Vergoedingen

Psychologische behandelingen binnen de generalistische basis GGZ (GB-GGZ) worden over het algemeen vergoed vanuit de Basisverzekering met verwijzing van de huisarts of een medische specialist. Welke vergoedingen er precies gelden is afhankelijk van je klachten, de behandeling en de verzekering die je hebt afgesloten. Daarnaast geldt een eigenrisico, de hoogte daarvan is afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten.

Als praktijk werken we contract vrij. Dat wil zeggen dat we geen vaste afspraken hebben met verzekeraars. Maar dat betekent niet dat behandelingen in onze praktijk niet vergoed worden. In de meeste gevallen wordt een behandeling bij BrainNetwork wel (gedeeltelijk) vergoed vanuit een basis of aanvullende verzekering.

Contract vrij wil zeggen dat we geen vaste afspraken hebben gemaakt met verzekeraars over de behandeltrajecten die we aanbieden. We bieden een behandeling op maat op basis van jouw persoonlijke situatie.

Vergoedingen

Zorgverzekering 2023

Ook in 2023 zijn zorgverzekeraars in geval van contractvrij zorg wettelijk verplicht de psychologische inzet van een BIG-geregistreerde (GZ-)Psycholoog te vergoeden.  Er zijn echter wel een aantal wijzigingen in de polissen van verschillende verzekeraard om rekening meet houden. Wil je zelf de zorg kiezen die bij je past dan biedt een restitutiepolis je de meeste ruimte. Het platform van contractvrije psychologen heeft een compleet overzicht gemaakt van de verschillen per verzekeraar. Zaken om rekening mee te houden zijn onder andere:

  • Percentage van de kosten die vergoed wordt
  • Je eigen risico
  • Mogelijke beperkingen binnen de polis zoals het vragen om toestemming of goedkeuring vooraf

Hier vind je het totale overzicht per zorgverzekeraar. Laat je altijd goed informeren zodat je de pols kiest die het beste bij jou past en je de mogelijkheid geeft de zorg te ontvangen die je nodig hebt.

Wat betekent contract vrij?

De behandeling bij BrainNetwork wordt gedeeltelijk of geheel vergoed ook al hebben we geen contracten met de verzekering. De hoogte van de vergoedingen is afhankelijk van het soort verzekeringspolis dat je gekozen hebt. Heb je een volledig (100%) restitutie polis afgesloten, dan worden de kosten van jouw behandeltraject volgens het wettelijke tarief of marktconform volledig vergoed. Als je een andere polis hebt (bijvoorbeeld een budget, natura– of een gemengde polis), dan wordt meestal zo’n 65%- 80% van de kosten vergoed.

Contract vrij betekent ook dat we de facturen niet naar de verzeker sturen maar dat je deze eerst zelf ontvangt en betaald. Vervolgens kan je de facturen die je van ons ontvangt direct indienen bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding vanuit de verzekering.

Via deze link: Vergoedingen 2022 | Contractvrije Psycholoog vind je een overzicht per verzekeraar welk percentage van de factuur wordt vergoed bij niet-gecontracteerde zorg. Een overzicht van onze werkwijze voor verzekerde vind je hier: stappenplan

 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Op basis van jouw klachten, je diagnose en door de overheid vastgestelde criteria bepalen we of je in aanmerking komt voor vergoede zorg traject (Generalistische Basis GGZ). Wij hanteren daarbij de tarieven zoals vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit) vanuit het Zorg Prestatie Model.

Wil je voor de vergoeding in aanmerking komen dan heb te allen tijde een verwijsbrief Basis GGZ van de huisarts nodig. Deze ontvangen we graag voorafgaand aan de eerste intake. Op de verwijsbrief moeten minimaal de volgende gegevens staan:

  • Verwijzing voor de Generalistische Basis GGZ
  • Naam en functie van de verwijzer inclusief AGB-code
  • Jouw persoonsgegevens
  • De datum (deze dient voor de intake te zijn)

Er zijn een aantal diagnoses die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden zoals o.a. een aanpassingsstoornis, burn-out klachten, rouw, primaire slaapproblemen, identiteitsproblemen, levensfaseproblemen en relatieproblematiek.  Als er geen sprake is van een andere diagnose die deze genoemde klachten kunnen verklaren valt de behandeling onder niet verzekerde zorg.

Vergoeding Neurofeedback & Biofeedback

Naast de behandelingen binnen de generalistische basis ggz (basispakket) bieden we als BrainNetwork behandelmethoden aan die vallen onder de complementaire zorg. Dit heeft binnen onze praktijk met name betrekking op Neurofeedback & Biofeedback.

Een behandeling middels neurofeedback of biofeedback valt onder de label ‘overige psychosociale therapie’ met prestatiecode 24504.  Met deze prestatiecode kan een behandeling vaak geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering. Daarbij wordt er geen aanspraak gemaakt op je eigen risico. BrainNetwork is voor de behandelingen aangesloten bij het NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg) en RBCZ.

Het NFG heeft een overzicht gemaakt van de zorgverzekeraars en de vergoedingsmogelijkheden, deze kan je hier vinden. Laat je zelf altijd goed informeren door je zorgverzekeraar wat er voor jou mogelijk is.

Vergoeding GGZ

Zelf betalen voor je behandeling

Ook zonder verwijzing of vergoeding van de verzekeraar kan je bij BrainNetwork terecht. Je kunt er ook voor kiezen om de kosten van de psycholoog niet bij je zorgverzekeraar te declareren. Er is dan geen officiële diagnose of verwijzing nodig van een huisarts. We werken dan klacht gericht en op basis van onze expertise aan de doelen die jij met ons samen stelt. We maken een persoonlijk behandelplan en je betaalt vervolgens het coaching tarief van 115€ per sessie (zie tarieven)

 

Vergoedingen via Gemeente

Naast de vergoedingsmogelijkheden bij een zorgverzekeraar zijn er ook andere manieren om een bijdrage te krijgen in de kosten van je behandeling. Je kunt dan denken aan een vergoeding vie de gemeente waar je woont of als klachten meer werk gerelateerd zijn een bijdrage via je werkgever. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de lokale zorg van jeugd en gezin. Daarmee kan je bij het wijkteam van de gemeente een  vergoeding aanvragen voor de behandeling van bepaalde klachten. Meer informatie daarover kan je vinden op de website van het centrum voor jeugd en gezin of het wijkteam van de betreffende gemeente:

Centrum voor jeugd en gezin, Gemeente Utrecht

Centrum voor jeugd en gezin, Gemeente Zeist

Centrum voor jeugd en gezin, Gemeente Bilthoven

Wijkteam, Gemeente Amersfoort

Sinds de gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdzorg zijn zij ook degene die het laatste woord hebben over hoe het persoonsgebonden budget (PGB) besteed mag worden. Hierdoor zijn restricties die eerder van toepassing waren nu in veel gevallen niet meer van kracht. Je zou navraag kunnen doen bij je eigen gemeente of het PGB ingezet kan worden voor de betaling van de behandeling. Meer informatie over de inzet van de PGB kan je vinden via www.pgb.nl, op de site van je gemeente of via de sociale verzekeringsbank www.svb.nl.

 

Bijdrage vanuit je werkgever

Vitale werknemers en een laag ziekteverzuim is belangrijk voor veel werkgevers. Daarom zien we vaak dat werkgevers bij willen dragen aan de kosten van stress gerelateerde klachten. We leggen je graag uit hoe we als BrainNetwork kunnen helpen in de preventie en de begeleiding van stress klachten.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

BrainNetwork Psychologie & Neurofeedback

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. In veel gevallen is een vergoeding van de behandeling mogelijk. Informeer altijd goed bij je zorgverzekeraar om onduidelijkheden te voorkomen. Heb je vragen over onze behandelingen of over de mogelijkheden met betrekking tot vergoedingen? Neem dan contact met ons op we helpen je graag

BrainNetwork is aangesloten bij: