Angst en paniek klachten

Angst en paniekstoornis

Angst en paniek klachten komen veel voor.  De inschatting is dat meer dan 1 miljoen Nederlanders weleens een angststoornis of paniekstoornis hebben gehad. Dit kan in verschillende vormen zijn en ook in ernst van de klachten kunnen ze erg verschillen. Angst komt vaak voor en is een mechanisme van ons brein dat ons waarschuwt als er gevaar dreigt. We spreken van een angststoornis wanneer de angst buitensporig is. De angst zonder reden aanhoudt, het geregeld voorkomt en het je dagelijks functioneren verstoord.

 

De klachten die gepaard gaan met een angststoornis kunnen zeer beperkend en naar zijn. In de meeste gevallen zijn deze klachten goed te behandelen. Daarbij zijn er zijn verschillende vormen van angststoornissen: paniekstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, straatvrees (agorafobie), sociale fobie, specifieke fobie, ziektevrees, posttraumatische stress (PTSS), dwangstoornis en dysmorfofobie. Ook de klachten zijn voor iedereen anders en kunnen een andere oorsprong hebben. Een goede behandeling vraagt daarom ook om een persoonlijke aanpak.

 

Wil je meer weten over je angst en paniek klachten en hoe je deze kan aanpakken? Onze psychologen delen graag onze ervaringen met je.

Direct contact opnemen

Oorzaken van angst en paniekstoornis

 

Er zijn veel verschillende oorzaken voor angst en paniekstoornis en vaak is dit een combinatie van sociale biologische en psychische factoren. In sommige families komen angststoornissen meer voor dan in andere. Dit komt door biologische factoren. Er is een bepaalde gevoeligheid voor angst, zorgelijkheid en stress. Opvoeding kan daarbij ook van invloed zijn. Als ouders bijvoorbeeld al angstig zijn, hiernaar handelen en angstig reageren op zaken, kun je je aanleren ook op die manier te reageren.

 

Een andere belangrijke factor die een grote rol kan spelen is stress en stressgevoeligheid. In de praktijk zien we dit veel bij cliënten met angst en paniek klachten. Je hebt langdurig onder stress gestaan, te veel van jezelf geëist, te veel op je bord gehad of te lang op je tenen gelopen, waardoor je spanningsniveau te hoog is geworden. Er hoeft dan nog maar weinig te gebeuren of angstgevoelens kunnen de overhand nemen. Tenslotte ontstaan ernstige angst en paniekklachten vaak na een ingrijpende gebeurtenis.

 

Lees hier meer over de oorzaken van angst & paniekklachten: https://wijzijnmind.nl/psychipedia/angststoornis/oorzaken-van-een-angststoornis

Angst & paniekstoornis

BEHANDELING ANGST & PANIEKSTOORNIS

 

Bij een angststoornis of paniekstoornis zien we vaak een brein dat overactief en overprikkeld is. Dat wil zeggen dat de hersenen sneller en heviger reageren op bepaalde situaties. Dit zorgt ervoor dat je brein moeilijk in ontspanning komen en je zeer alert blijft. Hierdoor is het risico op een volgende angst of paniekaanval zeer groot. Ook zien we vaak dat het gehele autonome zenuwstelsel geactiveerd is en moeilijk tot ontspanning kan komen. Algehele gespannenheid is dan ook vaak aan de orde.

 

Een paniekstoornis is over het algemeen goed te behandelen. De meest gebruikte behandeling voor deze klachten is vaak cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van therapie helpt je om meer inzicht te krijgen in je gedachten en gedrag. Daarbij zal een psycholoog je helpen om deze gedachten, die gepaard gaan met gevoelens van angst, beter te begrijpen maar ook uit te dagen.

 

In onze praktijk combineren we cognitieve gedragstherapie met biofeedback en of hartcoherentie. Biofeedback helpt je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en deze te kanaliseren. Vaak gaan angst en paniekaanvallen gepaard met lichamelijke reacties, zoals trillen, duizelig worden en een verhoogde hartslag. Door middel van biofeedback en of hartcoherentie leer je beter om te gaan met deze lichamelijke reacties en je autonome zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit helpt in meeste gevallen om je angst en paniekklachten beter te controleren.

Hulp bij angst en paniek klachten

 

Angst en paniek komt veel voor en is veel situaties een sterke emotie die je waarschuwt voor gevaar. Als je deze gevoelens echter niet meer kan controleren en je op elk moment kunnen overvallen, is er mogelijk sprake van een angst of paniekstoornis. Zoek je hulp voor je klachten en wil je weten wat wij voor jou kunnen doen? Onze psychologen beantwoorden graag je vragen. Verder vind je op onze site meer informatie over onze behandelmethode, kijk daarvoor op onze pagina over Cognitieve gedragstherapie, Hartcoherentie en Biofeedback.

Direct contact opnemen
× Neem direct contact op