Biofeedback therapie

Waarom kiezen voor een biofeedback behandeling? Stress, hoge bloeddruk, slaapproblemen, vermoeidheid, spanningshoofdpijn, maag-darmproblemen, psychische problemen, nek-schouderklachten en (chronische) pijn zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan als er sprake is van een verstoring in de balans van ons lichaam.

Wanneer de balans in je lichaam verstoord raakt, geeft je lichaam waarschuwingssignalen af, zoals een snellere ademhaling, spierspanning of hogere hartslag. Als je deze signalen als natuurlijke waarschuwingen signaleert en er op tijd op reageert, zal de balans in je lichaam meestal zelf herstellen. Als dit niet gebeurt, kunnen serieuze klachten ontstaan. Deze klachten kunnen in sommige gevallen zelfs een chronisch of terugkerend karakter krijgen.

Biofeedback helpt je om de signalen te herkennen en we trainen je om deze te beïnvloeden en daarmee klachten te verminderen of -beter nog- te voorkomen.

Biofeedback
Wat is biofeedback?

Biofeedback is eigenlijk een verzamelnaam voor behandelvormen waarbij de nadruk ligt op de fysiologische aspecten van psychische klachten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van (technische) hulpmiddelen om signalen vanuit je lichaam die mogelijk gerelateerd zijn aan bepaalde psychische klachten, zichtbaar te maken. Een simpel voorbeeld is je hartslag, deze kan verhoogd zijn als gevolg van stress. Door dit te meten en inzichtelijk te maken (feedback te krijgen) kan je hier actie op ondernemen en als resultaat klachten verminderen.

Binnen onze praktijk maken we onderscheid tussen 3 vormen van biofeedback:

  1. Neurofeedback, wat zich richt op hersenactiviteit en het versterken van communicatie tussen verschillende delen van je brein.
  2. Hartcoherentie, waar we gebruikmaken van de balans tussen je ademhaling en hartslag om tot meer ontspanning te komen.
  3. Biofeedback, door de spanning in je lichaam te meten (stressprofielmeting) kunnen we je helpen om o.a. stress te verminderen.

Op deze pagina gaan we met name in op deze laatste vorm van training binnen de groep van biofeedback behandelmethoden.

Voor wie is Biofeedback?

Biofeedback kan een effectieve behandeling zijn bij diverse klachten zoals slaapproblemen, stressklachten, hoofdpijn en migraine en hoge bloeddruk. Een biofeedback programma is vaak kortdurend, tussen de 5 tot 10 sessies. De intensiteit en de vorm van de behandeling passen we altijd aan afhankelijk van je klachten. In onze praktijk combineren we deze behandeling vaak met cognitieve gedragstherapie, zodat we je ook helpen om signalen te herkennen en daar anders mee om te gaan. Een biofeedback behandeling is vaak een laagdrempelige methode om te werken aan je klachten.

Hoe werkt biofeedback?

In ons lichaam zijn veel verschillende processen en systemen actief. Veel van deze systemen in je lichaam werken volledig autonoom, zoals het kloppen van je hart, je bloedcirculatie, je ademhaling, je lichaamstemperatuur en je spijsvertering. Veel gebeurt onbewust en zo zijn we ons ook niet altijd bewust van de signalen die ons lichaam afgeeft zoals pijn, emoties en gevoelens.

Om je systemen goed te laten functioneren, is een goede communicatie tussen je lichaam en brein belangrijk. De communicatie tussen je lichaam en brein werkt uiterst effectief en is een bijzonder systeem. Je lichaam en brein communiceren continu met elkaar om zo te reageren op situaties die ontstaan. Dit feedback systeem kan echter ook uit balans zijn en je functioneren beïnvloeden. Via deze link vind je een korte video waarin we uitleggen hoe biofeedback ingezet kan worden.

Vergroot je bewustzijn

Word je meer bewust van de signalen van je lichaam

Klachten verminderen

Kortdurende behandeling om je klachten te verminderen

Optimaliseren

Verbeter de interactie tussen lichaam en brein door middel van feedback

Biofeedback behandeling

Biofeedback is een behandelmethode waarbij je lichaamssignalen met sensoren gemeten en teruggekoppeld worden. Je spierspanning, de manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je handen en de mate van transpiratie van je vingertoppen geven aan of je gespannen of ontspannen bent. Deze signalen worden tijdens de eerste sessie in kaart gebracht door middel van een stressprofielmeting.

Tijdens de daaropvolgende sessies worden deze lichaamssignalen continu gemeten en zichtbaar gemaakt. Het geeft je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door de training leer je je lichaamssignalen herkennen en beheersen, waardoor je klachten verminderen.

Biofeedback behandelingen zijn kortdurende behandelingen van 5 tot 10 sessies. Deze behandelmethode is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 6 jaar.

Biofeedback

Meer informatie over biofeedback

Biofeedback is een methode die steeds meer aandacht krijgt. We willen bewust leven en ons in balans voelen. Met name het feit dat deze behandelmethode uitgaat van het lerend vermogen van je lichaam en brein spreekt mensen aan. Laat je altijd goed informeren of deze behandeling ook voor jou de beste resultaten biedt. Hieronder vind je een aantal links naar interessante artikelen over deze vorm van therapie.

Biofeedback krijgt steeds meer bekendheid. Zo blijkt ook uit het fragment van een tv-programma van een aantal jaren geleden, waarin ze meer uitleg geven over de inzet van deze behandelmethode: https://www.npo3.nl/sophie-in-de-mentale-kreukels/09-10-2018/BV_101389537/POMS_BV_13098386

In onze psychologieblog vind je meer artikelen over de verschillende vormen van biofeedback. Heb je vragen over biofeedback, neurofeedback of hartcoherentie? Neemt dan contact met ons op voor advies of uitleg over deze behandelmethode.

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

Wanneer perfectionisme ongezond wordt: kenmerken, klachten en oplossingen

Je wilt jezelf bewijzen en je wilt presteren: dit lijkt je leven beter te maken. Fouten maken? Daar is geen…

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Misschien heb je er wel wat van meegekregen: de lange wachttijden bij de geestelijke gezondheidszorg. Veel meer mensen kiezen er…

1 2 3 5
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Biofeedback regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologiepraktijk met vestigingen in Zeist en Soest. We richten ons op de behandeling van diverse klachten door middel van biofeedback, EMDR, ACT en cognitieve gedragstherapie. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: