Biofeedback therapie

Waarom kiezen voor een Biofeedback behandeling? Stress, hoge bloeddruk, slaapproblemen, vermoeidheid, spanningshoofdpijn, maag-darmproblemen, psychische problemen, nek-schouderklachten en (chronische) pijn zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan als er sprake is van een verstoring in de balans in ons lichaam.

 

Wanneer de balans in je lichaam verstoord raakt geeft je lichaam waarschuwingssignalen af, zoals een snellere ademhaling, spierspanning of hogere hartslag. Als je deze signalen als natuurlijke waarschuwingen signaleert en er op tijd op reageert zal de balans in je lichaam meestal zelf herstellen. Als dit niet gebeurt kunnen serieuze klachten ontstaan. Deze klachten kunnen in sommige gevallen zelfs een chronisch of terugkerend karakter krijgen. Biofeedback helpt je op om de signalen te herkennen en we trainen je om deze te beïnvloeden en daarmee klachten te verminderen of te voorkomen.

“De stressmeting bij start van de behandeling gaf me direct een helder inzicht in de signalen van mijn eigen lichaam”

 

Neem direct contact op voor meer informatie over  Biofeedback

Hoe werkt Biofeedback?

 

In ons lichaam zijn duizenden feedback systemen actief. Het is een continu proces tussen het lichaam en je brein. We zijn ons vaak niet bewust van de signalen die ons lichaam afgeeft zoals pijn, emoties of gevoelens. Er zijn talloze processen in je lichaam die volledig autonoom werken, zoals het kloppen van je hart, de bloedcirculatie, je ademhaling, je lichaamstemperatuur en je spijsvertering. Het communicatienetwerk tussen lichaam en brein is uiterst effectief en vernuftig systeem. Continu geeft dit systeem van lichaam en brein feedback zodat de acties steeds weer kunnen worden bijgesteld om het ideale doel te bereiken.

 

Een goed voorbeeld hiervan is je lichaamstemperatuur: 

Als je lichaamstemperatuur daalt zal je interne thermostaat ervoor zorgen dat de temperatuur gaat stijgen. Wanneer je lichaam weer op temperatuur is, krijgt het weer een signaal om te stoppen met verwarmen. Als je lichaam te warm is, dan wordt er weer een signaal afgegeven om te gaan koelen.

 

Een groot deel van dit complexe interne systeem wordt bestuurd vanuit je hersenen die hormonen aanmaken die nodig zijn voor de communicatie binnen dit systeem. Nu kunnen we door biofeedback training, een deel van het onbewuste en bewuste proces achter dit systeem leren te beheersen.

 

Het leerproces van ons lichaam en brein werkt volgens een feedback systeem zoals in het voorbeeld met de temperatuur in je lichaam. Onder normale omstandigheden zorgen deze lichaamseigen feedback systemen voor een vitaal en gezond leven. Wanneer één van deze systemen niet goed werkt of als er invloeden van buitenaf zijn, geeft dat reacties op het functioneren van ons lichaam en ons brein.

Wat is een Biofeedback behandeling?

 

Biofeedback is een behandelmethode waarbij je lichaamssignalen met sensoren gemeten en teruggekoppeld worden. Je spierspanning, de manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je handen en de mate van transpiratie van je vingertop geven aan of je gespannen of ontspannen bent. Deze signalen worden tijdens de eerste sessie in kaart gebracht doormiddel van een biofeedback stressprofiel.

 

Tijdens de daaropvolgende sessies worden deze lichaamssignalen continu gemeten en zichtbaar gemaakt. Het geeft je inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en ontspanning. Door de training leer je je lichaamssignalen herkennen en beheersen, waardoor je klachten verminderen.

 

Biofeedback zijn kortdurende behandelingen van 5 tot 10 sessies. Deze behandelmethode is geschikt voor zowel volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

Effectief behandelen met Biofeedback

 

Biofeedback is een behandelmethode die we effectief inzetten wanneer er sprake is van onderstaande klachten:

 

Burn-Out

Stress klachten

Hoofdpijn

Slaapproblemen

Hyperventilatie

Biofeedback
Meer weten over Biofeedback? 

Neem nu contact op of stel je vraag via het contact formulier.

NEEM CONTACT OP
Biofeedback in de media

 

Het verminderen van klachten doormiddel van biofeedback krijgt steeds meer bekendheid. Met name het feit dat deze behandelmethode uitgaat van het lerend vermogen van je lichaam en brein spreekt mensen aan.

 

Klik hieronder op een fragment uit het programma Sophie in de mentale kreukels van BNN Vara

Biofeedback
Effectief behandelen met Biofeedback

 

Biofeedback is een behandelmethode die we effectief inzetten wanneer er sprake is van onderstaande klachten:

 

Burn-Out

Stress klachten

Hoofdpijn

Slaapproblemen

Hyperventilatie

Biofeedback
Meer weten over Biofeedback? 

Neem nu contact op of stel je vraag via het contact formulier.

NEEM CONTACT OP
Biofeedback in de media

 

Het verminderen van klachten doormiddel van biofeedback krijgt steeds meer bekendheid. Met name het feit dat deze behandelmethode uitgaat van het leren vermogen van je lichaam en brein spreekt mensen aan.

 

Klik hieronder op een fragment uit het programma Sophie in de mentale kreukels van BNNVara

Biofeedback

Persoonlijke aanpak

Korte wachtlijsten

Erkende therapeuten

Meetbare resultaten

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

           NFG

NEEM CONTACT OP
× Neem direct contact op