Depressie

Iedereen heeft wel eens een periode waarin men zich wat minder goed voelt, moe is, snel moet huilen en wat somber is. Dan is het wat moeilijker om de dagelijkse dingen te doen. Vaak zijn de symptomen van korte duur. Wanneer een neerslachtige bui lang aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, is er sprake van een depressie. Een sombere stemming en negatieve gedachten zijn kenmerkend voor een depressieve stoornis. Depressie is één van de meest voorkomende ziekte beelden bij volwassenen, maar ze kunnen ook bij kinderen voorkomen. Er zijn verschillende vormen van een depressie. Ook kan de mate van depressie variëren van licht tot ernstig. Hoe langer de depressie voortduurt hoe groter de gevolgen kunnen worden. Het is daarom van belang dat je bij een vermoeden van depressie naar je huisarts gaat zodat er iets aan gedaan kan worden.

Depressies hebben niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren.

Depressie behandelen BrainNetwork

Kenmerken van een depressie

Een depressie kan in verschillende mate voorkomen, van licht tot zwaar. Bij een depressie komen vaak de onderstaande klachten voor. Hoe zwaarder de depressie, hoe meer last je hebt van deze klachten:

 • aanhoudende sombere stemming
 • weinig energie, vermoeid
 • nergens meer interesse en plezier in hebben
 • verstoord slaappatroon; slecht of juist veel slapen
 • een gevoel dat je waardeloos bent, of een schuldgevoel
 • verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering
 • moeite met concentreren
 • besluiteloosheid
 • traagheid of juist onrust in je lijf
 • het liefste in bed blijven liggen en overal tegenop zien
 • Terugkerende gedachten over de dood of aan zelfdoding

Depressie & neurofeedback

In onze hersenen beïnvloeden de stoffen serotonine en noradrenaline onze emoties, eetlust en concentratievermogen. Veel mensen met een depressie hebben een tekort aan deze neurotransmitters. Dit verklaart waarom depressies in sommige families vaker voorkomen dan in andere.

Met name de frontaal kwab is betrokken bij deze problematiek. Zo is uit onderzoek gebleken dat de linker frontale hersengebieden betrokken zijn bij toenaderingsgedrag en de rechter frontale gebieden bij terugtrek gedrag. Als er geen goede balans is tussen de twee hersengebieden en deze juist overactief of onderactief zijn dan kan dat van invloed zijn op hoe je met bepaalde gebeurtenissen omgaat. Het blijkt dat bij mensen met een depressie de voorste delen van de linker hersenhelft minder actief zijn dan de voorste delen van de rechter hersenhelft.

Aan de hand van een EEG meting kunnen we zien of dit het geval is. Door de balans te herstellen tussen de linker en rechter hersenhelft zal de stemming verbeteren.

Depressie & cognitieve gedragstherapie

Een therapievorm die wereldwijd gebruikt wordt voor het behandelen van verschillende depressies is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). CGT is zeer effectief voor het behandelen voor verschillende soorten klachten, waaronder depressie. Daarom ook dat CGT in Nederland hoort bij de eerste keuze psychotherapieën voor depressie.

Cognitieve gedragstherapie is een behandeling waarbij je via opdrachten leert om anders te doen en te denken. De behandel methode is vooral gericht op het hier- en nu. De oorzaken van je klachten/problemen kun je namelijk niet altijd meer achterhalen. De belangrijke vraag is daarom juist: waarom blijft dit probleem nu bij jou terugkomen?
Bij CGT wordt ook veel gebruik gemaakt van oorzaak en gevolg; wat is de vervelende situatie? Wat waren je gedachten? Wat voor gevoel riep dat op? Hoe handelde je vervolgens? Wat was daar het gevolg van? Dit zijn allemaal vragen en stappen die je samen met de behandelaar kunt doorlopen, en vervolgens verandering in aan kunt brengen. De dingen die je leert tijdens de oefeningen met de behandelaar kun je vervolgens in het dagelijks leven toepassen. 

Door middel van cognitieve gedragstherapie leer je realistischer, evenwichtiger en positiever denken. Vervelende situaties zul je altijd blijven meemaken, echter zie je ze nu niet meer als een ‘ramp’. Vaak verminderen de psychische, maar ook lichamelijke, klachten door CGT. Doordat je een nieuwe manier van denken aanleert zul je minder snel terugvallen in een depressie.

Wil je meer weten over deze behandelmethoden lees dan meer onze pagina over Cognitieve gedragstherapie.

depressie
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van depressie regio Utrecht

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Zeist. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen onder meer kinderen en volwassenen uit AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: