Hartcoherentie training

Wat is Hartcoherentie? Je hart en hersenen communiceren continue met elkaar. Onbewust hebben ze een grote invloed op elkaar. Denk bijvoorbeeld maar aan een schrikreactie: als je schrikt wordt dit in je hersenen geregistreerd en als gevolg gaat je hart sneller kloppen. Het hart past zich dus aan op basis van de signalen uit je hersenen. Door middel van training kan je de communicatie tussen je hart en je hersenen beïnvloeden.

De tijd tussen twee hartslagen verschilt voortdurend. We noemen deze variatie hartslag variabiliteit of afgekort HRV. Deze variatie in je hartslag toont aan dat je hart zich goed aanpast aan de omstandigheden die er zijn. Vaak wordt deze hartslag variabiliteit ook wel gezien als een belangrijke indicatie van je fitheid.

Hoe het patroon van onze hartslag variabiliteit eruitziet, geeft de mate van coherentie weer. Als we ontspannen zijn en rustig in- en uitademen, dan is er een hoge hartcoherentie. Wanneer we gestrest zijn, gejaagd of een ons onprettig voelen zal de hartcoherentie laag zijn. Het trainen van deze hartcoherentie kan je helpen om zelf meer controle te krijgen over je hartslag variabiliteit.

Wat is hartcoherentie training

Wat is hartcoherentie training

Wil je beter leren omgaan met stress? Onrust in je lichaam verminderen? Of meer controle krijgen over je eigen energie? Hartcoherentie kan een effectieve manier zijn om je klachten te verminderen en je mentale veerkracht te versterken. Door meer bewust te worden van je ademhaling en te oefenen met de snelheid van ademen, kan je je hartcoherentie verbeteren.

Door middel van een persoonlijk kortdurend online programma (75 minuten) kunnen we je helpen om goed te starten met de basiselementen van hartcoherentie training. Door middel van een aantal oefeningen helpen we je om de techniek eigen te maken en coachen we je om de techniek actief te gebruiken. Als BrainNetwork bieden we ook een meer intensieve begeleiding, waarbij we breder kijken hoe we je klachten kunnen verminderen.

Hoe werkt hartcoherentie training?

Training van je hartslagvariabiliteit

Tijdens een hartcoherentie training begeleiden we je om adem te halen op je eigen optimale snelheid. Hierdoor krijg je meer controle over je hartslag en ademhaling. Je leert vervolgens wat het effect van je ademhaling is op de variatie in je hartslag.

Hartcoherentie training begint met het bepalen van je hartslagvariabiliteit. Hartslagvariatie (HRV) is het patroon van de variatie in snelheid tussen opeenvolgende hartslagen. Het versnellen en vertragen van je hartslag vertelt vervolgens hoe je lichaam reageert, zich aanpast op bepaalde omstandigheden. Je persoonlijke HRV kan worden afgeleid van een hartslagmeting die gemaakt kan worden door middel van een ECG (elektrocardiogram) of BVP (bloedvolumepulse). Als BrainNetwork maken we gebruik van deze BVP om je hartslagvariatie in kaart te brengen. Eventueel combineren we dit met een meting van je ademhaling.

Met de apparatuur die we gebruiken, kunnen we in onze praktijk feedback geven op je huidige hartslagvariabiliteit. Door oefeningen leer je vervolgens wat stress en ontspanning met je lichaam kan doen. We willen je helpen om meer inzicht te krijgen hoe jouw lichaam fysiek reageert op verschillende prikkels. Dit inzicht helpt je om je lichamelijke reactie op de prikkels beter te begrijpen en vervolgens om hier je gedrag/reactie op aan te passen.

Waarom Hartcoherentie

Hartcoherentie training in de praktijk

Een hartcoherentie training is kortdurend 3 tot maximaal 5 sessies van 30 minuten. De methode is vervolgens eenvoudig thuis toe te passen. Tijdens onze trainingssessies leren we je om controle te krijgen over je ademhaling en hartslag. Hiervoor maken we gebruik van specifieke apparatuur die je feedback kan geven op je ademhaling. Maar we helpen je daarnaast ook om meer bewust te worden van de zaken die jou uit balans kunnen brengen.

Om thuis de oefeningen voort te zetten en te werken aan een duurzaam effect, bieden we eventueel ook de mogelijkheid om de apparatuur thuis te gebruiken. Hierdoor kan je thuis ook dezelfde feedback krijgen op de oefeningen die je doet.

BrainNetwork werkt uitsluitend met NIP gecertificeerde psychologen die opgeleid zijn tot hartcoherentie therapeut, om de beste kwaliteit van de behandeling te waarborgen. Onze specialisten leggen je graag uit hoe hartcoherentie werkt, hoe het jou zou kunnen helpen en hoe je het in je dagelijks leven kan toepassen.

Waarom hartcoherentie?

In onze praktijk zien we dat het toepassen van hartcoherentie training je kan helpen om meer rust te krijgen en balans in je energie. Voor het realiseren van een duurzaam effect  gaat het niet alleen maar om het toepassen van de technieken. Het bewust zijn, herkennen en erkennen van je stressbronnen is minstens zo belangrijk. Onze psychologen begeleiden je tijdens de verschillende trainingssessies om uiteindelijk effectieve en duurzame resultaten te boeken zoals:
  • Persoonlijke effectiviteit
  • Beter presteren onder druk
  • Verminderen van stressklachten
  • Beter kunnen slapen
  • Managen van je eigen energie

Lees meer over hartcoherentie

In onze blog vind je meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Regelmatig schrijven we nieuwe artikelen op basis van de ervaringen uit de praktijk. 

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Slaapproblemen oplossen: oorzaken & tips

Wellicht herken je het, zodra je in bed ligt begin je met piekeren en houden je gedachten niet op. Je…

Welk effect heeft chronische stress op je lichaam?

Dat stress ongezond kan zijn weten we eigenlijk wel. Vooral wanneer stress chronische is, je langdurig stress ervaart kan dit…

Minder stress door het vergroten van je persoonlijke veerkracht

Wil je minder stress ervaren? Om goed om te gaan met dagelijkse tegenslagen en uitdagingen, is je mentale weerbaarheid erg…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Over psychologenpraktijk BrainNetwork

Onze psychologenpraktijk staat voor effectieve en duurzame behandelingen bij diverse klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in biofeedback en hartcoherentie training. We maken altijd een persoonlijk behandelplan op basis van jouw persoonlijke situatie. Neem contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden van BrainNetwork. We beantwoorden graag de vragen over jouw klachten en hoe we je daarbij kunnen helpen.

BrainNetwork is aangesloten bij: