Neurofeedback voor kinderen

Neurofeedback is een beproefde behandelmethode voor kinderen waarbij we uitgaan van het lerend vermogen van het kinderbrein. Deze behandelmethode is  uitermate geschikt voor kinderen met klachten zoals ADHD, ADD, autisme en leerproblemen zoals NLD en dyslexie. Er is geen diagnose nodig voor de behandeling. Neurofeedback wordt ook wel gezien als alternatief wanneer medicatie niet gewenst of mogelijk is.

Effecten van een Neurofeedback behandeling

Elk kind is anders en ook klachten kunnen per kind zeer verschillen. Mogelijke voordelen van de behandeling kunnen zijn:

  • Verbeteren van concentratie
  • Minder snel afgeleid zijn
  • Rustiger worden
  • Makkelijker inslapen ’s nachts
  • Beter kunnen omgaan met prikkels

Om een goed beeld te geven van de mogelijkheden van Neurofeedback plannen we altijd eerst een vrijblijvende kennismaking. Op basis van de specifieke klachten van het kind zal de psycholoog een advies geven over de mogelijke behandelingen.

Neurofeedback bij kinderen BrainNetwork

Waarom neurofeedback?

De hersenen van kinderen ontwikkelen zich ongelooflijk snel en hebben een enorme capaciteit om zich continue aan te passen aan de omgeving en de ervaring. De ontwikkeling van het brein kan in de vroeg stadia verstoord raken, waardoor informatie die in de hersenen binnenkomt anders wordt verwerkt. Dit kan tot uiting komen in klachten zoals aandacht en concentratieproblemen, leerproblemen of problemen in de sociale omgang. Het brein is dan niet goed in staat om zichzelf aan te passen. Vaak hebben deze klachten een erfelijke oorsprong en komen deze voort uit de communicatie tussen de verschillende netwerken in je brein.

Neurofeedback kan kinderen helpen om dit netwerk en communicatie in het brein te trainen en te versterken. Deze behandelmethode kan daarbij effectief ingezet worden voor de behandeling van ADHD & ADD maar ook andere klachten die vaak gepaard gaan met concentratie en leerproblemen.

Meer over neurofeedback

Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van het kinderbrein. Door de hersenactiviteit te meten en hier terugkoppeling op te geven vindt er een leerproces in de hersenen plaats. Voor een effectieve neurofeeedback behandeling is het belangrijk om altijd eerste een QEEG af te nemen. Dit is een meting van de activiteit van het brein waardoor de psycholoog bepaalde patronen en eventuele afwijkingen kan herkennen. Op basis van het QEEG zal de psycholoog een persoonlijk plan maken voor het kind dat aansluit op zijn of haar klachten.

De activiteit in het brein heeft een belangrijke invloed op de mentale staat en het functioneren van het kind. Zo worden bijvoorbeeld snelle hersengolven geassocieerd met aandacht en focus en de zo genoemde trage hersengolven met dromerigheid of vermoeidheid.

Het ritme van de hersenactiviteit speelt vervolgens een belangrijke rol bij de communicatie in ons brein. Zijn deze ritmen (trage en snelle activiteit) goed op elkaar afgestemd, dan zien we dat dit een positief effect heeft op het overall functioneren.  Is er een disbalans in dit ritme zien we juist vaak dat bepaalde klachten of stoornissen bij kinderen ontstaan. Zoals onrust, dromerigheid of juist hyperactiviteit en moeite met concentreren.

Verder lezen over Neurofeedback:

Behandeling met neurofeedback voor kinderen

Behandeling voor kinderen

Geen enkel kind vindt het leuk om naar therapie te gaan. Liever gaan ze spelen of spreken ze af met vrienden en vriendinnen. In onze praktijk hebben we veel ervaring met de behandeling van kinderen. We vinden het belangrijk dat het kind zich veilig voelt en ook zelf betrokken is bij stellen van de doelen die ze willen bereiken. We benadrukken tijdens de behandeling de positieve stappen die een kind maakt en nemen ze ook mee in de ontwikkeling die ze tijdens de behandeling mee maken.

Kinderen kunnen zelf bepalen hoe de behandeling eruit zal zien door de keuze van een favoriet film of game die we gebruiken tijdens de behandeling. Door te trainen op concentratie kan het kind de film kijken of punten scoren in het gekozen spel. Dit maakt de behandeling persoonlijk en leuker voor kinderen.

Neurofeedback is niet voor iedereen of voor alle klachten geschikt. In onze praktijk zien we veel belovende resultaten bij AD(H)D klachten, slaapproblemen en leerproblemen. Laat je altijd goed informeren door gecertificeerde therapeuten voor een effectieve behandeling.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Neurofeedback voor kinderen regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologie praktijk in Driebergen Zeist en Soest met specialisten op Biofeedback en Neurofeedback. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling voor kinderen en volwassenen. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: