Depressie

Een depressie komt in veel verschillende vorm voor maar is vaak goed te behandelen. Afhankelijk van je klachten en de ernst van je klachten kan een psycholoog je met verschillende behandelmethode helpen. Ervaar je depressieve gevoelens of een ervaar je klachten als gevolg van een depressie? Ons team van ervaren psychologen in Zeist helpt je graag

Iedereen heeft wel eens een periode waarin men zich wat minder goed voelt, moe is, snel moet huilen en wat somber is. Dan is het wat moeilijker om de dagelijkse dingen te doen. Vaak zijn de symptomen van korte duur. Wanneer een neerslachtige bui lang aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, kan er sprake zijn van een depressie. Er zijn verschillende vormen van een depressie. Ook kan de mate van depressie variëren van licht tot ernstig. Hoe langer de depressie voortduurt hoe groter de gevolgen kunnen worden. Het is daarom van belang dat je bij een vermoeden van depressie naar je huisarts gaat zodat er iets aan gedaan kan worden.

Depressies hebben meestal niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren.

Depressie Zeist

Kenmerken van een depressie

Depressie is één van de meest voorkomende ziekte beelden bij volwassenen, maar ze kunnen ook bij kinderen voorkomen. Een depressie kan in verschillende mate voorkomen, van licht tot zwaar. Bij een depressie komen vaak de onderstaande klachten voor. Hoe zwaarder de depressie, hoe meer last je hebt van deze klachten, lees hier meer:

 • aanhoudende sombere stemming
 • weinig energie, vermoeid
 • nergens meer interesse en plezier in hebben
 • verstoord slaappatroon; slecht of juist veel slapen
 • een gevoel dat je waardeloos bent, of een schuldgevoel
 • verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering
 • moeite met concentreren
 • besluiteloosheid
 • traagheid of juist onrust in je lijf
 • het liefste in bed blijven liggen en overal tegenop zien
 • terugkerende gedachten over de dood of aan zelfdoding

Herken je deze symptomen of ervaar je depressieve gevoelens? Blijf er niet te lang mee lopen maar vraag om hulp om zo te voorkomen dat klachten verergeren. Je huisarts kan je adviseren over de beste begeleiding. Ons team van psychologen kan je helpen om klachten te verminderen.

Behandeling depressie

Depressieve gevoelens en depressie komen helaas vaak voor. Bij lichte of milde klachten kan je zelf vaak al de eerste stap zetten om klachten te verminderen. Het is dan belangrijk dat je actief blijft, bewegen en contacten onderhoud met vrienden. Daarnaast helpt het om een consequent dag en nacht ritme aan te houden. Afhankelijk van de ernst van je klachten kan een psycholoog je helpen om klachten te verminderen.

Binnen onze psychologenpraktijk maken we bij klachten als gevolg van een depressie meestal gebruik van cognitieve gedragstherapie en neurofeedback. Daarnaast kunnen methode als mindfulness of biofeedback ook helpen om meer controle te krijgen over de balans in je lichaam en brein. Voordat je bij ons komt met klachten van depressiviteit is het belangrijk om je klachten eerst met je huisarts te bespreken.

Lees hieronder meer over onze behandelingen bij depressieve klachten. Heb je vragen of wil je meer informatie neem dan contact op met ons team Zeist of Soest.

Neurofeedback & depressie

Als psychologen praktijk hebben we veel ervaring op het gebied van neurofeedback en biofeedback. Therapievormen die meer de fysiologisch aspecten van de klachten aanpakken. Kort een uitleg over Neurofeedback:

In onze hersenen beïnvloeden de stoffen serotonine en noradrenaline onze emoties, eetlust en concentratievermogen. Veel mensen met een depressie hebben een tekort aan deze neurotransmitters waardoor de communicatie tussen de hersendelen verstoord kan raken,

Zo zijn de linker frontale hersengebieden betrokken bij toenaderingsgedrag en de rechter frontale gebieden bij terugtrek gedrag. Als er geen goede balans is tussen de twee hersengebieden kan dat van invloed zijn op hoe je met bepaalde gebeurtenissen omgaat. Het blijkt dat bij mensen met een depressie de voorste delen van de linker hersenhelft minder actief zijn dan de voorste delen van de rechter hersenhelft.

Dot kunnen we meten doormiddel van EEG meting. Vervolgens kan een neurofeedback behandeling helpen om deze balans tussen de linker- en rechterhersenhelft te herstellen. Hierdoor kunnen stemmingsklachten of andere klachten van depressiviteit verminderen.

depressie

Depressie & cognitieve gedragstherapie

Een therapievorm die wereldwijd gebruikt wordt voor het behandelen van verschillende depressies is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). CGT is zeer effectief voor het behandelen voor verschillende soorten klachten, waaronder depressie. Daarom ook dat CGT in Nederland hoort bij de eerste keuze psychotherapieën voor depressie.

Cognitieve gedragstherapie is een behandeling waarbij je via opdrachten leert om anders te doen en te denken. De behandel methode is vooral gericht op het hier- en nu. De oorzaken van je klachten/problemen kun je namelijk niet altijd meer achterhalen. De belangrijke vraag is daarom juist: waarom blijft dit probleem nu bij jou terugkomen?

Bij CGT wordt veel gebruik gemaakt van oorzaak en gevolg; wat is de vervelende situatie? Wat waren je gedachten? Wat voor gevoel riep dat op? Hoe handelde je vervolgens? Wat was daar het gevolg van? Dit zijn allemaal vragen en stappen die je samen met de behandelaar kunt doorlopen, en vervolgens verandering in aan kunt brengen. De dingen die je leert tijdens de oefeningen met de behandelaar kun je vervolgens in het dagelijks leven toepassen. 

Door middel van cognitieve gedragstherapie leer je realistischer, evenwichtiger en positiever denken. Vervelende situaties zul je altijd blijven meemaken, echter zie je ze nu niet meer als een ‘ramp’. Vaak verminderen de psychische, maar ook lichamelijke, klachten door CGT. Doordat je een nieuwe manier van denken aanleert zul je minder snel terugvallen in een depressie.

Wil je meer weten over deze behandelmethoden kijk dan op onze pagina over Cognitieve gedragstherapie. In onze blog lees je ook meer over depressiviteite en onze behandelingen.

 

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

Wanneer perfectionisme ongezond wordt: kenmerken, klachten en oplossingen

Je wilt jezelf bewijzen en je wilt presteren: dit lijkt je leven beter te maken. Fouten maken? Daar is geen…

Wat te doen bij een paniekaanval

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een natuurlijke reactie of dreiging of gevaar, en helpt ons uit…

Het ontstaan van Neurofeedback

Neurofeedback is een opkomende en “nieuwe” behandeling, maar gaat eigenlijk al terug tot ongeveer 1960. De geschiedenis aan onderzoekers in…

1 2 3 5
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van depressie regio Utrecht

BrainNetwork is een regionale psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling bij depressie. Heb je vragen over onze behandelingen zoals neurofeedback of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Onze locaties in Zeist en Spest zijn  goed te bereiken vanuit de regio AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: