Biofeedback therapie

Waarom Biofeedback? Stress, hoge bloeddruk, slaapproblemen, vermoeidheid, spanningshoofdpijn, maag-darmproblemen, psychische problemen, nek-schouderklachten en (chronische) pijn zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan als er sprake is van een verstoring in de balans in ons lichaam. Wanneer de balans in ons lichaam verstoord raakt, geeft het lichaam waarschuwingssignalen af. Als deze signalen worden geïnterpreteerd als waarschuwingen en er op tijd ingegrepen wordt, herstelt de balans zich in ons lichaam. Als dit niet gebeurt, kunnen bovenstaande klachten ontstaan en in sommige gevallen een chronisch of terugkerend karakter krijgen.

 

Hoe werkt Biofeedback?

 

In ons lichaam zijn duizenden feedback systemen actief. Het is een continu proces tussen het lichaam en de hersenen. We zijn ons niet altijd bewust van de signalen die ons lichaam afgeeft zoals pijn, emoties of gevoelens. Het is een uitzonderlijk complex systeem. Zo zijn er talloze processen in ons lichaam die volledig autonoom werken. zoals het kloppen van ons hart, de bloedcirculatie, ademhaling, temperatuur en spijsvertering.

 

Continu wordt er feedback gegeven zodat de acties steeds weer kunnen worden bijgesteld om het ideale doel te bereiken. Als bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur daalt zal je interne thermostaat ervoor zorgen dat de temperatuur weer gaat stijgen. Wanneer het lichaam weer op temperatuur is, krijgt het weer een signaal om te stoppen met verwarmen. Andersom als het lichaam te warm is, dan wordt er weer een signaal afgegeven om te gaan koelen. Een groot deel van die onbewuste processen wordt bestuurd vanuit onze hersenen die onder andere hormonen aanmaken die nodig zijn voor die besturing. Nu kunnen we door training dat onbewuste en bewuste proces leren te beheersen. Binnen ons lichaam circuleren verschillende frequenties die deze processen onafhankelijk aansturen en signaleren.

 

Ook ons leerproces werkt volgens het feedback systeem, waarmee we het bewuste en onbewuste kunnen sturen. Onder normale omstandigheden zorgen deze feedback systemen voor een vitaal en gezond leven. Wanneer één van de systemen niet goed werkt of als er invloeden van buitenaf zijn, geeft dat reacties op het functioneren van ons lichaam en hersenen.

 

Wat is een Biofeedback behandeling?

 

Biofeedback is een behandelmethode waarbij lichaamssignalen met sensoren gemeten en teruggekoppeld worden. Je spierspanning, de manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je hand  en de mate van transpiratie van je vingertop geven aan of je gespannen of ontspannen bent. Tijdens de behandeling worden deze lichaamssignalen gemeten en zichtbaar gemaakt. Het geeft je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door de training leer je je lichaamssignalen herkennen en beheersen, waardoor je klachten verminderen. Deze behandelmethode is geschikt voor zowel volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

 

Biofeedback zijn kortdurende behandelingen van 5 tot 10 sessies. Meer informatie over de behandeling  vind je bij onze werkwijze.

Behandelbare klachten

 

Burn-Out

Stress klachten

Spanningshoofdpijn

Hoge bloeddruk

Slaapproblemen

Hyperventilatie

Biofeedback
Meer weten over Biofeedback? 

Neem nu contact op of stel je vraag via het contact formulier.

NEEM CONTACT OP
Behandelbare klachten

 

Burn-Out

Stress klachten

Spanningshoofdpijn

Hoge bloeddruk

Slaapproblemen

Hyperventilatie

averie-woodard-123975
Meer weten over Biofeedback? 

Neem nu contact op of stel je vraag via het contact formulier.

NEEM CONTACT OP

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

           NFG