Behandeling NLD

Heeft je kind de diagnose NLD? En wil je graag de mogelijkheden onderzoeken om je kind hierin te begeleiden?

Non-verbal Learning Disabilities of kort NLD wordt gezien als een leerstoornis. De klachten die kinderen hiervan kunnen ervaren worden vaak niet direct herkend. Dit komt doordat de problemen die kinderen ervaren juist niet in de verbale ontwikkeling zitten maar in de (minder zichtbare) non-verbale ontwikkeling. De oorsprong vindt zich in de rechter hemisfeer van de hersenen. Bij kinderen met NLD zien we vaak dat de volgende symptomen in minder of sterkere maten aanwezig zijn:

 • Moeite met leren van nieuwe vaardigheden
 • Moeite met concentreren
 • Minder sterk ontwikkelde motoriek
 • Moeite met plannen of organiseren
 • Laag werktempo
 • Maakt minder makkelijk sociaal contact
 • Problemen met ruimtelijk inzicht
 • Problemen met oorzaak en gevolgrelaties
NLD & Leerproblemen behandeling

Op dit moment is er geen behandeling die NLD kan genezen. Er zijn wel mogelijkheden om klachten te verminderen en kinderen te helpen beter om te gaan met de beperkingen van NLD.

Neurofeedback biedt de mogelijkheid om je brein te trainen en de balans en communicatie tussen de verschillende hersendelen te versterken. Hierdoor kunnen we het kind helpen om zijn of haar functioneren te verbeteren. BrainNetwork is gespecialiseerd in de behandeling door middel van Neurofeedback. Graag vertellen we je meer over de behandeling en de mogelijkheden bij leerstoornissen zoals NLD.

Neurofeedback behandeling bij NLD

Neurofeedback is een beproefde behandelmethode voor kinderen met diverse klachten zoals ADHD, ADD of leerstoornissen zoals NLD  en dyslexie. Deze vorm van therapie gaat uit van het lerend vermogen van je brein. Neurofeedback heeft daarbij invloed op de manier waarop het brein informatie kan verwerken. Het kan daarmee je interne communicatie versterken.

De biologische oorzaak van leerstoornissen zoals NLD, Dyslexie of Dyscalculie liggen in de communicatieproblemen tussen de verschillende hersengebieden. Als de communicatie tussen de verschillende delen van het brein niet optimaal functioneert geeft dit problemen in de informatieverwerking. Kinderen met NLD ervaren met name problemen in de non verbale ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat het voor kinderen met NLD moeilijker is om nieuwe taken en vaardigheden te leren. Dit wordt aangestuurd door de rechterhersenhelft. Door de communicatie tussen de verschillende hersendelen te versterken kan ook de informatieverwerking in het brein verbeteren. Hierdoor wordt het wat makkelijker om je als kind nieuwe vaardigheden te leren en tot een betere uitvoering van taken te komen. 

Neurofeedback bij leerproblemen

 • Minder vermoeid
 • Makkelijker in contact maken
 • Betere concentratie
 • Meer zelfvertrouwen
 • Verbetering leerprestaties

Begeleiding van kinderen met leerproblemen

Kinderen met leerstoornissen zoals NLD kampen vaak ook met secundaire klachten in hun dagelijks functioneren. Zo zien we vaak dat kinderen onzeker worden over hun eigen kunnen. Ze kunnen daardoor hun zelfvertrouwen verliezen en er kan sprake zijn van faalangst. Vaak zien we dat deze kinderen overvraagd worden, omdat hun verbale vaardigheden zo goed zijn. Dit levert stress en spanning op.

Vaak combineren we onze neurofeedback behandelingen met cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. Hiermee kunnen we kinderen helpen in hun gedrag en bewust maken van hun eigen kunnen. Zo is onze behandeling erop gericht om het functioneren te verbeteren, maar ook om het kind te leren zo goed mogelijk om te gaan met zijn of haar beperkingen.

NLD & Leerproblemen

Persoonlijk behandelplan

We starten altijd met een vrijblijvende kennismaking om zo een goed beeld te krijgen van de klachten van het kind. Op basis van dit gesprek zal de psycholoog een uitleg en advies geven over de mogelijkheden tot behandeling.

Wanneer er een Neurofeedback behandeling wordt gestart dan zal er eerst een verdiepende intake volgen waarbij er een EEG meting wordt gedaan. Bij de analyse van het EEG zullen we bij leerproblematiek specifiek letten op verschillen tussen de linker en de rechter hersenhelft en de frequenties die we over de achterste delen van het brein meten. Op basis van de EEG meting in combinatie met de gegevens uit de intake wordt een behandelplan opgesteld. Daarna starten de Neurofeedback sessies. De neurofeedback behandeling is erop gericht om onder-of overactivatie in het brein te normaliseren en de communicatie tussen hersendelen te bevorderen, waardoor je het het functioneren optimaliseert en klachten zullen verminderen.

Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van het brein. Door op de juiste manier te feedback te geven leert het brein zichzelf aan te passen. Deze training wordt door kinderen vaak als positief ervaren. Lees hier meer over op onze pagina over Neurofeedback bij Kinderen. Mocht je vragen hebben over Neurofeedback of wil je meer weten over de werking ervan, neem dan contact met ons op.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling voor kinderen en volwassenen. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Veel van onze clienten komen vanuit de regio Utrecht: AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenDriebergen, Veenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: