Meer weten of kennis maken?

Vul je gegevens in voor een vrijblijvend intake gesprek

CONTACT
Wat is Neurofeedback en Biofeedback eigenlijk?

Bij neurofeedback worden de signalen van de hersenen gemeten en wordt er geleerd om de reactie van deze signalen te beheersen. Hieronder vallen onze denkpatronen, maar ook de regeling van onze concentratie, slaap en emotie.

Bij biofeedback worden lichamelijke signalen gemeten en wordt er meer naar de houding, beweging en het organische deel gekeken. Daarbij kan je denken aan pijn, fysieke prestaties, verstoringen veroorzaakt door bijvoorbeeld verkeerd ademhalen of verkeerd gebruik van het lichaam. In ons lichaam zijn duizenden feedback systemen actief. Het is een continu proces tussen het lichaam en de hersenen. We zijn ons niet altijd bewust van de signalen die ons lichaam afgeeft zoals pijn, emoties of gevoelens. Het is een uitzonderlijk complex systeem. Zo zijn er talloze processen in ons lichaam die volledig autonoom werken. zoals het kloppen van ons hart, de bloedcirculatie, ademhaling, temperatuur en spijsvertering. Continu wordt er feedback gegegeven zodat de acties steeds weer kunnen worden bijgesteld om het ideale doel te bereiken. Als bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur daalt zal je interne thermostaat ervoor zorgen dat de temperatuur weer gaat stijgen.Wanneer het lichaam weer op temperatuur is krijgt het weer een signaal om te stoppen met verwarmen. Andersom als het lichaam  te warm is dan wordt er weer een signaal afgegeven om te gaan koelen. Een groot deel van die onbewuste processen wordt bestuurd vanuit onze hersenen die onder andere hormonen aanmaken die nodig zijn voor die besturing. Nu kunnen we door training dat onbewuste en bewuste proces leren te beheersen. Binnen ons lichaam circuleren verschillende frequenties die deze processen onafhankelijk aansturen en signaleren. Ook ons leerproces werkt volgens het feedback systeem, waarmee we het bewuste en onbewuste kunnen sturen. Onder normale omstandigheden zorgen deze feedback systemen voor een vitaal en gezond leven. Wanneer één van de systemen niet goed werkt of als er invloeden van buitenaf zijn geeft dat reacties op het functioneren van ons lichaam en hersenen.

 

Gezondheid is voor veel mensen heel belangrijk. We willen graag gezond leven, alles in balans en met een goed gevoel kunnen presteren, maar wat als we een communicatiestoring hebben of als signalen uit balans zijn. Veel moderne gezondheidsklachten zoals spanningshoofdpijn, stress gerelateerde klachten, hoge bloeddruk, chronische pijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, pijnlijke spieren en geheugenproblemen, maken ons leven minder aangenaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat 75% van de huisarts bezoekers kampt met psycho somatische problemen. Problemen die door de psyche worden veroorzaakt. Levensstijl, gedrag, stress, verkeerde houding, gevoel en emoties zijn vaak veroorzakers van de verschillende klachten. Maar ook aangeboren afwijkingen, zoals ADHD, ADD, autisme, PDD-NOS of andere psychosomatische problematiek. Deze problemen worden (helaas) vaak opgelost door symptoombestrijding en worden onderdrukt met medicatie. Daarmee wordt echter de oorzaak niet weggenomen. Het probleem zal blijven bestaan. Met neurofeedback en biofeedback is het mogelijk de vermoedelijke oorzaak duidelijker in beeld te brengen. Door training met de zichtbare signalen zijn er direct veranderingen in houding, gedrag en gevoel aan te brengen waardoor de klachten beheersbaar worden.

 

De hele wetenschap en vele gezondheidsspecialisten zijn gefascineerd door deze complexe materie. Er zijn al veel onderzoeken gedaan en wetenschappelijk is er al veel bewezen. Het zenuwstelsel blijkt een belangrijke rol te spelen in onze mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt voor een groot deel van het datatransport tussen vele functies en feedback systemen in het lichaam en de hersenen. De communicatie verloopt tussen de verschillende onderdelen door middel van verschillende frequenties. De frequenties zijn hierbij interessant. Op dit gebied komen psychologie en fysiologie bij elkaar. Bij neurofeedback en biofeedback is het mogelijk om deze signalen ofwel frequenties direct zichtbaar te maken. Het is een soort spiegel om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam en de hersenen, de feedback. Wat met feedback zichtbaar wordt, kan worden omgezet in een verandering. Via de feedback kan je zien of je door deze verandering het lichaam of de hersenen onder controle krijgt. Denk daarbij het onder controle krijgen van ons stressniveau, concentratie, spierspanning, prestatie, ontspanning, ademhaling en hartritme. Met deze signalen kunnen we op verschillende manieren gaan trainen door middel van een optische weergave die direct laat zien wat er op dat moment gebeurd. Hiermee kan je verbeteringen aanbrengen om de nieuwe situatie te gaan beheersen waardoor de klachten kunnen gaan verminderen of zelf laten verdwijnen doordat één van de oorzaken wordt weggenomen.

Biofeedback
BEHANDELBARE KLACHTEN

 

ADD/ADHD

Autisme spectrum stoornissen (PDD-NOS, Syndroom van Asperger)

Slaapproblematiek

Concentratieproblemen

Burn-out

Spanningsklachten, stress gerelateerde klachten

Depressie

Angstklachten

Whiplash

Niet aangeboren hersenletsel

Hoofdpijn/ Migraine

Leerproblemen

Gedragsproblemen