Behandeling whiplash

Een whiplash ontstaat meestal door een plotselinge beweging van je hoofd ten opzichte van je lichaam. Dit kan het gevolg zijn van een aanrijding, een ongelukkige val van de trap, of bijvoorbeeld een onverwachte beweging tijdens het sporten. Door de klap kan de balans in je brein verstoord raken waardoor de communicatie tussen de hersendelen niet goed meer verloopt. Dit zorgt ervoor dat je brein overprikkeld raakt en daarmee spanningsklachten kunnen ontstaan in je lichaam.

In Nederland ervaren 15.000 tot 30.000 mensen jaarlijks de gevolgen van een whiplash. Een aandoening die niet altijd direct erkend wordt, maar wel langdurige en vervelende klachten kan geven. Klachten die direct kunnen ontstaan of soms pas naar een aantal dagen op treden. De behandeling van deze klachten verschilt dan weer op basis van de intensiteit en complexiteit van de whiplash. Op deze pagina lees je meer over onze behandeling van whiplash klachten.

Behandeling whiplash

Whiplash klachten

De gevolgen van een whiplash zijn voor de buitenstaander vaak niet te zien en zijn voor een arts moeilijk of helemaal niet vast te stellen. Het klachtenpatroon varieert sterk per persoon en per situatie. Soms gaan klachten vanzelf voorbij na een periode van rust, maar klachten kunnen ook blijven bestaan en grote gevolgen hebben voor je functioneren.

Wanneer de klachten na 6 maanden nog niet voorbij zijn spreken we van het late whiplashsyndroom (LWS) en is een professionele behandeling meestal noodzakelijk om klachten te verminderen.  Het kan dan gaan klachten zoals:

  • Nek en hoofdpijn
  • Pijn in de schouders en rug.
  • Krachtsverlies en tintelingen
  • Duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Slaapstoornissen of juist extreme vermoeidheid

Ook cognitieve klachten zoals concentratie en geheugenproblemen op treden. Vaak horen we dan ook dat cliënten ervaren dat ze snelle geïrriteerd zijn en veel emotioneler reageren.

Neurofeedback behandeling bij whiplash

Een effectieve behandeling van whiplash klachten is voor iedereen anders. Op basis van de intensiteit en de diversiteit van de klachten zijn er verschillende methode beschikbaar. Laat je daarbij ook altijd goed informeren door je huisarts. Ook op de site van de whiplash vereniging vind je meer over de behandeling van je klachten (https://www.whiplashstichting.nl/medisch-en-zorg/behandeling)

In onze praktijk richten we ons met name op een behandeling door middel van Neurofeedback. Deze behandeling is uitermate geschikt bij cognitieve klachten die ontstaan als gevolg van een whiplash.

Het voordeel van deze behandeling is dat we niet alleen naar de symptomen kijken, maar werken aan een langdurige oplossing van de oorzaak van de klachten. We kijken daarbij naar het functioneren van het brein en de mogelijke verstoring en disbalans die er is ontstaan. Door in te grijpen op de verstoring en de disbalans te herstellen zullen klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen sterk verminderen.

Uitleg behandeling

In onze praktijk zien we vaak een duidelijke vermindering van cognitieve klachten door het inzetten van Neurofeedback bij whiplash klachten. Neurofeedback is daarbij een persoonlijke behandeling doordat we daadwerkelijk de behandeling op maat afstemmen.

Bij de start van de behandeling maken we een QEEG meting. Dit geeft ons inzicht welke gebieden van je brein uit balans zijn geraakt. We zien dan bijvoorbeeld een overmaat van trage frequenties in het brein. Dit kan een duidelijk indicatie zijn van specifieke klachten zoals verminderde concentratie. Op basis van deze uitvoerige analyse maken we vervolgens een persoonlijk trainingsplan.

Neurofeedback wordt meestal gezien als een laagdrempelige en positieve behandelvorm.  Voor een langdurig en effectief resultaat adviseren we een traject van 20 tot 25 sessies over een periode van 10 tot 12 weken. Onze therapeuten vertellen je graag meer over deze vorm van behandeling bij whiplash klachten.

Behandeling whiplash

De klachten bij een whiplash kunnen voor iedereen anders zijn. Soms zijn hebben er al andere behandeling plaatsgevonden. Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen, neem dan contact op voor een gratis kennismaking. We delen graag onze ervaringen met je en beantwoorden je vragen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling whiplash Zeist

Onze praktijk in Driebergen-Zeist en Soest staat voor een effectieve en duurzame behandeling bij Whiplash klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in neurofeedback, cognitieve gedragstherapie en hartcoherentie training. Daardoor kunnen we een uniek behandelplan op maat maken.  We kijken niet alleen naar gedragingen en gewoonten, maar ook naar de fysiologische aspecten van je klachten. Neem contact als je meer wil weten over je klachten en hoe we je kunnen helpen.

BrainNetwork is aangesloten bij: