EMDR therapie

EMDR therapie staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. Dit is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende en stressvolle ervaring zoals bijvoorbeeld een ongeval, een geweldsincident of seksueel misbruik. Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact op iemands leven hebben. Als het niet lukt om deze ervaring te verwerken, kan je langdurige psychische klachten ontwikkelen. Veel voorkomende symptomen zijn dat je je somber voelt, angstig of gespannen bent, moeite hebt met concentreren, lichamelijke klachten ervaart of slecht kan slapen.

EMDR therapie is een kortdurende evidence based behandeling die je kan helpen deze schokkende en/of stressvolle ervaring te verwerken en de bijbehorende emoties te verminderen. Hierdoor nemen klachten zoals prikkelbaarheid, overalertheid, nachtmerries, angst en spanning af.

In onze psychologenpraktijk zetten we EMDR effectief in bij verschillende psychische klachten. Heb je meer vragen over deze therapievorm? Neem contact op met ons team van psychologen in Zeist of Soest.

EMDR Therapie

Voor wie is EMDR geschikt?

EMDR als behandelmethode bestaat al meer dan 20 jaar. Maar de laatste jaren krijgt deze vorm van therapie steeds meer bekendheid. Deze therapievorm wordt vooral ingezet bij het helpen in de verwerking van schokkende of traumatische gebeurtenissen. De klachten als gevolg van het niet goed verwerken van zo’n ervaring kunnen heel divers zijn, zoals:

  • Herbeleven van de gebeurtenis
  • Prikkelbaar zijn
  • Stemmingsproblematiek, somber zijn
  • Stressklachten
  • Angstig zijn
  • Slecht kunnen concentreren

Inmiddels is EMDR een bewezen effectieve behandelmethode voor posttraumatische-stressstoornissen (PTSS). Daarom wordt het in de richtlijnen voor de behandeling van PTSS als een van de behandelingen van eerste keuze genoemd. Naast de behandeling van PTSS zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat deze therapievorm ook effectief kan zijn bij andere psychische klachten. Dit heeft ermee te maken dat emotioneel beladen herinneringen ook bij deze klachten een rol kunnen spelen. EMDR wordt dan ook steeds vaker toegepast als onderdeel van een breder behandeltraject. In onze praktijk in Zeist en Soest combineren we EMDR vaak met andere behandelmethoden, zoals cognitieve gedragstherapie en ACT.

Wat is EMDR en hoe werkt het?

Bepaalde schokkende gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op de mentale gezondheid. Wanneer je een heftige ervaring meemaakt, gaat dat vaak gepaard met veel emotie. De herinnering hieraan, met de daaraan gekoppelde vervelende emoties, wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen. Deze herinnering kan telkens weer naar boven komen in de vorm van angstige beelden (flashbacks) of nachtmerries. Dit kan erg beperkend zijn voor je functioneren. De gebeurtenis heeft zo’n impact gehad, dat het in  zowel je fysieke als je mentale systeem staat opgeslagen, waardoor je in bepaalde situaties spanning ervaart en/of bepaalde situaties vermijdt. Het denken aan de schokkende en nare gebeurtenis roept nog steeds een emotionele reactie op. 

Tijdens EMDR therapie vraagt de therapeut je om de herinnering aan de gebeurtenis op te roepen. We vragen je om terug te denken aan de gebeurtenis en de beelden, gedachten en gevoelens die je erbij hebt. Op hetzelfde moment wordt door de therapeut een afleidende stimulus aangeboden.

In veel gevallen is de ‘afleidende’ stimulus de hand van de therapeut, maar er zijn ook andere manieren om deze stimulus aan te bieden, zoals door geluid dat wordt aangeboden via een koptelefoon. Deze stimulus wordt steeds kort toegevoegd. Tussen de opeenvolging van stimuli wordt rust genomen, waarbij de therapeut vraagt wat er in gedachten naar boven komt. Er ontstaat een keten van associaties en gedachten waarop keer op keer een stimulus wordt toegevoegd. Hiermee wordt de verwerking in gang gezet en komt men los van de emotionele lading die de schokkende gebeurtenis heeft. De EMDR vereniging heeft hier een mooie animatie van gemaakt: hoe werkt EMDR.

Wil je weten of EMDR ook voor jou iets kan betekenen in het verminderen van je klachten? Neem dan contact op met één van onze psychologen.

EMDR therapie Zeist

Ervaringen EMDR therapie

EMDR therapie is een gestructureerde behandelingsmethode. We starten de behandeling altijd met een intakegesprek om een goed beeld te krijgen van jouw klachten en hulpvraag. Vervolgens gaan we aan de slag met de EMDR sessies. Bij de start van een sessie zal de therapeut je vragen terug te denken aan de schokkende gebeurtenis, het zogenoemde target. Daarbij word je gevraagd terug te gaan naar het bijbehorend beeld en de gedachten en/of gevoelens die het oproept. Daarna wordt het zogenaamd verwerkingsproces opgestart, waarbij de therapeut tijdens het ophalen van de herinnering een zogeheten ‘afleidende’ stimulus toevoegt.

Tijdens een EMDR sessie wordt niet altijd veel gesproken tussen jou en de therapeut. De sessie bestaat vooral uit je aandacht richten op de afleidende stimulus, vaak de handbeweging van de therapeut. Afhankelijk van je klachten gaan we ook in gesprek om emoties, gedachten en gevoelens een plaats te geven. Na een EMDR traject ervaren cliënten meestal meer rust, opluchting, minder stress of stressreacties op bepaalde situaties en meer controle over emotiesLees meer over EMDR in het Psychologie Magazine. Soms zien we dat cliënten na de behandeling wat vermoeid zijn. Dit is vervelend, maar vaak onderdeel van het verwerkingsproces.

Hoe lang duurt EMDR therapie?

Tijdens het intakegesprek bespreken we het verloop van de behandeling en stel je samen met de psycholoog een persoonlijk behandelplan op. Meestal plannen we 3 tot 5 EMDR sessies om tot een effectief resultaat te komen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van je klachten. Een sessie duurt meestal 45 of 90 minuten.

Verder lezen over EMDR en de toepassing van deze behandeling?

Ons team van psychologen vertelt je graag meer over de toepassing van deze behandeling. In onze blog vind je meer informatie over onze behandelingen en ervaringen uit de praktijk.

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals…

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Veerkracht en Psychische Gezondheid: De Sleutel tot een Positief Leven

In een wereld vol uitdagingen en veranderingen is veerkracht een essentiële eigenschap die ons helpt om met tegenslagen om te…

Wat is ACT Therapie en hoe kan het je helpen?

ACT Therapie staat voor acceptance and commitment therapy en wordt gezien als een vorm van gedragstherapie zoals CGT. De behandelmethode…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

EMDR Therapie in Zeist

BrainNetwork is een regionale psychologiepraktijk in Driebergen Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling van diverse psychische klachten. In onze praktijk werken we op basis van een integrale aanpak, waarbij we fysiologie en psychologie combineren. Heb je vragen over EMDR of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. We zijn tevens aangesloten bij de EMDR vereniging Nederland.

BrainNetwork is aangesloten bij: