Neurofeedback behandeling

Wat is Neurofeedback ? Tijdens een Neurofeedback behandeling trainen we op je hersenactiviteit om bepaalde klachten te verminderen. Deze behandelmethode gaat daarbij uit van het lerend vermogen van je hersenen.

Je hersenen produceren hersengolven. De ritmen (frequenties) van deze hersengolven worden geassocieerd met een bepaalde mentale staat. Zo produceer je snelle hersengolven wanneer je goed gefocust en geconcentreerd bent en trage als je wat dromerig en moe bent. Ook hebben de ritmen te maken met de communicatie tussen de hersendelen.

Bij bepaalde klachten of stoornissen zien we een afwijkend patroon in de hersenactiviteit. Middels een Neurofeedback training kunnen de hersenen geleerd worden om andere patronen te produceren waarmee klachten verminderen of verdwijnen. Bij deze behandelmethode is herhaling van het geleerde belangrijk. Je moet bij deze behandeling dan ook uitgaan van 25 tot 30 sessies.

Neurofeedback

Voor wie is deze behandelmethode geschikt?

Neurofeedback is een bewezen effectieve behandeling bij diverse psychische en cognitieve klachten zoals o.a. slaapproblemen, ADD en ADHD. Daarnaast hebben we in onze praktijk goede ervaringen bij cliënten die kampen met de gevolgen van een whiplash of klachten hebben die ontstaan zijn door een niet aangeboren hersenletsel (NAH) en PTSS. De intensiteit en vorm van de behandeling passen we altijd aan op basis van je klachten. In onze praktijk combineren we deze behandeling vaak met cognitieve gedragstherapie. Hiermee werken we aan een langdurig resultaat.

Deze behandelmethode is ook zeer geschikt voor kinderen of jong volwassen. Tijdens een training kan het kind een spel spelen of zijn favoriete film kijken wat dan reageert op de hersenactiviteit. Dit wordt door kinderen vaak ervaren als een leuke manier van trainen. Deze behandelmethode is daarmee uitermate geschikt voor kinderen met klachten zoals ADHD, ADD, autisme & leerproblemen.

Neurofeedback wordt breed toegepast. Wil jij weten of deze behandelmethode voor jou klachten een passende methode is, neem dan contact op. Onze psychologen zullen je adviseren.

Wat is neurofeedback training?

Ons zenuwstelsel speelt een belangrijke rol  in onze mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt voor een groot deel van het datatransport tussen vele functies en feedback systemen in het lichaam en de hersenen. De communicatie verloopt tussen de verschillende onderdelen door middel van verschillende frequenties (signalen). De manier waarop het brein en lichaam functioneert heeft invloed op ons gedrag en gevoel. Op dit gebied komen psychologie en fysiologie bij elkaar. Bij neurofeedback en biofeedback is het mogelijk om deze signalen ofwel lichamelijke processen zichtbaar te maken. Het is een soort spiegel en geeft feedback om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam en de hersenen.

Bij Neurofeedback kan het brein leren om in andere patronen te komen. Bij het stimuleren van bepaalde netwerken en de communicatie tussen hersendelen kan je bijvoorbeeld trainen op het verbeteren van je concentratie vermogen. Je je wordt dan middels de feedback beloond voor het produceren van de juiste hersengolven. Deze feedback krijg je middels visuele beelden en/of geluid. Door te trainen op de fysiologische basis van bepaalde klachten kan je duurzaam resultaat bereiken en patronen makkelijker doorbreken. Neurofeedback wordt regelmatig  gecombineerd met gesprekstherapie en biofeedback.

Neurofeedback behandeling

Hoe train je je brein met neurofeedback?

Tijdens de training wordt de hersenactiviteit gemeten en zichtbaar gemaakt. Bepaalde klachten zoals bijvoorbeeld ADHD, ADD en slaapproblemen gaan samen met een afwijkend hersengolf patroon. Deze patronen worden met geavanceerde apparatuur inzichtelijk gemaakt en met behulp van de feedback die gegeven wordt leer je deze hersenactiviteit te beïnvloeden en wordt de hersenen andere patronen aangeleerd middels een belonings – en straf systeem (operante conditionering). Deze feedback kan zowel visueel als auditief aangeboden worden.

Neurofeedback leert de hersenen in balans te komen, te schakelen en anders te informatie en/of prikkels te verwerken waardoor klachten verminderen. Deze verandering vindt plaats op een zowel bewust als onbewust niveau.

Neurofeedback training

Kosten en vergoedingen van neurofeedback

De kosten van een neurofeedback behandeling zijn afhankelijk van de klachten en daarmee de duur van het traject. Meer over onze tarieven lees je hier. De kosten voor een behandeling worden vaak vergoed vanuit aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat de vergoedingsmogelijkheden voor jou zijn, dan kan je uiteraard informeren naar de mogelijkheden. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 030-2272365 of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Ervaringen Neurofeedback behandeling

Hieronder vind je een aantal ervaringen uit onze praktijk, meer ervaringen over de behandeling en reviews kan je ook lezen op ZorgkaartNederland. Daarnaast hebben we de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld. Deze vind je hier: veel gestelde vragen over deze behandelmethode.

“Voor onze zoon hebben wij neurofeedback aangevraagd. Hij had een gecompliceerd beeld ADHD in combinatie met syndroom van asperger. De behandeling heeft een zeer goed effect gehad bij hem. Zijn concentratievermogen is goed verbeterd.”
“Bij BrainNetwork ben je in goede handen voor neurofeedback. Onze psycholoog was zeer deskundig en vriendelijk. Mijn zoon voelde zich snel op zijn gemak bij haar. Over het behandeltraject zijn goede en duidelijke afspraken gemaakt die werden nagekomen. Tussentijds werden het effect van de behandelingen op regelmatige basis geëvalueerd. Er is veel ruimte voor overleg en vragen.”
“De therapeut van BrainNetwork heeft mij enorm goed geholpen door niet alleen neurofeedback toe te passen, maar bij elke sessie mij te helpen de verandering die ik mee heb gemaakt te integreren. Als ervaren psycholoog kon ze mij goed begeleiden.”

Meer weten over neurofeedback therapie?

Neurofeedback is een intensieve behandelmethode, maar zeker niet complex en zwaarmoedig. Het is laagdrempelig en voor veel mensen een prettige behandelingsvorm. De behandelingsmethode is steeds meer in opkomst en er wordt ook steeds meer bekend over de werking ervan bij diverse klachten. Laat je altijd goed informeren of deze behandeling ook voor jou de beste resultaten biedt. Hieronder vind je een aantal links naar interessante artikelen over deze vorm van therapie.

 

Heb je vragen over deze behandeling of wil je meer weten over de mogelijkheden? Onze specialisten vertellen je graag over de mogelijkheden en werking van Neurofeedback. In onze Psychologie blog lees je meer over de werking en resultaten van deze behandelingsvorm.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Neurofeedback regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologie praktijk in Driebergen Zeist en Soest. We richten op de behandeling van diverse klachten door middel van Neurofeedback, EMDR, Biofeedback en Cognitieve gedragstherapie. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: