ADHD en ADD

ADD en ADHD klachten kan je in meer of mindere mate hebben.  Voor sommige mensen hebben de klachten een grote impact op het dagelijks functioneren. Zoek je hulp bij klachten als gevolg van ADD of ADHD? Ons team van ervaren psychologen in Zeist helpt je graag.

Als psychologiepraktijk hebben we over de afgelopen jaren een ruime ervaring opgebouwd in de begeleiding van cliënten met ADHD en ADD. Ons team heeft daarbij een specifieke expertise op het gebied van neurofeedback (NFB). We combineren deze behandeling in de praktijk met cognitieve gedragstherapie (CGT). Hiermee kunnen we een non-invasieve behandeling aanbieden, een behandeling zonder medicatie. Het lerend vermogen van je brein staat centraal om meer grip te krijgen op je klachten.

Heb je vragen over neurofeedback of wil je meer weten over onze begeleiding, neem dan contact op met ons team in Zeist.

ADHD Zeist

Neurofeedback therapie bij ADHD & ADD

Bij de behandeling van ADHD of ADD zijn er verschillende behandelmethoden die ingezet kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor medicatie, psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en groepstherapie. Onze praktijk in Zeist is gespecialiseerd in de behandeling van ADHD door middel van neurofeedback. Ook bieden wij een behandeling middels cognitieve gedragstherapie

In onze neurofeedback behandeling gaan we uit van het lerend vermogen en de kracht van je brein. Daarbij bieden we een behandeling zonder medicatie. Dit doen we door een combinatie van neurofeedback en waar nodig ondersteuning middels cognitieve gedragstherapie. De precieze samenstelling van de behandeling verschilt per cliënt en stemmen we af op basis van een persoonlijk intakegesprek. Door de combinatie van de verschillende behandelmethoden trainen we niet alleen je brein, maar leren we je ook vaardigheden om beter om te gaan met je klachten.

Vaak zien wij bij cliënten met ADHD en ADD dat er ook andere problemen spelen als gevolg hiervan. Zo kan er sprake zijn van faalangst, laag zelfbeeld, overbelasting, depressiviteit, slaapproblemen, leerproblemen en gedragsproblemen. Ook deze onderwerpen kan je bespreken met onze specialisten en nemen we mee in het persoonlijk behandelplan.

Hoe kunnen we je helpen?

De klachten die iemand ervaart met ADD of ADHD kunnen voor iedereen anders zijn. Op basis van jouw persoonlijke vraag werken onze gespecialiseerde therapeuten aan een persoonlijk behandelplan. Bij het opstellen van het plan maakt de behandelaar gebruik van een combinatie van neurofeedback en waar nodig cognitieve gedragstherapie. Daarmee helpen we je zowel bewust als onbewust je klachten te verminderen.

Deze vorm van begeleiding bij ADHD en ADD is effectief voor zowel kinderen als volwassenen en kunnen je helpen bij diverse klachten:

  • verbeteren van je concentratie
  • leren om je gedrag te sturen
  • verminderen van onrust
  • je functioneren optimaliseren
  • leren omgaan met je klachten

Iedereen is uniek en zo ook de klachten en gevolgen die je kan ervaren van AD(H)D. Wij helpen je graag door een persoonlijk plan te maken en je te begeleiden bij langdurig meer grip krijgen op je klachten. De kracht zit daarbij in het lerend vermogen van je eigen brein.

Heb je geen interesse in neurofeedback en wil je alleen cognitieve gedragstherapie, dan ben je ook bij ons aan het juiste adres. Onze psychologen kunnen je begeleiden in hoe je om kan gaan met AD(H)D en bredere hulpvragen die er zijn als gevolg van deze stoornis.

Heb je een vraag met betrekking tot onderzoek naar aandacht- en concentratieproblemen, dan moeten we je helaas doorverwijzen. Onze praktijk is gericht op behandeling en doet geen diagnostiek naar ADHD en ADD.

ADHD Zeist

Waarom neurofeedback bij ADHD en ADD?

Je brein is ingenieus en vormt een bijzonder complex netwerk. Het bestaat uit miljarden neuronen, ook wel zenuwcellen genoemd, die op een of andere manier met elkaar in contact staan. De communicatie tussen deze zenuwcellen in je brein heeft een grote invloed op je functioneren.

De biologische oorzaak van ADHD en ADD ligt in de communicatie tussen de verschillende hersengebieden. De communicatie is verstoord door een zogenaamd tekort aan bepaalde neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn belangrijk voor het doorgeven van signalen tussen je hersencellen. Uit onderzoek is gebleken dat deze neurotransmitters in mindere mate voorkomen in de voorste delen van de hersenen bij mensen met ADHD en ADD.  Dit voorste deel van de hersenen, ook wel prefontaalkwab genoemd, is daardoor minder goed ontwikkeld. Dit zorgt er vervolgens voor dat de communicatie naar andere hersengebieden ook verstoord raakt.

De manier waarop je brein prikkels verwerkt en de signalen doorgeeft, kan een belangrijke invloed hebben op je gedrag en functioneren. Dit kan vervolgens weer een belangrijke rol spelen bij klachten die je kunt ervaren als gevolg van bijvoorbeeld ADHD of ADD. Lees meer in onze Blog over de werking van je brein

 

Lerend vermogen van je brein

Met Neurofeedback wordt inzichtelijk gemaakt op welke manier en in welk gebied van de hersenen de activiteit anders is. In de meeste gevallen zien we vertraagde activiteit in de frontaalkwab. Dit deel van de hersenen is betrokken bij zelfcontrole, uitvoerende functies, beslissingen nemen en aandacht houden. Door de vertraagde activiteit kan dit verstoord raken. Soms zien we dat er in het brein juist sprake is van snelle activiteit in de hersenen. Deze snelle activiteit uit zich dan vaak in een onrustig en soms angstig gevoel. Verder kan het voorkomen dat er een slechte verhouding is tussen deze snelle en trage activiteit.

Op basis van deze “afwijkingen” die gemeten worden in combinatie met de intake gegevens wordt een persoonlijke behandeling opgesteld. Met onze methode op basis van Neurofeedback trainen we op deze “afwijkende” hersenactiviteit zodat deze meer normaliseert en de klachten verminderen. Wil je hier meer over lezen kijk dan ook eens op onze blog over het lerende brein.

Meer informatie over ADHD en ADD

Wil je meer weten over de behandelmogelijkheden van AD(H)D of een keer spreken met een van onze behandelaren, neem dan contact met ons op. Graag beantwoorden we je vragen en leggen we je uit wat je kan en mag verwachten. Daarnaast vind je hieronder een aantal interessante artikelen die verder ingaan op de behandeling van ADHD en ADD.

ADHD Blog: neurofeedback uitgelegd in 5 stappen

Blog: korte uitleg over neurofeedback bij AD(H)D

ADD Kenmerken: hoe neurofeedback je concentratie kan verbeteren

ADHD Blog: meer over neurofeedback

Neurofeedback als behandeling voor kinderen

Ervaringen van cliënten

“Ik heb een aantal maanden Neurofeedback training mogen volgen via Brainnetwork ivm mijn Adhd en de wens om zonder medicatie controle Te krijgen over mijn leven. De samenwerking en therapie was echt fantastisch. In mijn ogen een veel betere, gezondere en duurzamere manier van het behandelen van adhd.”
“Sinds halverwege de behandeling zagen wij een positieve verandering in zijn manier van doen en gedrag. Hij is veel rustiger en hij kan zich zelf veel beter corrigeren. Hij vond het erg jammer dat de behandeling afgesloten werd.”
“De behandeling heeft me veel inzicht gegeven in eigen situatie en (oa) mijn aandachtsspanne is in positieve zin sterk verbeterd.”
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van ADHD regio Utrecht

BrainNetwork is een moderne psychologiepraktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen onder meer kinderen en volwassenen uit AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij:

Wil je graag meer informatie over de behandeling van ADHD en ADD? Op onze blog lees je meer over hoe je om kan gaan met klachten en de behandelmethoden die wij aanbieden.

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Het ontstaan van Neurofeedback

Neurofeedback is een opkomende en “nieuwe” behandeling, maar gaat eigenlijk al terug tot ongeveer 1960. De geschiedenis aan onderzoekers in…

Wat is Neurofeedback?

Als we het simpel proberen uit te leggen: Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein…