Trauma

Complex – vroegkinderlijk – trauma en PTSS

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is één van de meest voorkomende psychische aandoeningen in Nederland: de kans om tijdens het leven PTSS te ontwikkelen is 7-8%. Psychotrauma komt voor na een overweldigende ervaring, bijvoorbeeld mishandeling, misbruik of een ernstig ongeluk. 

 

PTSS wordt gekenmerkt door: 

  • herbelevingen van het trauma.
  • vermijding van alles wat aan het trauma doet denken.
  • klachten van hyperactivatie of prikkelbaarheid.

Wanneer iemand deze klachten en symptomen één maand na het trauma nog heeft en de klachten het dagelijks functioneren verstoren spreek men van PTSS.

 

Veel mensen maken tijdens hun leven een potentieel traumatische gebeurtenis mee, waarna ze kortdurend posttraumatische stressklachten hebben; dit is een gebruikelijke reactie. De meesten kunnen een traumatische gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving, maar 10% van hen ontwikkelt PTSS.

 

Bij ‘complexe’ PTSS is er, naast bovenstaande symptomen, onder andere sprake van problemen met het reguleren van emoties – soms gaat dit gepaard met automutilatie –, dissociatieve symptomen, gevoelens van schuld en schaamte en relatieproblemen. Deze vorm van PTSS is vaak het gevolg van een langdurig trauma in de kinderleeftijd.

 

Mensen met trauma zoeken vaak hulp voor symptomen als slapeloosheid, prikkelbaarheid, angsten, somatische klachten, depressie of relatieproblemen. Doordat de focus dan vaak op die klachten ligt worden ze niet altijd herkend als gevolg van een traumatische bron. Trauma kan een enorme impact hebben op je functioneren. Vooral vroegkinderlijke trauma’s hebben vaak levenslange gevolgen.

 

Wil je hulp bij psychotrauma? Neem dan contact met ons op.

Direct contact opnemen

“Getraumatiseerd zijn betekent dat je je leven blijft inrichten en plannen alsof het trauma nog altijd voortduurt – ongewijzigd en onveranderbaar – terwijl elke nieuwe ontmoeting of gebeurtenis wordt bezoedeld door het verleden.”

 

Bessel van der Kolk; Trauma sporen

HET EFFECT VAN TRAUMA OP ONS BREIN EN LICHAAM

 

Uit hersenonderzoek weten we dat hevige of langdurige stress of emotionele gebeurtenissen kunnen leiden tot significante veranderingen in de hersenen. Als we namelijk schokkende gebeurtenissen meemaken of ons bedreigd voelen treden oudere hersengebieden in werking: de emotionele hersenen, het reptielenbrein. Het talige deel van het brein blokkeert en we schakelen over op een primitieve manieren van overleven: vechten, vluchten of verstijven. Het limbisch systeem en stresshormonen zijn dan de motor van die reacties.

 

Bij getraumatiseerde kinderen en volwassenen is de stressreactie chronisch geworden. Daardoor raakt het alarmsysteem in de hersenen verkeerd afgesteld en blijft het hangen in een staat van overleving. De wijze waarop het brein informatie verwerkt en het lichaam zich tot de buitenwereld verhoudt verandert. Dit leidt tot een gebrek aan synchroniciteit met zichzelf en hun omgeving. Doordat het taalcentrum zich afsluit bij heftige ervaringen wordt vaak gezien dat trauma moeilijk in taal uit te drukken is. Dat maakt dat gesprekstherapie vaak onvoldoende blijkt bij deze klachten. Het kalmeert het lichaam en het brein niet. Systemen blijven vastzitten in oude patronen.

Ontwerp zonder titel (2)

NEUROFEEDBACK BIJ COMPLEX TRAUMA EN PTSS

 

Bij trauma zien we dat de werking van het brein anders is en het lichaam anders reageert op signalen. Zo zien we vaak een overactief systeem, waarbij het brein in een alertheid stand staat. Dit zien we terug in snelle hersengolven. Met name over de temporale gebieden, die dicht bij het limbisch systeem liggen. Daarnaast zien we ook geregeld een overmaat aan trage hersengolven die in verband kunnen staan met demping van gevoelens, dissociatie en aandacht en concentratieproblemen kunnen veroorzaken. Met neurofeedback wordt het brein geleerd te kalmeren en los te komen van angst en onveiligheid. Er wordt gestimuleerd om nieuwe connecties te maken en in een staat te komen die past bij vertrouwen, veiligheid en rust. 

 

In onze praktijk worden de behandelingen uitgevoerd door psychologen die je optimaal kunnen begeleiden. Vaak combineren we Neurofeedback met Biofeedback.

Hulp trauma en PTSS

 

Wil jij hulp bij trauma en PTSS? BrainNetwork is een kleinschalige praktijk waarbij we uitsluitend werken met psychologen die je kunnen helpen met het aanpakken van je klachten. Wil je meer weten over de behandelmethode of wil je weten wat we voor je kunnen doen? Neem dan gerust contact op. Wij beantwoorden graag je vragen.

 

Wil je een keer langskomen? Dan kan dat ook. Wij bieden een vrijblijvende kennismaking aan.

Direct contact opnemen
× Direct contact opnemen