Biofeedback therapie

Waarom kiezen voor een Biofeedback behandeling? Stress, hoge bloeddruk, slaapproblemen, vermoeidheid, spanningshoofdpijn, maag-darmproblemen, psychische problemen, nek-schouderklachten en (chronische) pijn zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan als er sprake is van een verstoring in de balans in ons lichaam.

Wanneer de balans in je lichaam verstoord raakt geeft je lichaam waarschuwingssignalen af, zoals een snellere ademhaling, spierspanning of hogere hartslag. Als je deze signalen als natuurlijke waarschuwingen signaleert en er op tijd op reageert zal de balans in je lichaam meestal zelf herstellen. Als dit niet gebeurt kunnen serieuze klachten ontstaan. Deze klachten kunnen in sommige gevallen zelfs een chronisch of terugkerend karakter krijgen.

Biofeedback helpt je op om de signalen te herkennen en we trainen je om deze te beïnvloeden en daarmee klachten te verminderen of te voorkomen.

Biofeedback
Voor wie is de behandeling geschikt?

Biofeedback is een zeer effectieve behandeling bij klachten zoals, slaapproblemen, stressklachten, hoofdpijn en migraine en hoge bloeddruk. Een biofeedback programma is vaak kortdurende van 5 tot 10 sessies. De intensiteit en de vorm van de behandeling passen we altijd aan op basis van je klachten. In onze praktijk combineren we deze behandeling vaak met cognitieve gedragstherapie. Zodat we je ook helpen om signalen te herkennen en daar anders mee om te gaan.

Een Biofeedback behandeling is een laagdrempelige methode om te werken aan je klachten. De methode kent verschillende vormen. Hartcoherentie training is een van de methode binnen biofeedback die veel in opkomst is.

Hoe werkt biofeedback?

In ons lichaam zijn veel verschillende processen en systemen actief. Veel van deze systemen in je lichaam werken volledig autonoom, zoals het kloppen van je hart, de bloedcirculatie, je ademhaling, je lichaamstemperatuur en je spijsvertering. Veel gebeurd onbewust en zo zijn we ons ook niet altijd bewust van de signalen die ons lichaam afgeeft zoals pijn, emoties en gevoelens.

Om je systemen goed te laten functioneren is een goede communicatie tussen je lichaam en brein belangrijk. De communicatie tussen je lichaam en brein werkt uiterst effectief en is een bijzonder systeem. Je lichaam en brein communiceren continue met elkaar om zo te reageren op situaties die ontstaan. Dit feedback systeem kan echter ook uit balans zijn en je functioneren beïnvloeden.

Vergroot je bewustzijn

Word je meer bewust van de signalen van je lichaam

Klachten verminderen

Kortdurende behandeling om je klachten te verminderen

Optimaliseren

Verbeter de interactie tussen lichaam en brein doormiddel van feedback

Biofeedback behandeling

Biofeedback is een behandelmethode waarbij je lichaamssignalen met sensoren gemeten en teruggekoppeld worden. Je spierspanning, de manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je handen en de mate van transpiratie van je vingertop geven aan of je gespannen of ontspannen bent. Deze signalen worden tijdens de eerste sessie in kaart gebracht doormiddel van een biofeedback stressprofiel.

Tijdens de daaropvolgende sessies worden deze lichaamssignalen continu gemeten en zichtbaar gemaakt. Het geeft je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door de training leer je je lichaamssignalen herkennen en beheersen, waardoor je klachten verminderen.

Biofeedback zijn kortdurende behandelingen van 5 tot 10 sessies. Deze behandelmethode is geschikt voor zowel volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

Biofeedback bij BrainNetwork

Meer over biofeedback

Biofeedback is een methode die steeds meer aandacht krijgt. We willen bewust leven en ons in balans voelen. Biofeeback kan je daarbij helpen. Met name het feit dat deze behandelmethode uitgaat van het lerend vermogen van je lichaam en brein spreekt mensen aan. Laat je altijd goed informeren of deze behandeling ook voor jou de beste resultaten biedt. Hieronder vind je een aantal links naar interessante artikelen over deze vorm van therapie.

Biofeedback krijgt steeds meer bekendheid. Zo blijkt ook uit het een fragment van het programma Sophie in de mentale kreukels van BNN Vara  (klik op de foto).

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Biofeedback regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologie praktijk in Zeist en Soest richten op de behandeling van diverse klachten door middel van Neurofeedback, EMDR, Biofeedback en Cognitieve gedragstherapie. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: