Hoofdpijn

Hoofdpijn ervaart iedereen wel eens en kan zich in veel verschillende vormen uiten. Van lichte klachten die na een dag weer verdwenen zijn, tot chronische en hevige hoofpijnklachten. Bij chronische klachten spreken we vaak over spanningshoofdpijn of migraine:

  • Zeurende pijn die heel intens kan zijn
  • Moeite om licht of andere prikkels te verdragen
  • Misselijkheid en braken
  • Bonkend en stekend gevoel in het gehele hoofd

Deze klachten kunnen zeer hevig zijn en je ook sterk beperken in je dagelijks functioneren. De oorzaak van deze klachten is niet altijd duidelijk. Het kan hormonaal zijn of in families voorkomen. Wel zien we vaak dat stress en spanning een belangrijke trigger kunnen zijn voor een aanval of het ontstaan van klachten.

Een goede diagnose en begeleiding kan je helpen om klachten sterk te verminderen. Ons team van psychologen in Zeist en Soest heeft een sterke expertise op het gebied van biofeedback en cognitieve gedragstherapie en de inzet daarvan bij klachten zoals spanningshoofdpijn en migraine.

Hoofdpijn Zeist

Oorzaken hoofdpijn

De oorzaak van migraine en spanningshoofdpijn is niet altijd even duidelijk. Als we kijken naar de fysiologische oorzaak, zien we vaak een verstoring van de balans in je autonome zenuwstelsel en het brein. Dit gaat gepaard met prikkeling van de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Wat deze ontregeling in je brein veroorzaakt, kan heel divers zijn.

We zien vaak dat mensen met migraine, overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Deze overgevoeligheid is waarschijnlijk voor een deel erfelijk bepaald. Maar de gevoeligheid van de hersenen kan ook tijdelijk veranderen door andere factoren. Dit kan komen door hormonale schommelingen, tijdens de menstruatie, door extreme vermoeidheid en/of veranderende weersomstandigheden. Stress en spanning worden ook vaak aangewezen als de oorzaak van hoofdpijnklachten. Daarnaast kan verhoogde spierspanning bijdragen aan het verergeren van de pijn. Door de spanning in je lijf kan je minder goed ontspannen en kan dit juist druk zetten op je brein. Door je meer bewust te worden van de balans in je lichaam, kan je signalen eerder herkennen en hevigere klachten voorkomen.

Meestal zijn er meerdere factoren die elkaar versterken bij het ontstaan van klachten. Om je klachten te behandelen, is het belangrijk de verschillende factoren te begrijpen die de overgevoeligheid in je brein triggeren.

Behandeling van spanningshoofdpijn

Hoofdpijn komt in veel verschillende vormen voor. Iedereen ervaart wel eens hoofdpijnklachten doordat je het te druk hebt gehad of ziek bent. Chronische en zwaardere hoofdpijnklachten kunnen echter heel ingrijpend zijn en je beperken in je functioneren.

Om je goed te voelen is een gezonde levensstijl belangrijk. Voldoende bewegen, gezonde voeding en tijd nemen voor ontspanning kan helpen om spanning en hoofdpijn te verminderen. Bij migraine en hevige spanningshoofdpijnklachten is alleen een gezonde levensstijl meestal niet voldoende om klachten structureel te verminderen. Afhankelijk van je klachten en de oorzaak van de hoofdpijn kunnen dan verschillende behandelingen een uitkomst bieden.

Als psychologenpraktijk BrainNetwork maken we gebruik van biofeedback, neurofeedback en cognitieve gedragstherapie om spanningshoofdpijnklachten aan te pakken. Lees hieronder meer over hoe we je kunnen helpen om spanningsklachten te verminderen, stress te verminderen en meer balans te vinden:

 

Spanning verminderen

Door middel van biofeedback kunnen we je helpen om je autonome zenuwstelsel meer in balans te krijgen. Ook kan deze methode je helpen om (onbewuste) spierspanning te verminderen en meer bewust te worden van lichaamssignalen om klachten te verminderen of te voorkomen.

Meer rust in je hoofd

Om de overgevoeligheid te verminderen kunnen we neurofeedback inzetten als behandeling van spanningshoofdpijn en migraine. Neurofeedback is een intensieve behandeling die kan helpen om balans in je brein terug te brengen en meer rust te creëren.

Stressmanagement

Wanneer spanningshoofdpijn wordt getriggerd door stress of mentale inspanning, kan een psycholoog helpen om hier anders mee om te gaan. Door een combinatie van CGT en hartcoherentie training kunnen we je helpen om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Biofeedback bij hoofdpijn

Biofeedback is behandelmethode die je helpt om te leren van de signalen van je eigen lichaam. Als je bijvoorbeeld stress ervaart, uit zich dat ook vaak fysiek in je lichaam. Door bewust te worden van deze signalen, kan je ook je gedrag of je reactie op bepaalde situaties beïnvloeden.

Bij klachten zoals spanningshoofdpijn of migraine kunnen we je door middel van biofeedback helpen om je autonome zenuwstelsel meer in balans te krijgen. Ook kan deze methode je helpen om (onbewuste) spierspanning, wat zich kan uiten in hevige hoofdpijnen, te verminderen.

Wil je meer weten over onze behandelingen bij hoofdpijn? Ons team van psychologen in Zeist en Soest helpt je graag. Op onze pagina over biofeedback lees je meer over deze behandelmethode.

Behandeling hoofdpijn Zeist

Advies bij hoofdpijn

Wil je graag advies over je klachten of meer informatie, neem dan contact op met ons team in Zeist of Soest. Ons team van psychologen vertelt je graag meer over de behandelingen die we kunnen bieden en hoe we jou kunnen begeleiden. In onze psychologieblog lees je ook meer over onze behandelingen en onze begeleiding bij migraine en hoofdpijn:

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals…

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Veerkracht en Psychische Gezondheid: De Sleutel tot een Positief Leven

In een wereld vol uitdagingen en veranderingen is veerkracht een essentiële eigenschap die ons helpt om met tegenslagen om te…

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

1 2 3 7
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Over BrainNetwork

Onze  psychologiepraktijk in Driebergen Zeist en Soest staat voor effectieve en duurzame behandelingen bij verschillende soorten klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in biofeedback, coaching en hartcoherentie. Daarmee kunnen we een persoonlijke behandeling bieden voor klachten zoals spanningshoofdpijn en migraine. Neem contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden van BrainNetwork. We beantwoorden graag de vragen over jouw klachten en hoe we je daarbij kunnen helpen.

BrainNetwork is aangesloten bij: