Neurofeedback

Wil je meer weten over neurofeedback? Psychologenpraktijk BrainNetwork is specialist op het gebied van neurofeedback en biofeedback in de regio Utrecht. Neurofeedback kan een zeer effectieve en duurzame behandeling zijn voor diverse klachten.

Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van je brein. Het lerend vermogen van het brein, ook bekend als neuroplasticiteit, verwijst naar het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen in reactie op ervaringen, leren en training.

Neurofeedback is een techniek die gebruikmaakt van het lerend vermogen van de hersenen om gedragsveranderingen te bewerkstelligen. Het is gebaseerd op het idee dat mensen op zowel bewust als onbewust niveau controle kunnen krijgen over hun hersenactiviteit en deze kunnen beïnvloeden om gewenste veranderingen in hun emotionele toestand, cognitieve functies of gedrag te bereiken.

Deze behandeltechniek kan effectief ingezet worden bij klachten zoals onder andere AD(H)D, slaapproblemen, leerproblematiek, bij klachten als gevolg van een whiplash of niet aangeboren hersenletsel. Ook kan het een waardevolle methode zijn bij de aanpak van PTSS. Ons team van (BCIA) gecertificeerde en academisch opgeleide neurofeedbacktherapeuten in Zeist en Soest informeren je graag over de mogelijkheden. Plan een vrijblijvend (online) adviesgesprek.

Neurofeedback Utrecht

Behandelbare klachten

Neurofeedback kan een alternatieve en effectieve behandelmethode zijn bij diverse psychische en cognitieve klachten. Zo is neurofeedbacktherapie in verschillende onderzoeken bewezen effectief in het verminderen van klachten bij slaapproblemen of ADD en ADHD. Daarnaast hebben we in onze praktijk goede ervaringen bij cliënten die kampen met de gevolgen van een whiplash of cliënten die klachten ervaren als gevolg van niet aangeboren hersenletsel (NAH) en PTSS

Op basis van je klachten kunnen we je tijdens een adviesgesprek adviseren over de mogelijkheden van neurofeedback. Voorafgaand aan een behandeling starten we altijd met een QEEG. De analyse van het QEEG is de basis voor een persoonlijk behandelplan. In onze psychologenpraktijk combineren we neurofeedbacktherapie in sommige gevallen ook met gesprekstherapie of biofeedback om zo een complete begeleiding te bieden in het verminderen van je klachten.

Neurofeedback voor kinderen

Neurofeedback training wordt als behandeling ook positief ervaren door kinderen en jongvolwassenen. Tijdens een training kan het kind een spel spelen of zijn favoriete film kijken, waarin de feedback verwerkt zit en die reageert op de hersenactiviteit. Dit wordt door kinderen vaak ervaren als een leuke manier van trainen. Deze behandelmethode wordt daarmee effectief ingezet bij kinderen met klachten zoals ADHD, ADD, autisme & leerproblemen. Lees hier meer over  Neurofeedback bij kinderen.

Wat is neurofeedback?

Het functioneren van je autonome en centrale zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in je mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt voor de communicatie tussen de verschillende systemen in je lichaam en brein. De communicatie tussen deze systemen en je brein verloopt door middel van verschillende frequenties (signalen).

De manier waarop het brein en lichaam functioneert heeft invloed op ons gedrag en gevoel. Op dit gebied komen psychologie en fysiologie bij elkaar. Tijdens neurofeedback of biofeedback training maken we gebruik van deze signalen om de processen (systemen) in je lichaam zichtbaar te maken. Het werkt als een soort spiegel en de feedback helpt om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam en de hersenen.

Bij een neurofeedback training helpen we je brein om nieuwe (andere) patronen aan te leren, daarbij maken we gebruik van beloning (feedback). Deze beloning, of feedback zoals we dat noemen, wordt aangeboden door visuele beelden en/of geluiden. Zo kunnen we bepaalde netwerken stimuleren en de communicatie tussen hersendelen verbeteren. Je brein wordt beloond wanneer het brein het gewenste patroon (frequentie) laat zien.

Door te trainen op de fysiologische basis van specifieke klachten, kunnen we bepaalde (soms onbewuste) patronen makkelijker doorbreken. In onze praktijk combineren we deze vorm van training waar helpend ook met andere therapievormen zoals gesprekstherapie en biofeedback om zo een complete begeleiding te bieden bij jouw klachten.

Neurofeedback Training Utrecht

Advies over neurofeedback

Neurofeedback is geen standaard oplossing voor psychische klachten. Deze behandelmethode vraagt expertise en aandacht van de therapeut om effectief ingezet te kunnen worden. Wil je weten wat we voor jou kunnen doen of  heb je vragen over deze behandeling? Onze neurofeedbacktherapeuten in Zeist en Soest helpen je graag. Neem contact op voor een  gratis adviesgesprek waarin we je meer kunnen vertellen over de behandeling en jouw persoonlijke vragen kunnen beantwoorden.

De kosten van een behandeling zijn afhankelijk van de klachten en daarmee de duur van het traject. Meer over onze tarieven lees je hier. Afhankelijk van je verzekering kan een deel van de kosten vaak worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Laat je hierover goed informeren door je zorgverzekeraar. Tijdens een adviesgesprek kunnen we je hier uiteraard ook meer over vertellen.

Neurofeedback training

Bepaalde klachten zoals bijvoorbeeld ADHD, ADD en slaapproblemen gaan samen met een afwijkend hersengolfpatroon. Deze patronen worden door middel van een QEEG inzichtelijk gemaakt en op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Tijdens de trainingssessies helpen we je, door middel van de feedback die gegeven wordt, je hersenactiviteit te beïnvloeden. Hiermee trainen we je brein om nieuwe (andere) patronen aan te leren.

Deze feedback kan zowel visueel als auditief aangeboden worden, afhankelijk van wat het beste voor jou werkt. Zo kan de feedback bijvoorbeeld een film, muziek, een puzzel, themometer of een game zijn. Een populaire feedbackmethode die bijvoorbeeld veel ingezet wordt, is het besturen van een vliegtuigje in een videogame door middel van je hersenactiviteit.  Zodra je brein de signalen afgeeft waarop de behandeling is ingezet, zul je zien dat het besturen van het vliegtuigje makkelijker wordt.

Neurofeedback leert zo de hersenen in balans te komen, te schakelen en anders de informatie en/of prikkels te verwerken, waardoor klachten verminderen. Deze verandering vindt plaats op zowel bewust als onbewust niveau.

Wat is neurofeedback

Ervaringen neurofeedback

Binnen onze praktijk hebben we over de afgelopen jaren een brede expertise ontwikkeld op het gebied van neurofeedback en biofeedback. Onze neurofeedback therapeuten hebben meer dan 15 jaar ervaring op dit gebied en de nodige opleidingen en certificaten.

Binnen onze praktijk staat een persoonlijke behandeling centraal. We werken vanuit ervaring en de methode die het beste bij de cliënt, de klacht en de hulpvraag past. Met een bredere visie op zorg en meerdere expertises onder één dak kunnen we de zorg meer compleet maken en fysiologie en psychologie bij elkaar brengen. Hieronder vind je een aantal ervaringen uit onze praktijk. Daarnaast hebben we een korte video gemaakt, waarin we laten zien hoe een neurofeedback behandeling eruit kan zien. Meer ervaringen over de behandeling en reviews kan je ook lezen op ZorgkaartNederland.

 

“Voor onze zoon hebben wij neurofeedback aangevraagd. Hij had een gecompliceerd beeld ADHD in combinatie met syndroom van Asperger. De behandeling bij BrainNetwork in Zeist heeft een zeer goed effect gehad bij hem. Zijn concentratievermogen is goed verbeterd.”
“Bij BrainNetwork ben je in goede handen. Onze psycholoog was vriendelijk en had veel expertise op het gebied van neurofeedback. Mijn zoon voelde zich snel op zijn gemak bij haar. Over het behandeltraject zijn goede en duidelijke afspraken gemaakt die werden nagekomen. Tussentijds werd het effect van de behandelingen op regelmatige basis geëvalueerd. Er is veel ruimte voor overleg en vragen.”
“De therapeut van BrainNetwork heeft mij enorm goed geholpen door niet alleen neurofeedback toe te passen, maar bij elke sessie mij te helpen de verandering die ik mee heb gemaakt te integreren. Als ervaren psycholoog kon ze mij goed begeleiden.”

Meer weten over neurofeedbacktherapie?

Neurofeedback is een intensieve behandelmethode, maar zeker niet complex en zwaarmoedig. Het is laagdrempelig en voor veel mensen een prettige behandelingsvorm. De behandelingsmethode is steeds meer in opkomst en er wordt ook steeds meer over bekend en over geschreven. Hieronder vind je een aantal interessante artikelen, daarnaast plaatsen we regelmatig nieuwe  ervaringen uit de praktijk  in onze psychologie blog:

 

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Het ontstaan van Neurofeedback

Neurofeedback is een opkomende en “nieuwe” behandeling, maar gaat eigenlijk al terug tot ongeveer 1960. De geschiedenis aan onderzoekers in…

Wat is Neurofeedback?

Als we het simpel proberen uit te leggen: Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein…

Wat is polyvagaaltheorie? Rol van ons zenuwstelsel bij stress & trauma

Wellicht heb je er al eens van gehoord: de polyvagaaltheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat ons zenuwstelsel meerdere verdedigingsstrategieën…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Neurofeedback Training Regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologiepraktijk in de regio Utrecht met een locatie dichtbij het station Driebergen Zeist en in het gezondheidscentrum Dalplein in Soest. We richten ons op de behandeling van diverse klachten door middel van neurofeedback, EMDR, biofeedback en cognitieve gedragstherapie (CGT). Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: