Buitenpsycholoog

Buitenpsychologie, ook wel bekend als ecopsychologie, benut de helende kracht van de natuurlijke wereld als aanvulling op traditionele therapeutische benaderingen. Het idee is dat de natuur een rustgevend en inspirerend decor biedt dat kan helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het stimuleren van creativiteit en introspectie.

Ben je op zoek naar een nieuwe benadering van therapie die de kracht van de natuur benut om jouw welzijn te verbeteren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Bij BrainNetwork bieden we professionele therapie en coaching in de rustgevende en helende omgeving van de natuur.

BuitenPsycholoog
Waarom therapie in de buitenlucht?

Behandeling bij een buitenpsycholoog biedt verschillende voordelen die uniek zijn voor de natuurlijke setting. Hier zijn enkele van de voordelen:

  1. Verbinding met de Natuur: De natuurlijke omgeving kan kalmerend en rustgevend zijn, wat kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen. Cliënten kunnen zich meer ontspannen en comfortabel voelen in een buitenomgeving, wat de therapie ten goede kan komen.
  2. Frisse Lucht en Beweging: Wandelen of verblijven in de buitenlucht tijdens therapie biedt de voordelen van frisse lucht en lichaamsbeweging. Fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van spanning en het vrijmaken van endorfines, wat kan leiden tot een verbeterde stemming en energieniveau.
  3. Stimulatie van de Zintuigen: De natuurlijke omgeving biedt een rijke sensorische ervaring, inclusief het zien van kleurrijke landschappen, het horen van vogelgezang, het voelen van de textuur van bladeren, en het ruiken van frisse lucht. Deze stimulatie van de zintuigen kan het gevoel van welzijn versterken en de aandacht in het moment vergroten.
  4. Symboliek en Metaforen: De natuur kan dienen als een krachtige metaforische spiegel voor de ervaringen en uitdagingen van het leven. Symbolen zoals groeiende planten, stromende wateren en veranderende seizoenen kunnen worden gebruikt om inzicht te krijgen in persoonlijke groei, veerkracht en verandering.
  5. Vrijheid en Ruimte: Buiten zijn biedt letterlijk meer ruimte, wat kan helpen bij het creëren van een gevoel van vrijheid en openheid. Cliënten kunnen zich vrijer voelen om zichzelf uit te drukken en te verkennen zonder de beperkingen van een traditionele klinische setting.

Door de helende kracht van de natuur te benutten, kunnen we je helpen om stress te verminderen, je stemming te verbeteren, meer in contact te komen met jezelf en anderen, en een diepere verbinding met de wereld om je heen te ervaren.

Hoe werkt een buitenpsycholoog?

Een buitenpsycholoog werkt op een vergelijkbare manier als een traditionele psycholoog of psychotherapeut, maar maakt gebruik van de natuurlijke omgeving als setting voor therapie.

Tijdens individuele sessies maakt de buitenpsycholoog samen met jou tijdens een sessie een wandeling in bijvoorbeeld een park, bos of een andere buitenruimte. Tijdens deze wandeling kan er gepraat worden over gedachten en gevoelens terwijl er genoten wordt van de rust en schoonheid van de natuur. Afhankelijk van de hulpvraag en beloop wordeb er specifieke activiteiten en oefeningen door middel van interactie met de natuur ingezet die gericht zijn op het bevorderen van welzijn. Dit kan onder meer mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen, en het werken met natuurlijke materialen omvatten. Tijdens de wandelsessies wordt lichamelijke activiteit met mindfulness in de buitenlucht gecombineerd. Een buitenpsycholoog kan je begeleiden bij het bewust worden van zintuigen, gedachten en emoties terwijl er gewandeld wordt door de natuurlije omgeving.

Vergroot je bewustzijn
Mentale gezondheid versterken
Persoonlijke groei

Buiten Psycholoog binnen de holitische visie

Een buitenpsycholoog bijdragen aan een holistische benadering van mentale gezondheid binnen de GGZ door de therapeutische mogelijkheden van de natuur te benutten en mensen te ondersteunen in hun streven naar welzijn op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Er zijn 3 punten die daarin de holitische visie ondersteunen:

  1. Integratie van Geest, Lichaam en Geest: Een holistische benadering erkent dat geestelijke gezondheid niet los kan worden gezien van fysieke en spirituele aspecten van welzijn. Door therapie in de natuurlijke omgeving aan te bieden, integreert een buitenpsycholoog lichaamsbeweging, frisse lucht en de helende kracht van de natuur in het therapeutisch proces, wat kan bijdragen aan een meer alomvattende benadering van genezing.
  2. Focus op Preventie en Welzijn: Een holistische benadering van geestelijke gezondheid richt zich niet alleen op het behandelen van symptomen, maar ook op het bevorderen van welzijn en het voorkomen van problemen voordat ze ontstaan. Door mensen te verbinden met de natuur en hen te helpen gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen, kan een buitenpsycholoog bijdragen aan het creëren van veerkrachtige individuen die beter in staat zijn om met stress om te gaan.
  3. Verbreding van het Therapeutisch Perspectief: Therapie in de buitenlucht biedt een andere context voor het therapeutisch proces, waardoor mensen nieuwe perspectieven kunnen verkennen en zich kunnen openstellen voor creatieve oplossingen voor hun uitdagingen. Door de natuur als co-therapeut te integreren, kunnen buitenpsychologen unieke interventies aanbieden die traditionele klinische instellingen misschien niet kunnen bieden.
Buiten Psycholoog BrainNetwork Soest

Tarieven en vergoeding

Spreekt de werkwijze van een buitenpsycholoog je aan, dan kan je je via het contact formulier aanmelden.

De tarieven van een buitenpsycholoog zijn hetzelfde als die voor gesprekstherapie. Met een verwijzing van je huisarts krijg je een 100% vergoed wanneer je verzekerd bent bij de verzekeraars waar wij contracten mee hebben. In andere gevallen moet je mogelijk wat bij betalen. Dit is afhankelijk van je polis.

Meer informatie over onze behandelingen

In onze psychologieblog vind je meer artikelen over de verschillende behandelvormen. Heb je vragen over wat wij binnen de praktijk aanbieden? Of wil je weten of wij wat voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor advies of uitleg over bepaalde behandelmethodes.

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Wat is ACT Therapie en hoe kan het je helpen?

ACT Therapie staat voor acceptance and commitment therapy en wordt gezien als een vorm van gedragstherapie zoals CGT. De behandelmethode…

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

Wat is EMDR en bij welke klachten is deze behandeling effectief?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: EMDR. Dit is een type therapie voor mensen die last hebben en…

1 2 3 6
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Buitenpsycholoog regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologiepraktijk met vestigingen in Zeist en Soest. We richten ons op de behandeling van diverse klachten door middel van biofeedback, EMDR, ACT en cognitieve gedragstherapie. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: