Neurofeedback voor Kinderen

Neurofeedback is een beproefde behandelmethode waarbij we uitgaan van het lerend vermogen van je hersenen. Deze behandelmethode is ook uitermate geschikt voor kinderen met klachten zoals ADHD, ADD, autisme & leerproblemen. We trainen door feedback te geven aan de hersenen. Bij kinderen gebruiken we daarvoor video games of film die reageren op de activiteit in de hersenen.

 

Het brein produceert hersengolven. De ritmen (frequenties) van deze hersengolven worden geassocieerd met een bepaalde mentale staat. Zo produceert het kinderbrein snelle hersengolven wanneer kinderen gefocust en geconcentreerd zijn en trage hersengolven als ze meer  dromerig en moe zijn. Het ritme van de hersengolven hebben ook te maken met de communicatie tussen verschillende hersendelen. Zijn deze ritmen goed op elkaar afgestemd, dan zien we dat dit een positief effect heeft op je overall functioneren.

 

Bij bepaalde klachten of stoornissen bij kinderen zien we een disbalans in dit ritme, een afwijkend patroon in de hersenactiviteit. Middels neurofeedback kunnen de hersenen geleerd worden om een ander ritme te volgen waarmee in veel gevallen klachten verminderen en/of verdwijnen.

VEEL BELOVENDE BEHANDELING

Lees hier over een recent artikel van de Universiteit van Utrecht over de mogelijkheden van Neurofeedback bij kinderen.

VERSCHILLENDE KLACHTEN

De hersenen van kinderen ontwikkelen zich ongelooflijk snel en hebben een enorme capaciteit om zich continue aan te passen aan de omgeving en de ervaring. De ontwikkeling van het brein kan in de vroeg stadia verstoord raken, waardoor informatie die in de hersenen binnenkomt anders wordt verwerkt. Dit kan tot uiting komen in klachten zoals aandacht en concentratieproblemen, leerproblemen of problemen in de sociale omgang. Het brein is dan niet goed in staat om zichzelf aan te passen. Vaak hebben deze klachten een erfelijke oorsprong en komen voort uit het communicatie netwerk in je brein en de ritmen die produceerd worden.

 

Neurofeedback helpt om bij kinderen om dit netwerk en communicatie in het brein te trainen. Deze behandelmethode kan daarbij effectief ingezet worden voor de behandeling van klachten zoals:

 

Neurofeedback Kind

BEHANDELING VOOR KINDEREN

Geen enkel kind vindt het leuk om naar therapie te gaan. Liever gaan ze spelen of spreken ze af met vrienden en vriendinnen. In onze praktijk hebben we veel ervaring met de behandeling van kinderen. We vinden het belangrijk dat het kind zich veilig voelt en ook zelf betrokken is bij stellen van de doelen die ze willen bereiken. We benadrukken tijdens de behandeling de positieve stappen die een kind maakt en nemen ze ook mee in de ontwikkeling die ze tijdens de behandeling mee maken.

 

Kinderen kunnen zelf bepalen hoe de behandeling eruit zal zien door de keuze van een favoriet film of game die we gebruiken tijdens de behandeling. Door te trainen op concentratie kan het kind de film kijken of punten scoren in het gekozen spel. Dit maakt de behandeling persoonlijk en leuk voor kinderen.

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

  1. Tijdens de intake bespreken we samen met de ouders en kind de doelen
  2. Tijdens de eerste sessie maken we een QEEG om zo het behandelplan verder te bepalen
  3. Tijdens de tweede sessie starten we de daadwerkelijke behandeling.

 

We gaan uit van 20 tot 25 sessies. Tijdens het behandel traject plannen we regelmatig een evaluatie met het kind en de ouders.

Lees hier meer over Neurofeedback en onze werkwijze.

 

Graag vertellen we je meer over onze ervaring met Neurofeedback bij kinderen, neem daarvoor contact met ons op.

  • Kennismaking

  • Onze werkwijze

  • BrainNetwork

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

           NFG