Overprikkeling

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals o.a. bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH), burn-out, PTSS, autisme. Ondanks de grote impact die overprikkeling kan hebben op het dagelijks functioneren, wordt het vaak onderschat of niet goed begrepen door de omgeving.

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling ontstaat wanneer de hersenen meer informatie moeten verwerken dan ze aankunnen. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen, zoals:

– Vermoeidheid

– Concentratieproblemen

– Hoofdpijn

– Geïrriteerdheid

– Angstgevoelens

Overprikkeling

Overprikkeling bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Mensen met NAH, zoals na een hersenschudding of beroerte, ervaren vaak overprikkeling. Hun hersenen hebben schade opgelopen en kunnen daardoor minder goed omgaan met externe stimuli zoals licht, geluid, en drukte. Dit maakt het voor hen moeilijk om dagelijkse taken uit te voeren en sociale activiteiten te ondernemen.

Burn-out en Overprikkeling

Bij een burn-out zijn de hersenen langdurig blootgesteld aan stress, wat leidt tot uitputting en overprikkeling. Mensen in een burn-out fase kunnen extreem gevoelig worden voor prikkels en hebben vaak moeite om zich te concentreren of te ontspannen. Dit maakt het herstelproces uitdagend en vereist vaak een langdurige aanpak.

Het Onbegrip van de Omgeving

Een van de grootste uitdagingen voor mensen die lijden aan overprikkeling is het onbegrip van hun omgeving. Omdat overprikkeling niet altijd zichtbaar is, kunnen collega’s, vrienden, en familieleden het moeilijk vinden om te begrijpen wat de persoon doormaakt. Dit kan leiden tot frustratie en een gevoel van isolatie bij degene die lijdt aan overprikkeling.

Wat kun je doen als je last hebt van overprikkeling?

Hoewel overprikkeling een complexe en uitdagende situatie kan zijn, zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen om ermee om te gaan:

Rust en Herstel: Zorg voor voldoende rust en geef jezelf de tijd om te herstellen van prikkels. Dit kan betekenen dat je regelmatig pauzes neemt en je terugtrekt in een rustige omgeving.

Stimuli Beperken: Vermijd overmatige blootstelling aan licht, geluid en drukte. Dit kan betekenen dat je gebruik maakt van oordoppen, een zonnebril draagt, of rustige plekken opzoekt.

Structuur en Routine: Een duidelijke dagindeling en routine kunnen helpen om voorspelbaarheid te creëren en de hoeveelheid prikkels te beheersen.

Mindfulness en Ontspanningstechnieken: Technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga kunnen helpen om de geest te kalmeren en beter om te gaan met prikkels.

Communicatie: Wees open over je situatie met je omgeving. Leg uit wat overprikkeling is en hoe het jou beïnvloedt, zodat anderen beter begrijpen wat je doormaakt en hoe ze je kunnen ondersteunen.

Professionele Hulp: Overweeg om hulp te zoeken bij een psycholoog, ergotherapeut of andere zorgverlener die ervaring heeft met overprikkeling. Zij kunnen je helpen met specifieke strategieën en behandelingen.

Meer begrip en steun bij overprikkeling

Overprikkeling is een serieus probleem dat veel invloed kan hebben op het dagelijks functioneren van mensen. Het is belangrijk dat we als samenleving meer begrip en steun bieden aan degenen die hiermee te maken hebben. Door bewustwording te vergroten en praktische hulpmiddelen aan te reiken, kan er bijdragen worden aan een betere kwaliteit van leven voor iedereen die lijdt aan overprikkeling. Zo hebben onderzoekers alle beschikbare informatie samen met adviezen van ervaringsdeskundigen over hoe met overprikkeling om te gaan in deze infografic gezet. Met deze informatie willen ze meer bekendheid geven aan deze klachten en hopen daarmee op meer begrip voor mensen die er last van hebben.

Heb jij last van overprikkeling? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor het aanpakken en omgaan met overprikkeling.

In onze Blog over psychologie vind je meer artikelen over diverse klachten en behandelingen