WAT IS NEUROFEEDBACK?

Neurofeedback is een behandelmethode voor de hersenen. Het brein produceert hersengolven. De ritmen (frequenties) van deze hersengolven worden geassocieerd met een bepaalde mentale staat. Zo produceer je snelle hersengolven wanneer je goed gefocust en geconcentreerd bent en trage als je wat dromerig en moe bent. Ook hebben de ritmen te maken met de communicatie tussen de hersendelen. Wanneer je goed functioneert, zijn deze ritmen goed afgestemd en in balans. Bij bepaalde klachten of stoornissen zien we een afwijkend patroon in de hersenactiviteit. Middels neurofeedback kunnen de hersenen geleerd worden de juiste patronen te produceren waarmee klachten verminderen of verdwijnen.

 

 

HOE WERKT NEUROFEEDBACK?

 

Ons zenuwstelsel speelt een belangrijke rol  in onze mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt voor een groot deel van het datatransport tussen vele functies en feedback systemen in het lichaam en de hersenen. De communicatie verloopt tussen de verschillende onderdelen door middel van verschillende frequenties (signalen). De frequenties zijn hierbij interessant. De manier waarop het brein en lichaam functioneert heeft invloed op ons gedrag en gevoel. Op dit gebied komen psychologie en fysiologie bij elkaar. Bij neurofeedback en biofeedback is het mogelijk om deze signalen ofwel frequenties direct zichtbaar te maken. Het is een soort spiegel om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam en de hersenen, de feedback. Wat met feedback zichtbaar wordt, kan worden omgezet in een verandering.

 

Via de feedback kan je zien of je door deze verandering het lichaam of de hersenen onder controle krijgt. Denk daarbij het onder controle krijgen van ons stressniveau, concentratie, spierspanning, prestatie, ontspanning, ademhaling en hartritme. Met deze signalen kunnen we op verschillende manieren gaan trainen door middel van een optische weergave die direct laat zien wat er op dat moment gebeurd. Hiermee kan je verbeteringen aanbrengen om de nieuwe situatie te gaan beheersen waardoor de klachten verminderen of zelf laten verdwijnen doordat één van de oorzaken wordt weggenomen

 

Tijdens de neurofeedback behandeling wordt de hersengolf activiteit continu gemeten en zichtbaar gemaakt. Bepaalde klachten zoals ADHD, ADD, slaapproblemen, angststoornissen, depressie gaan samen met een afwijkend hersengolf patroon. Deze patronen worden met geavanceerde apparatuur gemeten en met behulp van feedback leer je deze hersenactiviteit te beïnvloeden en wordt de hersenen andere patronen aangeleerd middels belonings en straf systeem (operante conditionering). De feedback kan zowel visueel als auditief aangeboden worden. Neurofeedback leert de hersenen in balans te komen, te schakelen en anders te functioneren waardoor klachten verminderen. Deze verandering vindt plaats op een zowel bewust als onbewust niveau.

 

De behandeling is non-invasief. Dat wil zeggen dat er niets in de hersenen wordt aangebracht of uitgehaald. De sensoren die opgeplakt worden, meten slechts de hersenactiviteit. 

Voor wie is Neurofeedback geschikt?

 

Neurofeedback is een behandeling op hersenactiviteit. Bij de meeste klachten en of stoornissen is deze uit balans. Dat maakt dat Neurofeedback voor een een breedscala aan klachten, zoals vermoeidheid, burn-out en ADHD, ingezet kan worden als behandelmethode. De training is geschikt voor zowel kinderen als volwassen. Wil je weten of neurofeedback ook iets voor jou is, stel dan gerust je vraag via het contact formulier.

Neurofeedback en medicatie?

 

Wanneer het brein uit balans is of niet goed functioneert heeft dat vaak verband met een disbalans in neurotransmitters.  Met medicatie wordt getracht deze disbalans op te heffen, maar vaak zorgt dit voor bijwerkingen omdat het een verstoring kan brengen in andere stoffen. Door het in balans trainen van de hersenactiviteit wordt de aanmaak van stoffen gestimuleerd en ontstaat er een natuurlijke aanmaak waarin neurotransmitters uitgebalanceerd worden. De behandeling kan daarom een goed alternatief zijn voor medicatie bij verschillende klachten zoals ADHD, depressie, burn-out, angst en paniek klachten en slaapproblemen. De behandeling kan ook een aanvulling zijn op medicatie. 

Vragen over Neurofeedback?

Heb je vragen over Neurofeedback therapie en onze behandelmethode? Neem telefonisch contact op via 030-2272365 of laat een bericht achter via het contactformulier.

9_1
MEER INFORMATIE

Meer lezen over Neurofeedback

Hieronder vind je een aantal artikelen over de behandeling van klachten door middel van Neurofeedback:

 

Neurofeedback is geen wondermiddel

Behandeling van ADHD zonder medicatie

Ontwikkeling van Neurofeedback

Kijk hier naar een video gemaakt door het Nederlands Instituut voor Psychologen waarin uitgelegd wordt wat neurofeedback is.

Meer weten of kennis maken?

Vul je gegevens in voor een vrijblijvend intake gesprek

CONTACT

Hieronder zie je een video gemaakt door het Nederlands Instituut voor Psychologen waarin uitgelegd wordt wat neurofeedback is en je een beeld krijgt van de behandeling.

Meer lezen over Neurofeedback

Hieronder vind je een aantal artikelen over de behandeling van klachten door middel van Neurofeedback:

 

Neurofeedback is geen wondermiddel

Behandeling van ADHD zonder medicatie

Ontwikkeling van Neurofeedback