Behandeling trauma & PTSS

Hulp en begeleiding bij trauma & PTSS in Zeist en Soest. Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt? Heb je nog regelmatig hevige herinneringen aan deze gebeurtenis? Probeer je zaken en locaties te vermijden die je mogelijk aan deze gebeurtenis doen herinneren? Ben je sindsdien snel geraakt, overalert en prikkelbaar? Dit kunnen de kenmerken zijn van een posttraumatische stressstoornis.

Een posttraumatische stressstoornis is een veel voorkomende psychische aandoening in Nederland. Psychotrauma ontstaat vaak na een overweldigende ervaring of meerdere ervaringen zoals bijvoorbeeld mishandeling, misbruik, een zeer stressvolle gebeurtenis of een ernstig ongeluk. Veel mensen maken tijdens hun leven een potentieel traumatische gebeurtenis mee. Vaak leidt zo’n ervaring tot hevige stressklachten die na verloop van tijd weer geleidelijk afnemen. Meestal zijn we dus in staat om deze ervaring zelf of met steun van de omgeving te verwerken.

Helaas zijn er ook situaties waarbij dit niet lukt en klachten heviger en chronisch kunnen worden. Wanneer je een maand na het trauma nog klachten ervaart die je dagelijks functioneren sterk verstoren, kan er sprake zijn van PTSS. Het kan dan verstandig zijn om professionele hulp te vragen voor de behandeling van je klachten.

PTSS en Traumabehandeling

Kenmerken en klachten bij PTSS

De voornaamste kenmerken die we zien bij cliënten met psychotrauma of PTSS is het continu opnieuw (her)beleven van de traumatische gebeurtenis en vermijding van alles wat eraan herinnert. Cliënten met PTSS vermijden vaak situaties, personen of locaties die een herinnering aan de gebeurtenis oproepen. Dit zorgt voor veel spanningen en stress in het dagelijks functioneren.

Cliënten met trauma of PTSS zoeken vaak hulp voor diverse klachten zoals slapeloosheid, prikkelbaarheid, angsten, somatische klachten, depressie of relatieproblemen. Doordat de focus dan vaak op die klachten ligt, worden deze klachten niet altijd herkend als gevolg van een traumatische ervaring. Het is belangrijk om de reden voor de klachten te begrijpen. Trauma kan op verschillende manieren een enorme impact hebben op je functioneren. Vooral vroegkinderlijke trauma’s of langdurige blootstelling aan traumatische gebeurtenissen hebben vaak langdurige en ingrijpende gevolgen. Andere klachten die een uiting kunnen zijn van een trauma of PTSS vind je hieronder.

  • slecht kunnen concentreren
  • stemmingswisselingen en laag zelfbeeld
  • fysieke klachten zonder duidelijke reden
  • alert en angstig (paniek) in verschillende situaties
  • nachtmerries

Een psycholoog kan je helpen om de oorsprong van je klachten beter te begrijpen en je vervolgens helpen om klachten te verminderen.

Enkelvoudig trauma en complexe PTSS

In de begeleiding en behandeling van PTSS klachten maken we een onderscheid tussen enkelvoudig trauma en complexe PTSS.

Bij enkelvoudig trauma spreken we over het algemeen over klachten gerelateerd aan een enkele gebeurtenis. In het geval van een ‘complexe’ PTSS kunnen de klachten die ontstaan veel meer omvattend zijn. Deze vorm van PTSS is vaak het gevolg van een langdurig trauma in de kinderleeftijd (vroegkinderlijk trauma) of wanneer je langdurig blootgesteld bent aan traumatische gebeurtenissen. Klachten die voor kunnen komen zijn divers en soms zeer hevig zoals:

 • problemen met het reguleren van emoties
 • dissociatieve symptomen
 • gevoelens van schuld en schaamte
 • relatieproblemen

De klachten die verband houden met psycho-traumatische stress kunnen zeer ingrijpend zijn en grote invloed hebben op je dagelijks functioneren. Wil je meer advies over je klachten? Ons team van psychologen in Zeist en Soest helpen je graag. 

PTSS & Trauma behandelen
Het effect van trauma op ons brein en lichaam

Uit hersenonderzoek weten we dat hevige of langdurige stress of emotionele gebeurtenissen kunnen leiden tot significante veranderingen in de hersenen. Als we namelijk schokkende gebeurtenissen meemaken of ons bedreigd voelen, treden oudere hersengebieden in werking: de emotionele hersenen, het reptielenbrein. Het talige deel van het brein blokkeert en we schakelen over op een primitieve manier van overleven: vechten, vluchten of verstijven. Het limbisch systeem en stresshormonen zijn dan de motor van die reacties.

Bij getraumatiseerde kinderen en volwassenen is de stressreactie chronisch geworden. Daardoor raakt het alarmsysteem in de hersenen verkeerd afgesteld en blijft het hangen in een staat van overleving. De wijze waarop het brein informatie verwerkt en het lichaam zich tot de buitenwereld verhoudt verandert. Dit leidt tot een gebrek aan synchroniciteit met zichzelf en de omgeving. Doordat het taalcentrum zich afsluit bij heftige ervaringen, wordt vaak gezien dat trauma moeilijk in taal uit te drukken is. Daarom is het in de behandeling van PTSS belangrijk om niet alleen te kijken naar je gedachten en gedrag. Dit alleen kalmeert het lichaam en je overprikkelde brein vaak niet voldoende. Systemen blijven vastzitten in oude patronen.

Niet alleen spreken over je ervaringen en klachten, maar ook bewust worden van het functioneren van je brein en lichaam kan helpen om klachten langdurig te verminderen. In onze behandeling maken we daarom vaak gebruik van verschillende therapievormen zoals EMDR, CGT en Biofeedback.

Behandeling PTSS en trauma

Bij PTSS (posttraumatische stress) is de werking van je brein uit balans en zien we ook dat het lichaam anders reageert op signalen. Vaak zien we een overactief systeem, waarbij het brein continu in een stand van alertheid staat. Op een EEG kunnen we dit soms terugzien in wat we noemen veel snelle hersengolven. Daarnaast zien we juist vaak ook een overmaat aan trage hersengolven die in verband kunnen staan met demping van gevoelens, dissociatie en aandacht en concentratieproblemen kunnen veroorzaken.

De disbalans in je brein speelt een belangrijke rol in het ontstaan van klachten en je dagelijks functioneren. Bij de begeleiding en behandeling van PTSS maken we op basis van jouw persoonlijke situatie een behandelplan, waarbij we gebruik kunnen maken van verschillende behandeltechnieken.

EMDR en cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn de meest gebruikte methodes in begeleiding bij trauma en PTSS. EMDR helpt je om het trauma te verwerken en los te komen van de emotionele lading die het nog steeds heeft. Op de pagina van de vereniging van EMDR lees je meer over deze behandeling. Cognitieve gedragstherapie helpt je om gedachten, emoties en gedrag te begrijpen en deze te veranderen naar een meer gewenste situatie.

Neurofeedback wordt ingezet om je brein “te kalmeren” door je brein onbewust te sturen op de overmatige snelle en trage activiteit. Lichaams- en ervaringsgerichte therapievormen zoals biofeedback en psychomotorische therapie kunnen je helpen om meer bewust te worden van spanning in je lijf en dit actief te verminderen.

 

Meer advies over je klachten?

Ons team van psychologen in Zeist en Soest kan je tijdens een adviesgesprek meer uitleg geven over de begeleiding die we kunnen bieden bij PTSS en trauma. In onze blog vind je verder meer artikelen over onze behandelingen en ervaringen uit onze praktijk.

 

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Wat is EMDR en bij welke klachten is deze behandeling effectief?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: EMDR. Dit is een type therapie voor mensen die last hebben en…

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie vormen zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Dit is ook wel te begrijpen, je lichaam en brein…

Wat is polyvagaaltheorie? Rol van ons zenuwstelsel bij stress & trauma

Wellicht heb je er al eens van gehoord: de polyvagaaltheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat ons zenuwstelsel meerdere verdedigingsstrategieën…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van PTSS en Trauma regio Zeist & Soest

Wil jij hulp bij trauma en PTSS? Onze  psychologiepraktijk in Driebergen Zeist en Soest staat voor effectieve en duurzame behandelingen bij klachten die ontstaan door trauma of PTSS. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in neurofeedbackcognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. We maken altijd een persoonlijk behandelplan op basis van jouw persoonlijke situatie. Neem contact als je meer wilt weten over de mogelijkheden van BrainNetwork. We beantwoorden graag de vragen over jouw klachten en hoe we je daarbij kunnen helpen.

BrainNetwork is aangesloten bij: