Hartcoherentie training

Hartcoherentie training is een behandeling die zeer in opkomst is de laatste jaren. Met name bij stress klachten en voor meer mentale veerkracht wordt deze behandel techniek met grote effectiviteit toegepast.

 

Stress heeft grote invloed op ons lichaam zowel op mentaal als op emotioneel en fysiek gebied. Wanneer je voor langere tijd stress ervaart kunnen er diverse  klachten ontstaan.

 

 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan eetlust of juist eetbuien
 • Hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Depressie
 • Slaapproblemen

 

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan als je lange tijd een hoog stress niveau ervaart. Het trainen van hartcoherentie helpt je om de balans te herstellen tussen je lichaam en je brein. Door het verbeteren van deze balans zien we dat processen in het lichaam herstellen en daarmee klachten verminderen.

Hartcoherentie training
Hartcoherentie training

Wat is Hartcoherentie?

 

Je  hart en  hersenen communiceren continue, dit noemen we ook wel het  hart brein systeem. Onbewust hebben ze een grote invloed op elkaar. Denk bijvoorbeeld maar aan een schrikreactie: als je schrikt wordt dit in je hersenen geregistreerd en gaat je hart vervolgens sneller kloppen. Het hart past zich dus aan op basis van de signalen uit je hersenen. Dit kan ook andersom. Je hart stuurt dan signalen naar je hersenen. De communicatie tussen hersenen en hart verloopt in beide richtingen. Middels hartcoherentietraining kan je de communicatie tussen het hart en de hersenen beïnvloeden.

 

Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. We noemen die variatie: heart rate variability of te wel hartslag variabiliteit (HRV). Deze variatie in je hartslag toont aan dat je hart zich goed aanpast aan de omstandigheden die er zijn. Wetenschappers en artsen beschouwen deze hartslag variabiliteit vaak ook als een belangrijke gezondheids- en fitheidsindicator.

 

Hoe het patroon van onze hartslag variabiliteit eruit ziet, geeft de mate van coherentie weer. Als we ontspannen zijn en rustig in en uitademen dan is er een hoge hartcoherentie. Wanneer we gestrest zijn, gejaagd of een ons onprettig voelen zal de hartcoherentie laag zijn.

Hoe werkt het?

 

Tijdens hartcoherentie training leer je adem te halen op een eigen optimale snelheid waardoor je controle krijgt over de balans tussen hartslag en ademhaling. Je leert wat het effect van je ademhaling is op de variatie in je hartslag.

 

Tijdens de training zie je je eigen hartslag en leer je wat stress en ontspanning met het lichaam doen. Zo krijg je meer inzicht hoe jou lichaam fysiek (door middel van hartslag)  reageert op verschillende prikkels. Dit inzicht helpt je om je fysieke reactie op de prikkels te veranderen om zo meer balans te bewaren.

Het toepassen van hartcoherentie zal er dus voor zorgen dat je beter in balans bent  Maar het gaat niet alleen maar om het toepassen van de technieken.  Het bewust zijn, herkennen en erkennen van je stressbronnen is minstens zo belangrijk.  Hier begeleiden we je in tijdens de verschillende trainingssessies om uiteindelijk effectieve resultaten te boeken zoals:

 

 • Het vergroten van veerkracht en persoonlijke effectiviteit
 • Beter kunnen presteren onder druk
 • Verminderen van stress klachten
 • Beter kunnen slapen
 • Managen van je eigen energie.

Wil je meer weten over hartcoherentie oefeningen?

Een hartcoherentie training is kortdurend tot maximaal 5 sessies van 30 minuten. Tijdens deze trainingssessies leren we je om controle te krijgen over je ademhaling en hartslag. Maar we helpen je ook om meer bewust te worden van de zaken die jou uit balans kunnen brengen.

 

We werken uitsluitend met  NIP gecertificeerde psychologen om de beste kwaliteit van de behandeling te waarborgen. Onze specialisten leggen je graag uit hoe Hartcoherentie werkt en wat de voor en nadelen van de training specifiek voor jou kunnen zijn. Onlangs hebben we een uitgebreide blog geschreven met nog meer details en achtergrond over de werking van Hartcoherentie.

Meer informatie aanvragen?
Hoe werkt Hartcoherentie
Hoe werkt Hartcoherentie

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

           NFG