Behandeling depressie

Een depressie komt in veel verschillende vorm voor maar is vaak goed te behandelen. Afhankelijk van je klachten en de ernst van je klachten kan een psycholoog je met verschillende behandelmethode helpen. Ervaar je depressieve gevoelens of een ervaar je klachten als gevolg van een depressie? Ons team van ervaren psychologen in Zeist helpt je graag

Iedereen heeft wel eens een periode waarin men zich wat minder goed voelt, moe is, snel moet huilen en wat somber is. Dan is het wat moeilijker om de dagelijkse dingen te doen. Vaak zijn de symptomen van korte duur. Wanneer een neerslachtige bui lang aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, kan er sprake zijn van een depressie. Er zijn verschillende vormen van een depressie. Ook kan de mate van depressie variëren van licht tot ernstig. Hoe langer de depressie voortduurt hoe groter de gevolgen kunnen worden. Het is daarom van belang dat je bij een vermoeden van depressie naar je huisarts gaat zodat er iets aan gedaan kan worden.

Depressies hebben meestal niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Een behandeling van depressie kan bestaan uit verschillende vormen van therapie. Graag leggen we je uit hoe we je kunnen helpen.

Depressie Zeist

Kenmerken van een depressie

Depressie is één van de meest voorkomende ziekte beelden bij volwassenen en vormen van depressie kunnen ook bij kinderen of jong volwassene voorkomen. Een depressie kan in verschillende mate en vormen voorkomen. Van een korte periode waarin je wat neerslachtig bent door omstandigheden of gebeurtenissen tot hevige klachten die je sterk beperken in je functioneren. Depressieve klachten zijn vaak goed herkenbaar hoewel de intensiteit van de klachten sterk kan verschillen:

 • aanhoudende sombere stemming
 • weinig energie, vermoeid
 • nergens meer interesse en plezier in hebben
 • verstoord slaappatroon; slecht of juist veel slapen
 • een gevoel dat je waardeloos bent, of een schuldgevoel
 • verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering
 • moeite met concentreren
 • besluiteloosheid
 • traagheid of juist onrust in je lijf
 • het liefste in bed blijven liggen en overal tegenop zien
 • terugkerende gedachten over de dood of aan zelfdoding

Herken je deze symptomen of ervaar je depressieve gevoelens? Blijf er niet te lang mee lopen maar vraag om hulp om zo te voorkomen dat klachten verergeren. Je huisarts kan je adviseren over de beste begeleiding. Daarnaast vind je op de website van Mindblue  veel informatie over depressie en depressieve klachten. Ben je op zoek naar een psycholoog voor een behandeling van je klachten? dan kan ons team je van (GZ) psychologen je advies over je klachten en een behandeling voorstellen.

Behandeling depressie

Depressieve gevoelens en depressie komen helaas vaak voor. Bij lichte of milde klachten kan je zelf vaak al de eerste stap zetten om klachten te verminderen. Het is dan belangrijk dat je actief blijft, bewegen en contacten onderhoud met vrienden en familie. Daarnaast helpt het om een consequent dag en nacht ritme aan te houden. Lukt het je niet om zelf de negatieve gedachten om te draaien dan kan externe hulp van een psycholoog je helpen om klachten te verminderen. In de behandeling van depressie zijn verschillende therapievormen beschikbaar om tot een effectieve begeleiding te komen. Wat voor jou het beste werkt is afhankelijk van de aard van je klachten, je persoonlijke voorkeuren en de intensiteit van de klachten die je ervaart.

Binnen onze psychologenpraktijk maken we bij klachten als gevolg van een depressie meestal gebruik van cognitieve gedragstherapie, ACT therapie en neurofeedback. Daarnaast kunnen methode als mindfulness of biofeedback ook helpen om meer controle te krijgen over de balans in je lichaam en brein. Voordat je bij ons komt met klachten van depressiviteit is het belangrijk om je klachten eerst met je huisarts te bespreken.

Lees hieronder meer over onze behandelingen bij depressieve klachten. Heb je vragen of wil je meer informatie neem dan contact op met ons team van psychologen Zeist of Soest.

Behandeling depressie: Neurofeedback

Als psychologen praktijk hebben we veel ervaring op het gebied van neurofeedback en biofeedback. Therapievormen die meer de fysiologisch aspecten van de klachten aanpakken. Kort een uitleg over Neurofeedback:

In onze hersenen beïnvloeden de stoffen serotonine en noradrenaline onze emoties, eetlust en concentratievermogen. Veel mensen met een depressie hebben een tekort aan deze neurotransmitters waardoor de communicatie tussen de hersendelen verstoord kan raken,

Zo zijn de linker frontale hersengebieden betrokken bij toenaderingsgedrag en de rechter frontale gebieden bij terugtrek gedrag. Als er geen goede balans is tussen de twee hersengebieden kan dat van invloed zijn op hoe je met bepaalde gebeurtenissen omgaat. Het blijkt dat bij mensen met een depressie de voorste delen van de linker hersenhelft minder actief zijn dan de voorste delen van de rechter hersenhelft.

Dot kunnen we meten doormiddel van EEG meting. Vervolgens kan een neurofeedback behandeling helpen om deze balans tussen de linker- en rechterhersenhelft te herstellen. Hierdoor kunnen stemmingsklachten of andere klachten van depressiviteit verminderen.

depressie

Behandeling depressie: CGT & ACT

Een bewezen effectieve therapievorm die veel gebruikt wordt in de behandeling van depressie en depressieve klachten is Cognitieve Gedragstherapie of afgekort CGT. Bij CGT helpt een psycholoog je zowel anders naar je gedachten (emoties) te kijken, als ook naar je gedrag als gevolg van deze gedachten. Het is daarmee een hele persoonlijke behandeling, omdat het jouw gedachten en emoties centraal zet.

Het uitgangspunt bij CGT is dat je gedachten een grote rol spelen bij hoe je je voelt en hoe je acteert. Tijdens een behandeling voor depressie onderzoek je samen met een psycholoog je gedachten, gevoelens en gedrag. Door nieuwe inzichten te creëren kan je bepaalde (vaak onbruikbare) gedachten veranderen wat vervolgens invloed heeft op je gevoel en gedrag. We maken in deze vorm van behandeling voor depressie gebruik van oorzaak en gevolg; Wat is de vervelende situatie? Wat waren je gedachten? Wat voor gevoel riep dat op? Hoe handelde je vervolgens? Wat was daar het gevolg van? Dit zijn allemaal vragen en stappen die je samen met de behandelaar kunt doorlopen en waar je vervolgens verandering in kunt aanbrengen. De dingen die je leert tijdens de sessies met de psycholoog kun je vervolgens in het dagelijks leven toepassen. 

Door nieuwe inzichten helpen we je niet alleen om bepaalde negatieve gedachten te veranderen, maar ook om met een meer realistisch en evenwichtig beeld naar bepaalde zaken te kijken. Ook na de behandeling blijven vervelende dingen vervelend, maar door deze nieuwe inzichten leer om deze situaties minder groot te maken. Door andere gedachten en ook gedrag helpt CGT je om blijvend anders met een situatie om te gaan. Wil je meer weten over deze behandelmethoden bij depressie en stemmingsklachten kijk dan op onze pagina over Cognitieve gedragstherapie. ACT therapie is andere vorm van gedragstherapie die ook zeer effectief  kan zijn als je vast loopt en hulp nodig hebt om, gedachten en gedrag te veranderen. Lees hier meer over op onze pagina over ACT Therapie.

In onze psychologie-blog lees je ook meer over behandelmethode die kunnen helpen bij verschillende psychische klachten.

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Wat is ACT Therapie en hoe kan het je helpen?

ACT Therapie staat voor acceptance and commitment therapy en wordt gezien als een vorm van gedragstherapie zoals CGT. De behandelmethode…

Lichaamsgerichte behandeling bij trauma en PTSS

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan grote gevolgen voor…

Wanneer perfectionisme ongezond wordt: kenmerken, klachten en oplossingen

Je wilt jezelf bewijzen en je wilt presteren: dit lijkt je leven beter te maken. Fouten maken? Daar is geen…

1 2 3 5
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van depressie regio Zeist & Soest

BrainNetwork is een regionale psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling bij verschillende psychische klachten zoals depressie. Een behandeling voor depressie bij BrainNetwork wordt meestal vergoed vanuit je basisverzekering. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Onze locaties in Zeist en Soest zijn  goed te bereiken vanuit de regio AmersfoortZeistBilthovenDe Bilt, Doorn, SoestHouten, Baarn, Bunnik, Soesterberg en Driebergen.

BrainNetwork is aangesloten bij: