joseph-gonzalez-273526

Angst en paniek klachten

Angst en paniek klachten komen veel voor. Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft wel eens een angststoornis gehad. We spreken van een angststoornis wanneer de angst buitensporig is, zonder reden aanhoudt, het geregeld voorkomt en het je dagelijks functioneren verstoord. Er zijn verschillende angststoornissen: Paniekstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, straatvrees (agorafobie), sociale fobie, specifieke fobie, ziektevrees, posttraumatische stress (PTSS), dwangstoornis en dysmofofobie.

Een angtstoornis gaat vaak gepaard met de volgende symptomen: hartkloppingen, hyperventilatie, nervositeit, zweten, gespannenheid, misselijkheid en benauwdheid.

Afspraak maken
Oorzaken van angst en paniek

 

Er zijn verschillende oorzaken voor angst en paniek. Vaak zien we dat het in families voorkomt en dus biologische factoren een rol spelen. Er is een bepaalde gevoeligheid voor angst, zorgelijkheid en stress. Opvoeding kan ook van invloed zijn. Als ouders bijvoorbeeld al angstig zijn, hiernaar handelen en angstig reageren op zaken, kun je je aanleren ook op die manier te reageren. Een andere factor die een rol kan spelen is stress en stressgevoeligheid. In de praktijk zien we dit veel. Deze mensen hebben langdurig onder stress gestaan, te veel van zichzelf geëist, te veel op hun bord gehad of te lang op hun tenen gelopen, waardoor het spanningsniveau te hoog is geworden. Er hoeft dan nog weinig te gebeuren of men krijgt een angst gevoelens en/of een paniekaanval. Tenslotte kunnen verslavingen, depressie en trauma’s ook oorzaken zijn van angst en paniek klachten.

ANGST EN PANIEK KLACHTEN & NEUROFEEDBACK

 

Bij angst en paniekklachten zien we vaak een brein dat overactief en overprikkeld is. De hersenen reageren op bepaalde situaties sneller en heviger. Het brein kan moeilijk in ontspanning komen. Bij een EEG afname zien we dit vaak terug in een overmaat aan snelle activiteit (Bèta/ hibèta) over de parietaalkwab.