joshua-rawson-harris-435949

Depressie

Iedereen heeft wel eens een periode waarin men zich wat minder goed voelt, moe is, snel moet huilen en wat somber is. Dan is het wat moeilijker om de dagelijkse dingen te doen. Vaak zijn de symptomen van korte duur. Wanneer een neerslachtige bui lang aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, is er sprake van een depressie. Een sombere stemming en negatieve gedachten zijn kenmerkend voor een depressieve stoornis. Depressie is één van de meest voorkomende ziekte beelden bij volwassenen, maar ze kunnen ook bij kinderen voorkomen. Er zijn verschillende vormen van een depressie. Ook kan de mate van depressie variëren van licht tot ernstig. Hoe langer de depressie voortduurt hoe groter de gevolgen kunnen worden. Het is daarom van belang dat je bij een vermoeden van depressie naar je huisarts gaat zodat er iets aan gedaan kan worden.

Depressies hebben niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren.

Afspraak maken
KENMERKEN VAN EEN DEPRESSIE

 

Een depressie kan in verschillende mate voorkomen, van licht tot zwaar. Bij een depressie komen vaak de onderstaande klachten voor. Hoe zwaarder de depressie, hoe meer last je hebt van deze klachten:

 

 • aanhoudende sombere stemming
 • weinig energie, vermoeid
 • nergens meer interesse en plezier in hebben
 • verstoord slaappatroon; slecht of juist veel slapen
 • een gevoel dat je waardeloos bent, of een schuldgevoel
 • verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering
 • moeite met concentreren
 • besluiteloosheid
 • traagheid of juist onrust in je lijf
 • het liefste in bed blijven liggen en overal tegenop zien
 • Terugkerende gedachten over de dood of aan zelfdoding
DEPRESSIE & NEUROFEEDBACK

 

In onze hersenen beïnvloeden de stoffen serotonine en noradrenaline onze emoties, eetlust en concentratievermogen. Veel mensen met een depressie hebben een tekort aan deze neurotransmitters. Dit verklaart waarom depressies in sommige families vaker voorkomen dan in andere.

Met name de frontaal kwab is betrokken bij deze problematiek. Zo is uit onderzoek gebleken dat de linker frontale hersengebieden betrokken zijn bij toenaderingsgedrag en de rechter frontale gebieden bij terugtrek gedrag. Als er geen goede balans is tussen de twee hersengebieden en deze juist overactief of onderactief zijn dan kan dat van invloed zijn op hoe je met bepaalde gebeurtenissen omgaat. Het blijkt dat bij mensen met een depressie de voorste delen van de linker hersenhelft minder actief zijn dan de voorste delen van de rechter hersenhelft.

Aan de hand van een EEG meting kunnen we zien of dit het geval is. Door de balans te herstellen tussen de linker en rechter hersenhelft zal de stemming verbeteren.

DEPRESSIE  & COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

 

Depressiviteit is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Vaak wordt deze behandelmethode gecombineerd met biofeedback.

 

Wil je meer weten over deze behandelmethoden lees dan meer onze pagina over Cognitieve gedragstherapie en Biofeedback

Neurofeedback Kind
× Direct contact opnemen