ACT therapie

ACT of Acceptance Commitment Therapie (ACT) is een relatief nieuwe en effectieve vorm van gedragstherapie die erop gericht is je mentale veerkracht te versterken. Acceptance verwijst naar het accepteren van gedachten en gevoelens. Commitment verwijst naar betrokkenheid en het maken van keuzes. ACT moedigt je aan om te accepteren hoe je je voelt, maar zet je ook toe aan om actief keuzes te maken. Deze behandelmethode is er niet direct op gericht om klachten (gedachten of gevoelens) op te lossen, maar juist om je veerkrachtiger te maken zodat je anders met gedachten en gevoelens om leert gaan. ACT heeft in deze vorm ook veel raakvlakken met mindfulness.

In onze psychologenpraktijk in Zeist en Soest zetten we deze behandelmethode vaak in om te leren bepaalde gedachten en/of situaties te accepteren en aandacht te geven aan de zaken die je kan beïnvloeden. ACT kan als een enkelvoudige behandeling ingezet worden, in de praktijk combineren we deze behandelmethode ook geregeld met methodieken vanuit de CGT en biofeedback.

ACT kan effectief ingezet worden bij verschillende mentale klachten en helpt je om je veerkracht te versterken. Heb je meer vragen over ACT? Neem contact op met ons team in Zeist of Soest.

ACT Therapie

Voor wie is ACT therapie?

ACT  is erop gericht om je te helpen belemmerende of niet functionele gedachten en gevoelens te accepteren. Dit kan je helpen in het versterken van je mentale veerkracht en om te leren meer flexibel om te gaan met problemen die je tegenkomt. Daarnaast verleg je met ACT de aandacht naar de zaken die echt belangrijk voor je zijn. Dit maakt ACT een krachtige behandelmethode die effectief ingezet kan worden bij diverse psychische klachten zoals:

Stress & burn-out klachten
Chronische pijnklachten 
Stemmingsproblematiek
Obsessieve compulsieve stoornissen
Angstklachten
Dwangproblemen
Onverklaarbare lichamelijke klachten

ACT als therapievorm is er niet direct op gericht om klachten te bestrijden, maar meer om te accepteren hoe je je voelt of wat je denkt. Door je gedrag en keuzes hierop aan te passen, kan dit je helpen anders met situaties en gedachten om te gaan.

Hoe ziet ACT therapie eruit?

Een psycholoog kan je op verschillende manieren helpen om je mentale veerkracht en mentale flexibiliteit te vergroten. Bij de start van ACT therapie zal onze psycholoog eerst samen met jou in kaart brengen wat je belemmerende gedachten zijn en wat voor jou eigenlijk echt belangrijk is. Vervolgens helpen we je door middel van oefeningen bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Je leert om gedachten en gevoelens te accepteren, maar ook om er afstand van te nemen door middel van zogenaamde defusie technieken. Binnen deze therapievorm werken we veel met metaforen en zetten we  praktische en ervaringsgerichte oefeningen in.

Een ACT therapeut werkt op basis van het hier en nu. Zo leer je met ACT je aandacht te verleggen op wat nu, vandaag belangrijk is. Daarbij kijken we niet alleen naar je gedachten, maar kijken we ook naar de reacties van je lichaam. Daarom is de combinatie van biofeedback en ACT vaak zeer effectief.

Hoe lang duurt ACT therapie?

Een individueel behandelingstraject duurt meestal 8 tot 12 sessies, inclusief een intake waarin we je klachten en hulpvraag bespreken. De uiteindelijke duur van een traject  is afhankelijk van jouw persoonlijke hulpvraag en de ontwikkeling die we realiseren tijdens de sessies. De duur van 1 sessie is meestal 45 tot 60 minuten.

ACT Therapie Zeist

Ervaringen met ACT

Het startpunt van ACT is dat je persoonlijk invloed hebt op je overtuigingen. Dat wil zeggen, dat je de keuze hebt om te denken wat jij wilt. Je hoeft daarbij niet altijd mee te gaan in je eigen gedachten. Je kan ze accepteren of afwijzen. 

Als voorbeeld; Je bent een perfectionist en nooit echt zeker van je zaak. Als gevolg van deze gedachten stop je nog meer tijd in het controleren van je werk of zaken thuis. Toch is het nooit genoeg wat je doet, daarbij hanteer je strenge regels voor jezelf. Dit leidt ertoe dat je veel energie en tijd in dit gedrag steekt.  Je wordt er moe van en raakt gefrustreerd door de druk die er is ontstaan. Door middel van ACT therapie kan je deze vicieuze cirkel doorbreken, door je meer bewust te worden van automatische gedragingen, de regels die je hanteert, denkpatronen die je hebt en eens stil te staan wat nu echt belangrijk voor je is.

ACT biedt verschillende oefeningen om tot inzichten te komen en meer te leven in het hier en nu. Flow Magazine heeft een aantal oefeningen eenvoudig uitgelegd. Ook het Psychologie magazine heeft verschillende artikelen geschreven over oefeningen en basiselementen van ACT therapie.

Wil je meer lezen over ACT, biofeedback of andere behandelingen? In onze psychologieblog lees je ervaringen uit onze praktijk.

Wat is ACT Therapie en hoe kan het je helpen?

ACT Therapie staat voor acceptance and commitment therapy en wordt gezien als een vorm van gedragstherapie zoals CGT. De behandelmethode…

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

Wat is EMDR en bij welke klachten is deze behandeling effectief?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: EMDR. Dit is een type therapie voor mensen die last hebben en…

Wanneer perfectionisme ongezond wordt: kenmerken, klachten en oplossingen

Je wilt jezelf bewijzen en je wilt presteren: dit lijkt je leven beter te maken. Fouten maken? Daar is geen…

1 2 3 6
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Cognitieve gedragstherapie regio Utrecht

Wil jij aan de slag met ACT? BrainNetwork is een regionale psychologiepraktijk met vestigingen in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling voor diverse psychische klachten. We hebben veel ervarings- en lichaamsgerichte therapievormen zoals ACT, biofeedback en neurofeedback. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact op met ons team in Zeist of Soest.

BrainNetwork is aangesloten bij: