NEUROFEEDBACK BEHANDELING

Wat is Neurofeedback? Bij een Neurofeedback behandeling train je je hersenactiviteit om bepaalde klachten te verminderen. Deze behandelmethode gaat daarbij uit van het lerend vermogen van je hersenen.

 

Je hersenen produceren hersengolven. De ritmen (frequenties) van deze hersengolven worden geassocieerd met een bepaalde mentale staat. Zo produceer je snelle hersengolven wanneer je goed gefocust en geconcentreerd bent en trage als je wat dromerig en moe bent. Ook hebben de ritmen te maken met de communicatie tussen de hersendelen.

 

Bij bepaalde klachten of stoornissen zien we een afwijkend patroon in de hersenactiviteit. Middels een Neurofeedback training kunnen de hersenen geleerd worden om andere patronen te produceren waarmee klachten verminderen of verdwijnen.

Voor wie is Neurofeedback geschikt?

 

Een neurofeedback training is een effectieve behandeling bij een verscheidenheid aan lichamelijke, psychische en cognitieve klachten, zoals vermoeidheid, burn-out en ADHD.  Verder zien we ook goede resultaten bij whiplash klachten. De training is zeer geschikt voor zowel kinderen als volwassen. Neurofeedback kan een alternatief zijn voor medicatie of gesprekstherapie zijn, maar wordt ook vaak ingezet als aanvulling op medicatie. 

 

De Neurofeedback behandelmethode is uitermate geschikt voor kinderen met klachten zoals ADHD, ADD, autisme & leerproblemen. Bij kinderen passen we onze behandeling aan en gebruiken we tijdens de traning een video game of favoriete film.

Neurofeedback Kids

Waarom Neurofeedback therapie?

Langdurige resultaten

Geen vervelende bijwerkingen

Verbeterde concentratie

Veilig en pijnloze behandeling

Eenmalige investering

Alternatief voor medicatie

Neurofeedback training

Waarom Neurofeedback training?

Langdurige resultaten

Geen vervelende bijwerkingen

Verbeterde concentratie

Veilig en pijnloze behandeling

Eenmalige investering

Alternatief voor medicatie

Neurofeedback training

Meer weten over  Neurofeedback therapie?

Bij BrainNetwork werken we uitsluitend met BCIA en NIP geregistreerde psychologen. Dit betekent dat onze therapeuten gecertificeerd zijn door onafhankelijke instanties om behandeling te geven en actief trainingen volgen om  deze certificering te behouden. Dit is voor ons belangrijk om de beste kwaliteit van de behandeling voor onze cliënten te waarborgen. Onze specialisten leggen je graag uit hoe Neurofeedback werkt en wat de voor en nadelen van de behandeling zijn.

Er is verder veel onderzoek gedaan naar de resultaten van Neurofeedback bij verschillende klachten zoals ADHD, slaapproblemen, burn-out en slaapproblemen. Hieronder vind je een aantal links naar artikelen over de werking van Neurofeedback.

 

 

In een recent onderzoek aan de Universiteit van Utrecht zijn de positieve effecten van deze behandelingsvorm bij ADHD verder onderzocht, lees hier meer over de resultaten van dit onderzoek.

HOE WERKT EEN NEUROFEEDBACK TRAINING?

Ons zenuwstelsel speelt een belangrijke rol  in onze mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt voor een groot deel van het datatransport tussen vele functies en feedback systemen in het lichaam en de hersenen. De communicatie verloopt tussen de verschillende onderdelen door middel van verschillende frequenties (signalen). De manier waarop het brein en lichaam functioneert heeft invloed op ons gedrag en gevoel. Op dit gebied komen psychologie en fysiologie bij elkaar. Bij neurofeedback en biofeedback is het mogelijk om deze signalen ofwel frequenties direct zichtbaar te maken. Het is een soort spiegel en geeft feedback om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam en de hersenen.

 

Via de feedback kan je zien of je door deze verandering het lichaam of de hersenen onder controle krijgt. Denk daarbij het onder controle krijgen van ons stressniveau, concentratie, spierspanning, prestatie, ontspanning, ademhaling en hartritme. Met deze signalen kunnen we op verschillende manieren gaan trainen door middel van een optische weergave die direct laat zien wat er op dat moment gebeurt. Hiermee kan je verbeteringen aanbrengen om de nieuwe situatie te gaan beheersen waardoor de klachten verminderen of zelf laten verdwijnen doordat één van de oorzaken wordt weggenomen

 

Tijdens de neurofeedback training wordt de hersengolf activiteit continu gemeten en zichtbaar gemaakt. Bepaalde klachten zoals ADHD, ADD, slaapproblemen, angststoornissen, depressie gaan samen met een afwijkend hersengolf patroon. Deze patronen worden met geavanceerde apparatuur gemeten en met behulp van feedback leer je deze hersenactiviteit te beïnvloeden en wordt de hersenen andere patronen aangeleerd middels belonings en straf systeem (operante conditionering). De feedback kan zowel visueel als auditief aangeboden worden. Neurofeedback leert de hersenen in balans te komen, te schakelen en anders te functioneren waardoor klachten verminderen. Deze verandering vindt plaats op een zowel bewust als onbewust niveau.

 

De behandeling is non-invasief. Dat wil zeggen dat er niets in de hersenen wordt aangebracht of uitgehaald. De sensoren die opgeplakt worden, meten slechts de hersenactiviteit. 

Meer informatie

Behandeling en medicatie?

 

Wanneer het brein uit balans is of niet goed functioneert heeft dat vaak verband met een disbalans in neurotransmitters.  Met medicatie wordt getracht deze disbalans op te heffen, maar vaak zorgt dit voor bijwerkingen omdat het een verstoring kan brengen in andere stoffen. Door het in balans trainen van de hersenactiviteit wordt de aanmaak van stoffen gestimuleerd en ontstaat er een natuurlijke aanmaak waarin neurotransmitters uitgebalanceerd worden.

 

De behandeling kan daarom een goed alternatief zijn voor medicatie bij verschillende klachten zoals ADHD, depressie, burn-out, angst en paniek klachten en slaapproblemen. De behandeling kan ook een aanvulling zijn op medicatie. Iedereen is anders, dus laat je altijd goed informeren wat voor jou het beste werkt.

Neurofeedback

Kosten van Neurofeedback

 

Wat kost een Neurofeedback behandeling? Dit is afhankelijk van de klachten en daarmee de duur van de behandeling. Meer over onze tarieven lees je hier. De kosten voor een behandeling worden vaak vergoed vanuit aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat de vergoedingsmogelijkheden voor jou zijn, dan kan je uiteraard informeren naar de mogelijkheden. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 030-2272365 of stuur ons een bericht via het contactformulier.

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

           NFG

× Meer informatie?