Behandeling Angst & Paniekstoornis

Ben je op zoek naar een behandeling voor een angst en paniekstoornis? Angst en paniek klachten komen helaas veel voor. De inschatting is dat meer dan 1 miljoen Nederlanders weleens een angstklachten of een paniekaanval hebben gehad. Dit kan zich op verschillende manieren uiten en ook in de ernst van de klachten kan zeer verschillen.

Angst en paniek klachten

Angst en paniek ontstaan vanuit een mechanisme in ons brein dat ons waarschuwt als er gevaar dreigt. We spreken van een angststoornis wanneer de angst buitensporig is. De angst of paniek zonder reden aanhoudt, het geregeld voorkomt en het je dagelijks functioneren verstoord. De klachten die gepaard gaan met een angststoornis kunnen zeer beperkend en erg vervelend zijn. Gelukkig zijn de klachten vaak goed te behandelen.

Angst en paniekklachten komen in veel verschillende vormen voor zoals, straatvrees (agorafobie), sociale fobie, specifieke fobie, ziektevrees, posttraumatische stress (PTSS), dwangstoornis en dysmorfofobie. De gevolgen van een angststoornis zijn voor iedereen anders en ook de trigger of de oorsprong van de klachten kunnen zeer divers zijn. De behandeling van een angststoornis vraagt daarom ook om een persoonlijke aanpak.

Wil je meer weten over je angst en paniek klachten en hoe je deze kan aanpakken? Onze psychologen vertellen je er graag meer over.

Oorzaken van een angst en paniekstoornis

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor angststoornis of paniekstoornis. Vaak zien we dat dit een combinatie is van sociale biologische en psychische factoren. Zo zien we dat in sommige families angststoornissen meer voor komen dan in andere. Er is een bepaalde gevoeligheid voor angst, zorgelijkheid en stress. Opvoeding kan daarbij ook van invloed zijn. Als ouders bijvoorbeeld al angstig zijn, hiernaar handelen en angstig reageren op zaken, kan het zijn dat je later zelf ook meer vanuit angst zal reageren.

Een andere belangrijke factor die een grote rol kan spelen is stress en stressgevoeligheid. In de praktijk zien we dat veel cliënten met angststoornis ook stressklachten ervaren. Je hebt langdurig onder stress gestaan, te veel van jezelf geëist, te veel op je bord gehad of te lang op je tenen gelopen, waardoor je spanningsniveau te hoog is geworden. Er hoeft dan nog maar weinig te gebeuren of angstgevoelens kunnen de overhand nemen.

Tenslotte zien we dat ernstige angst klachten kunnen ontstaan na een ingrijpende of traumatische gebeurtenis. De behandeling van een angststoornis kan dan ook onderdeel zijn van een bredere behandeling van klachten zoals bijvoorbeeld bij PTSS.

Wil je meer weten over jouw klachten? Onze psychologen vertellen je graag meer over de behandeling van een angststoornis of paniekstoornis.

Paniekstoornis behandelen

Kenmerken van een angst en paniekstoornis

Angst is een normale reactie en herkenbaar voor ons allemaal. Angst komt vaak op bij een dreigende of overweldigende situatie. Als reactie daarop reageert ons lichaam door een verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Het zorgt ervoor dat je alert bent en je lichaam zich klaar maakt om in actie te komen. Reageert je lichaam sterk en houdt dit even aan dan kan er angst ontstaan. Je hebt het gevoel dat je de controle pover je lichaam verlies, wat vervolgens tot een paniek aanval kan leiden. De reactie van het lichaam wordt daardoor steeds heviger. We spreken dan van een angst of paniekaanval. Een angst en paniekaanval gaat dan vaak gepaard met de onderstaande symptomen:

 • Sterk verhoogde hartslag
 • Hoge ademhaling, hyperventilatie en benauwdheid
 • Duizeligheid, het gevoel dat je flauw gaat vallen
 • Transpireren en trillen
 • Misselijkheid en last van je buik
 • Het gevoel dat je de controle verliest

Als angst structureel is en het je dagelijks of sociaal functioneren belemmerd dan spreken we van een angststoornis of paniekstoornis. Wanneer er sprake is van een hevige angstklachten zien we vaak dat mensen ook te maken hebben met andere klachten zoals:

 • Veel piekeren
 • Slaapproblemen
 • Gespannenheid in je lichaam
 • Moeite om te concentreren
 • (Over)Vermoeidheid

Mocht je het vermoeden hebbend dat je kampt met een angst en paniek stoornis vraag dan een psycholoog om advies. Een psycholoog kan je helpen het patroon van angst en paniek te doorbreken.

Hulp bij angst & paniek klachten

Een paniek of angststoornis is over het algemeen goed te behandelen. De meest gebruikte behandeling voor deze klachten is vaak cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van therapie helpt je om meer inzicht te krijgen in je gedachten en gedrag. Daarbij zal een psycholoog je helpen om deze gedachten, die gepaard gaan met gevoelens van angst, beter te begrijpen en ook uit te dagen.

Bij een angststoornis zien we verder vaak een brein dat overactief en overprikkeld is. Dat wil zeggen dat de hersenen sneller en heviger reageren op bepaalde situaties. Dit zorgt ervoor dat je brein moeilijk in ontspanning komen en je zeer alert blijft. Hierdoor is het risico op een volgende angst of paniekaanval zeer groot. Ook zien we vaak dat het gehele autonome zenuwstelsel geactiveerd is en moeilijk tot ontspanning kan komen. Zowel je brein en je lichaam zijn uit balans geraakt en reageren op elkaar.

In de behandeling van angst en paniekstoornis combineren we daarom cognitieve gedragstherapie met een lichaamsgerichte therapie zoals  biofeedback (hartcoherentie) of psychomotorische therapie. Biofeedback helpt je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en deze te kanaliseren. Vaak gaan angst en paniekaanvallen gepaard met lichamelijke reacties, zoals trillen, duizelig worden, hoge spierspanning en een verhoogde hartslag. Door middel van biofeedback en of hartcoherentie leer je beter om te gaan met deze lichamelijke reacties en je autonome zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit helpt in meeste gevallen om je angst en paniek beter te controleren en klachten structureel te verminderen. Wanneer er sprake is geweest van een ingrijpende en schokkende gebeurtenis waardoor je steeds angst en spanning voelt kan ook EMDR als behandelmethode ingezet worden.

Hulp bij angst & paniekstoornis

Meer over angst en paniek klachten

Hieronder vind je een aantal interessant artikelen en websites over angst en paniekklachten:

Psychologie Magazine | Thema Angst

Psychologie Magazine | Reacties van je lichaam

Stichting ADF

VGCT | CGT als behandeling voor Angst en Paniek

Zoek je hulp voor je klachten en wil je weten wat wij voor jou kunnen doen? Onze psychologen beantwoorden graag je vragen. Verder vind je op onze site meer informatie over onze behandelmethode, kijk daarvoor op onze pagina over Cognitieve gedragstherapie, Hartcoherentie en Biofeedback. Je kan ook meer lezen in onze BLOG over onze behandelingen en verschillende soorten klachten.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling angst en paniek regio Utrecht

Onze moderne psychologie praktijk in Driebergen Zeist staat voor effectieve en duurzame behandelingen bij verschillende soorten klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie (CGT) en biofeedback. We maken een altijd een persoonlijk behandelplan op basis van jouw persoonlijke situatie. Neem contact als je meer wil weten over onze behandelingen en hoe we je kunnen helpen bij angst en paniekklachten.

BrainNetwork is aangesloten bij: