Behandeling PTSS

Hulp en begeleiding van PTSS. Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt? Heb je nog regelmatig hevige herinneringen aan deze gebeurtenis? Probeer je zaken & locaties te vermijden die je mogelijk aan deze gebeurtenis doen herinneren? Ben je sindsdien snel geraakt, over alert en prikkelbaar? Dit kunnen de kenmerken zijn van een posttraumatische stressstoornis.

 

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een veel voorkomende psychische aandoening in Nederland. Psychotrauma ontstaat vaak na een overweldigende ervaring of meerdere ervaringen zoals bijvoorbeeld mishandeling, misbruik, een zeer stressvolle gebeurtenis of een ernstig ongeluk. Veel mensen maken tijdens hun leven een potentieel traumatische gebeurtenis mee. Vaak leidt zo een ervaring tot hevige stressklachten die na loop van tijd weer geleidelijk afnemen. Meestal zijn we dus in staat om deze ervaring zelf of met steun van je omgeving te verwerken.

 

Helaas zijn er ook situaties waarbij dit niet lukt en klachten heviger en chronisch kunnen worden. Wanneer je een maand na het trauma nog klachten ervaart die je dagelijks functioneren sterk verstoren kan er sprake zijn van PTSS. Het kan dan verstandig zijn om professionele hulp te vragen in de behandeling van je klachten.

Advies over je klachten

Kenmerken PTSS

 

Herbelevingen van het trauma.

Vermijding wat aan trauma herinnerd

Licht geraakt & prikkelbaarheid

Spanning & stress klachten

PTTS Trauma

Kenmerken en klachten bij PTSS

 

De voornaamst kenmerken die we zien bij cliënten met psychotrauma of PTSS is het continu opnieuw (her)beleven van de traumatische gebeurtenis en vermijding van alles wat eraan herinnerd. Cliënten met PTTS vermijden vaak situaties, personen of locaties die een herinnering aan de gebeurtenis oproepen. Dit zorgt voor veel spanningen en stress in het dagelijks functioneren.

 

Cliënten met trauma of PTTS zoeken vaak hulp voor klachten als slapeloosheid, prikkelbaarheid, angsten, somatische klachten, depressie of relatieproblemen. Doordat de focus dan vaak op die klachten ligt worden ze niet altijd herkend als gevolg van een traumatische bron. Het is belangrijk om de reden voor de klachten te begrijpen. Trauma kan een enorme impact hebben op je functioneren. Vooral vroegkinderlijke trauma’s of langdurige blootstelling aan traumatische gebeurtenissen hebben vaak langdurige en ingrijpende gevolgen.

Klassieke PTSS en complexe PTSS

 

In de begeleiding en behandeling van PTSS klachten maken we een onderscheid tussen “klassieke” PTSS en “complexe” PTSS.

 

In het geval een ‘complexe’ PTSS kunnen de klachten die ontstaan veel meer omvattend zijn. Deze vorm van PTSS is vaak het gevolg van een langdurig trauma in de kinderleeftijd of wanneer je langdurig blootgesteld bent aan traumatisch gebeurtenissen. Klachten die voor kunnen komen zijn divers en soms zeer hevig zoals:

 

  • problemen met het reguleren van emoties
  • dissociatieve symptomen
  • gevoelens van schuld en schaamte
  • relatieproblemen

 

De klachten die verband houden met psychotraumatische stress kunnen zeer ingrijpend zijn.  Wil je meer advies over je klachten? Een psycholoog kan je helpen in de verwerking en het verminderen van je klachten.

PTSS Trauma

HET EFFECT VAN TRAUMA OP ONS BREIN EN LICHAAM

 

Uit hersenonderzoek weten we dat hevige of langdurige stress of emotionele gebeurtenissen kunnen leiden tot significante veranderingen in de hersenen. Als we namelijk schokkende gebeurtenissen meemaken of ons bedreigd voelen treden oudere hersengebieden in werking: de emotionele hersenen, het reptielenbrein. Het talige deel van het brein blokkeert en we schakelen over op een primitieve manieren van overleven: vechten, vluchten of verstijven. Het limbisch systeem en stresshormonen zijn dan de motor van die reacties.

 

Bij getraumatiseerde kinderen en volwassenen is de stressreactie chronisch geworden. Daardoor raakt het alarmsysteem in de hersenen verkeerd afgesteld en blijft het hangen in een staat van overleving. De wijze waarop het brein informatie verwerkt en het lichaam zich tot de buitenwereld verhoudt verandert. Dit leidt tot een gebrek aan synchroniciteit met zichzelf en hun omgeving. Doordat het taalcentrum zich afsluit bij heftige ervaringen wordt vaak gezien dat trauma moeilijk in taal uit te drukken is. Daarom is het in de behandeling van PTTS belangrijk om niet alleen te kijken naar je gedachten en gedrag.  Dit alleen kalmeert het lichaam en je overprikkelde brein vaak niet voldoende. Systemen blijven vastzitten in oude patronen.

 

Niet alleen spreken over je ervaringen en klachten maar ook bewust worden van het functioneren van je brein en lichaam kan helpen om klachten langdurig te verminderen.

BEHANDELING PTSS & TRAUMA

 

Bij psychotraumatische stress is de werking van je brein uit balans en zien we ook dat het lichaam anders reageert op signalen. Vaak zien we een overactief systeem, waarbij het brein continue in een stand van alertheid staat. Op een EEG kunnen we dit soms terugzien in wat we noemen veel snelle hersengolven. Daarnaast zien we juist vaak ook een overmaat aan trage hersengolven die in verband kunnen staan met demping van gevoelens, dissociatie en aandacht en concentratieproblemen kunnen veroorzaken.

 

De disbalans in je brein speelt een belangrijke rol in het ontstaan van klachten en je dagelijks functioneren. Bij de begeleiding en behandeling van PTSS maken we op basis van jouw persoonlijke situatie gebruik van verschillende behandeltechnieken.

 

EMDR helpt je om het trauma te verwerken en los te komen van de emotionele lading die het nog steeds heeft. Cognitieve gedragstherapie helpt je om gedachten, emoties en gedrag te begrijpen en deze veranderen naar een meer gewenste situatie. Neurofeedback wordt ingezet om je brein “te kalmeren” door je brein onbewust te sturen op de overmatige snelle en trage activiteit. Biofeedback en psychomotorische therapie kan je helpen om meer bewust te worden van spanning in je lijf en dit actief te verminderen.

 

Wil je meer advies over je klachten? Tijdens een adviesgesprek kunnen we op basis van jouw persoonlijke situatie de mogelijkheden voor behandeling bespreken.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Advies over trauma en PTSS

 

Wil jij hulp bij trauma en PTSS? Onze moderne psychologie praktijk in Driebergen Zeist staat voor effectieve en duurzame behandelingen bij klachten die onstaand door trauma of PTSS. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in neurofeedback, cognitieve gedragstherapie en psychomotorishce therapie. We maken een altijd een persoonlijk behandelplan op basis van jouw persoonlijke situatie. Neem contact als je meer wil weten over de mogelijkheden van BrainNetwork. We beantwoorden graag de vragen over jouw klachten en hoe we je daarbij kunnen helpen.

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

           NFG    ISNR

× Direct contact opnemen