Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (PMT) is een therapievorm waarin doen en ervaren centraal staat. Door middel van lichaams- en bewegingsgerichte oefeningen staan we stil bij je gedrag, emoties, lichaamssignalen en je gedachten. Door de verschillende bewegings(spel)vormen en actief met je lichaam bezig te zijn, leer je signalen van je lichaam herkennen en begrijpen.

Wat je lijf je zegt en wat je doet in de oefeningen, koppelen we vervolgens aan situaties in je dagelijks leven. Er is namelijk een grote kans dat het gedrag dat je in de praktijk laat zien bij een oefening sterk overeenkomt met hoe je ook thuis of op werk met situaties omgaat. Zo helpen we je om signalen te herkennen en daarop (anders) te reageren.

Door middel van psychomotorische therapie word je je meer bewust van je lichaam, emoties, gedachten en gedrag. Het kan helpen je emoties beter te begrijpen en te reguleren. Het vergroten van dit bewustzijn vormt de basis om patronen te doorbreken en ander gedrag te leren.

De behandeling bestaat uit met name lichaamgsgerichte oefeningen die helpen het lichaamsbewustzijn te vergroten en bewegingsactiviteiten die gericht zijn op ontspanning coordibnatie en kracht. Ook kan er gebruik gemaakt worden van rollenspellen en simulaties.

In onze praktijken in Zeist en Soest zien we positieve resultaten, doordat PMT helpt om een groter bewustzijn te creëren van je lichaamssignalen, emoties en gedrag. Door middel van praktische oefeningen leer je situaties anders te benaderen en je eigen grenzen te bewaken. Dit kan je helpen om je eigen gevoelens en reacties op situaties (gedrag) beter te begrijpen.

PMT Psychomotorische therapie

Voor wie is psychomotorische therapie geschikt?

Psychomotorische therapie is een op zichzelf staande behandeling voor diverse klachten bij zowel kinderen als volwassenen. Deze behandelingsvorm richt zich op de signalen van je lichaam met als doel klachten te verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je merkt dat je bij bepaalde oefeningen geïrriteerd raakt, verstijft of boos wordt. Wat doet dit dan met je? Hoe ervaar je dit in je lichaam? Hoe reageer je hierop?

In onze praktijk kiezen we er vaak voor lichamelijke oefeningen te combineren met gesprekstherapie zoals CGT en ACT (de combinatie van fysiologie en psychologie). Zo kan de behandeling je helpen om meer bewust te worden van je gevoel en je ook begeleiden in het aanpassen van je reactie (gedrag). PMT kan effectief ingezet worden bij de volgende klachten:

Samen met de therapeut bepaal je jouw persoonlijke doelen. Dit doen we door te spreken over je klachten en te leren begrijpen hoe je in bepaalde situaties reageert. Op basis van jouw situatie stelt de therapeut een persoonlijk behandeltraject voor. Je hoeft niet goed te kunnen sporten om een effectief resultaat te boeken.

Wat is psychomotorische therapie?

Heb je last van faalangst, een negatief zelfbeeld, angst- of paniekklachten, ervaar je te veel stress of heb je moeite met het verwerken van traumatische ervaringen? Als BrainNetwork vinden we het belangrijk om niet alleen op mentaal vlak te werken aan het verminderen van je klachten, maar ook op lichamelijk vlak. Als je moeite hebt om te praten over je gevoelens, kan het juist helpen om in beweging te komen.  Soms weet je niet goed wat je voelt en kunnen oefeningen je helpen om dit beter te begrijpen.

Verschillende situaties of gebeurtenissen kunnen lichamelijke reacties oproepen, zoals een gevoel van stress, spanning in je spieren, hoofdpijn of maag- en buikpijn. Je lichaam geeft daarmee signalen af die je kunnen helpen om meer bewust te worden en anders met bepaalde situaties om te gaan.

PMT is een effectieve, op zichzelf staande behandeling, maar kan ook een  waardevolle toevoeging zijn op een breder behandeltraject. In combinatie met gesprekstherapie of neurofeedback kan de behandeling bijdragen aan een completer beeld van je klachten en je gedrag. Lees in deze blog meer over PMT.

Psychomotorische therapie is voor zowel kinderen als volwassenen zeer geschikt als behandeling. Neem contact op met een van onze therapeuten in Zeist of Soest voor meer advies over je klachten.

PMT Psychomotorische therapie Zeist

Lees meer over mentale veerkracht & gezondheid

In onze blog vind je meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Regelmatig schrijven we nieuwe artikelen over onze behandelingen, zoals PMT, op basis van ervaringen uit de praktijk.

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals…

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Veerkracht en Psychische Gezondheid: De Sleutel tot een Positief Leven

In een wereld vol uitdagingen en veranderingen is veerkracht een essentiële eigenschap die ons helpt om met tegenslagen om te…

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

1 2 3 7
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Psychologie praktijk BrainNetwork

BrainNetwork is een regionale psychologiepraktijk in Driebergen Zeist en Soest. Wij staan voor een betrokken en effectieve behandeling voor kinderen en volwassenen met diverse psychische klachten. In onze praktijk werken we op basis van een integrale aanpak, waarbij we fysiologie en psychologie combineren. Daarbij maken we gebruik van verschillende behandelingen zoals PMT, CGT, EMDR, ACT & biofeedback. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact op met ons team in Zeist of Soest.

BrainNetwork is aangesloten bij: