld naar buiten voor frisse lucht of zoek een rustige plek op. Bewegen kan je helpen om de spanning in je lichaam los te laten.
5. Praat erover met Iemand die je vertrouwt
Als je de mogelijkheid hebt, zoek steun bij iemand die je vertrouwt. Gewoon met iemand praten kan je helpen je beter te voelen en je gedachten te ordenen.
Wat kun je op de lange termijn doen?
Als je regelmatig paniekaanvallen hebt, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Paniekaanvallen zijn goed te behandelen. Therapie zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kan je helpen om te leren hoe je je gedachten en gedrag kunt veranderen en beter om kunt gaan met angst. Ook andere behandelmethoden kunnen helpen. Een behandelaar kan samen met jou kijken wat voor jou passend is.
Zoek je hulp? Neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je graag in het proces om van je klachten af kan komen.
In onze Blog over psychologie vind je meer artikelen over diverse klachten en behandelingen