Whiplash

Een whiplash ontstaat meestal door een plotselinge beweging van je hoofd ten opzichte van je lichaam. Dit kan het gevolg zijn van een aanrijding, een ongelukkige val van de trap, of bijvoorbeeld een onverwachte beweging tijdens het sporten. Door de klap kan je brein uit balans raken. Dit wil vaak zeggen dat communicatie tussen verschillende hersendelen verstoord is geraakt. Als gevolg daarvan kan je sneller overprikkeld raken of spanningsklachten in je lichaam ervaren.

In Nederland ervaren 15.000 tot 30.000 mensen jaarlijks de gevolgen van een whiplash. Een aandoening die niet altijd direct erkend wordt, maar wel langdurige en vervelende klachten kan geven. Klachten die direct kunnen ontstaan na de whiplash of soms pas naar een aantal dagen duidelijk op treden. De complexiteit en intensiteit van de klachten kan zeer verschillen per persoon.

Ben je op zoek naar een effectieve behandeling van spanningsklachten of andere mentale klachten die zijn ontstaan als gevolg van een whiplash? Op onze locaties in Zeist en Soest bieden we verschillende behandelingen om je te helpen bij deze klachten.

Behandeling whiplash Zeist

Whiplash klachten

De gevolgen van een whiplash zijn voor de buitenstaander vaak niet te zien en zijn voor een arts soms moeilijk of helemaal niet vast te stellen. Dit komt ook doordat het klachtenpatroon sterk varieert per persoon en per situatie. Soms gaan klachten vanzelf voorbij na een periode van rust, maar klachten kunnen ook blijven bestaan en grote gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren.

Wanneer de klachten na 6 maanden nog niet voorbij zijn spreken we van het late whiplashsyndroom (LWS) en is een professionele behandeling meestal noodzakelijk om klachten te verminderen. Je kan dan denken aan klachten zoals:

  • Chronische nek en/of hoofdpijn
  • Spanningsklachten in je schouders of rug.
  • Krachtsverlies en tintelingen in je lijf
  • Duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Slaapstoornissen of juist extreme vermoeidheid
  • Snel geïrriteerd of overprikkeld
  • Problemen met concentratie en geheugen

Doordat de klachten bij een whiplash vaak niet eenduidig zijn kan dit zorgen voor onbegrip. Als gevolg daarvan blijven mensen soms lang doorlopen met klachten zonder dat deze in de loop van tijd verbeteren. Hulp van experts kan helpen om je situatie te begrijpen en te werken aan herstel.

Behandeling Whiplash

Afhankelijk van de aard en intensiteit van je klachten kunnen verschillende behandelmethode effectief zijn in het verminderen van je klachten. In onze praktijk Zeist & Soest werken we vaak met verschillende behandelmethode:

  • Biofeedback kan effectief zijn bij het bewust worden en verminderen van spanningsklachten
  • Cognitieve gedragstherapie kan eventueel helpen om je gedrag/functioneren als gevolg van een whiplash te veranderen
  • Neurofeedback kunnen we inzetten om de communicatie tussen hersendelen die mogelijk verstoord is geraakt te versterken

Er is helaas geen behandeling die whiplash volledig kan genezen maar we kunnen wel kijken hoe we je klachten kunnen verminderen. Vaak zien we dat de klachten zowel fysiek als mentaal zijn daarom werken we als dat past en in overleg samen met andere specialisten zoals een fysiotherapeut. Laat je ook altijd goed informeren door je huisarts. Ook op de site van de whiplash vereniging vind je meer over de behandeling van je klachten.

Whiplash klachten Zeist

Neurofeedback bij Whiplash

In onze praktijk hebben we veel ervaring met Neurofeedback. Deze behandeling kan effectief zijn bij cognitieve klachten die specifiek ontstaan als gevolg van een whiplash. Het voordeel van deze behandeling is dat we niet alleen naar de symptomen kijken, maar werken aan een langdurige oplossing van de oorzaak van de klachten. We kijken daarbij naar het functioneren van het brein en de mogelijke verstoring en disbalans die er is ontstaan. Door in te grijpen op de verstoring en de disbalans te herstellen zullen klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen sterk verminderen.

Neurofeedback is een persoonlijke behandeling. Bij de start van de behandeling maken we een QEEG meting. Dit geeft ons inzicht welke gebieden van je brein uit balans zijn geraakt. We zien dan bijvoorbeeld een overmaat van trage frequenties in het brein. Dit kan een duidelijk indicatie zijn van specifieke klachten zoals verminderde concentratie. Op basis van deze analyse maken onze psychologen vervolgens een persoonlijk trainingsplan.

Neurofeedback wordt meestal gezien als een laagdrempelige en positieve behandelvorm.  Voor een langdurig en effectief resultaat adviseren we een traject van 20 tot 25 sessies over een periode van 10 tot 12 weken. Onze teams in Zeist & Soest vertellen je graag meer over deze vorm van behandeling bij whiplash klachten.

 

Ook in onze psychologieblog lees je meer over onze behadelingen bij verschillende klachten zoals een whiplash.

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Wat is Neurofeedback?

Als we het simpel proberen uit te leggen: Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein…

Welk effect heeft chronische stress op je lichaam?

Dat stress ongezond kan zijn weten we eigenlijk wel. Vooral wanneer stress chronische is, je langdurig stress ervaart kan dit…

Wat is een QEEG bij een Neurofeedback behandeling?

Met Neurofeedback training doen we een behandeling op hersenactiviteit, waarbij we het brein stimuleren de gewenste hersengolven te produceren, om…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling whiplash Zeist

Onze praktijk in Driebergen-Zeist en Soest staat voor een effectieve en duurzame behandeling bij Whiplash klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in neurofeedback, cognitieve gedragstherapie en hartcoherentie training. Daardoor kunnen we een uniek behandelplan op maat maken.  We kijken niet alleen naar gedragingen en gewoonten, maar ook naar de fysiologische aspecten van je klachten. Neem contact als je meer wil weten over je klachten en hoe we je kunnen helpen.

BrainNetwork is aangesloten bij: