Burn-out & Stress klachten

Burn-out en stressklachten komen helaas vaak voor en zijn voor mensen die dit overkomt soms heel ongrijpbaar. Klachten kunnen zich opbouwen over tijd zonder dat je het zelf door hebt en met een grote impact op je functioneren. Je lichaam geeft vaak al voordat je mentale klachten ervaart signalen af. Door deze signalen te erkennen kan je eerder ingrijpen en een verdere opbouw van klachten voorkomen. Om je herin te begeleiden maken we binnen onze praktijk in Zeist veel gebruik van Biofeedback.

De oorzaken van burn-out en stressklachten kunne heel divers zijn en daarmee ook de intensiteit van de klachten. Stress op zich hoeft niet erg te zijn en heeft zelfs een nut om je alert te maken in bepaalde situaties. Maar als je structureel klachten ervaart kan dit je functioneren sterk beïnvloeden. Wat zich kan opbouwen van lichte stress klachten tot een hevige burn-out

Onze teams op de locaties in Zeist en Soest hebben een sterke expertise op het gebied van biofeedback en cognitieve gedragstherapie en de inzet daarvan bij stress en burn-out klachten. Wil je meer weten over onze behadelingen bij burn-out of stressklachten? Ons team van psychologen in Zeist helpt je graag.

Burnout Zeist

Wat is een Burn-out?

Iedereen ervaart weleens stress en dat is niet direct alarmerend. Stress maakt je alert en scherper om te reageren in onzekere of spannende situaties. Maar als stress chronisch wordt, kan het een grote invloed hebben op je gezondheid en functioneren.

Stress ontstaat vaak wanneer de verwachtingen die je zelf hebt of waarvan je denk dat anderen deze van jou hebben, niet aansluiten bij jouw beeld van je eigen kunnen. Stress kan ook ontstaan in situaties waarbij je niet zeker bent over de uitkomst van die situatie. Ook emotionele gebeurtenissen kunnen zeer stressvol zijn. Stress leidt vaak direct tot een reactie van je lichaam en brein. Je herkent waarschijnlijk wel dat je zwetende handen krijgt, gaat trillen of sneller gaat ademhalen.

Als stress je echter te veel wordt en je het gevoel hebt dat je het overzicht verliest of de grip kwijtraakt op bepaald situaties, dan is dat vaak een duidelijk signaal van overbelasting. Als klachten vervolgens langer dan een aantal weken aanhouden en deze je sterk beperken in je dagelijks functioneren, spreken we meestal over een burn-out. Soms overvalt een burn-out je volledig, maar vaak geeft je lichaam vooraf signalen af en kan adequaat reageren op stressklachten je helpen om erger te voorkomen.

Symptomen van burn-out & stressklachten

Stress kan je in staat stellen om net een stap extra te zetten en je daarmee helpen om doelen te bereiken. Maar ervaar je continu een staat van over-activatie doordat je langdurig onder druk staat, dan kan ook het tegenovergestelde gebeuren en kunnen zowel  serieuze mentale als fysieke klachten ontstaan. Je lichaam geeft daarmee signalen af om gas terug te nemen. Deze klachten kunnen voor iedereen anders zijn en verschillen in intensiteit.

Als je te lang stress ervaart, kan dit leiden tot extreme uitputting. Je bent oververmoeid, kan je niet meer concentreren, raakt snel overprikkeld en het ontbreekt je aan energie om activiteiten te ondernemen.  We spreken dan niet meer over stressklachten, maar meestal over een burn-out.

Stressklachten & Burn-Out Zeist

Hulp bij stressklachten

Ervaar je stressklachten of is er sprake van een burn-out? Een professionele behandeling kan je dan helpen om patronen te veranderen en stressklachten te verminderen.

Afhankelijk van je klachten bieden wij als BrainNetwork een persoonlijke behandeling om stressklachten en burn-out te verminderen. We helpen je om meer inzichten te krijgen in het ontstaat van je klachten, maar ook hoe je om kan gaan met stress. Daarbij maken we gebruik van biofeedback en psychomotorische therapie om je meer bewust te maken van de invloed van stress op je lichaam en functioneren. Om je te begeleiden bij stressklachten en burn-out hebben we een specifiek programma ontwikkeld dat bestaat uit drie niveaus, afhankelijk van jouw situatie en behoefte.

1. Stress scan

Laat stress niet overgaan in fysieke of mentale klachten. Het is belangrijk om dit op tijd te signaleren en in te grijpen. BrainNetwork biedt kortdurende coachingstrajecten om je te helpen beter om te gaan met stress.

2. Burn-out voorkomen

Laat stress niet overgaan in fysieke of mentale klachten. Het is belangrijk om dit op tijd te signaleren en in te grijpen. BrainNetwork biedt kortdurende coachingstrajecten om je te helpen beter om te gaan met stress.

3. Burn-out herstel

Burn-out en stressklachten kunnen hardnekkig en langdurig zijn. Je lichaam en brein zijn uit balans geraakt en dit vergt tijd en rust om te herstellen. Door middel van persoonlijke begeleiding, biofeedback training en psychomotorische training helpen we je om de balans terug te brengen.

Hartcoherentie bij stressklachten

Wil je direct beter leren omgaan met stress? Of meer controle krijgen over je eigen energie? Hartcoherentie is een effectieve en relatief eenvoudige manier om je mentale veerkracht te versterken. Hartcoherentie is gericht op de samenhang van je hartslag met andere systemen in je lichaam zoals je ademhaling. Jouw hartcoherentie kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je stress ervaart. Na een korte uitleg kan je snel zelf aan de slag.

Wat kun je zelf doen om stressklachten te verminderen?

Herken je de symptomen van burn-out, overbelasting en stress, blijf er dan niet mee lopen. Hoe langer je denkt dat het vanzelf beter wordt en niets doet, hoe erger je klachten kunnen worden. Voor het voorkomen van ernstige klachten en het herstel van een burn-out is het belangrijk dat je het ontstaan van je klachten onderzoekt. Je zal zelf in actie moeten komen en gewoontes moeten veranderen.

  • zoek hulp bij vrienden, je werkgever en professionals
  • onderneem activiteiten die je energie geven
  • ga na hoe je werk- en privébalans is en kijk hoe je deze balans kan verbeteren
  • geef je grenzen aan en luister naar de signalen van je lichaam
  • neem voldoende rust en stel prioriteiten
  • zorg voor gezonde voeding en beweging

Wil je graag meer informatie over de behandeling van burn-out of stressklachten? Onze behandelaren beantwoorden graag je vragen. Op onze site en blog lees je meer over de mogelijke behandelingen en hoe je zelf om kan gaan met stressklachten.

 

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Wat is EMDR en bij welke klachten is deze behandeling effectief?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: EMDR. Dit is een type therapie voor mensen die last hebben en…

Wat is Neurofeedback?

Als we het simpel proberen uit te leggen: Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein…

1 2 3 8
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Begeleiding bij burn-out en stressklachten

BrainNetwork is een moderne psychologiepraktijk met een locatie in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonsgerichte en effectieve behandeling, waarbij we uitgaan van het lerend vermogen van je brein. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. In onze praktijk helpen we cliënten met diverse klachten uit de regio Utrechtse Heuvelrug: AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: