Slaapproblemen oplossen

Ervaar je chronische slaapproblemen of slapeloosheid? Slecht slapen kan een grote invloed op je gezondheid hebben en je beperken in je dagelijks functioneren. Goed slapen is ongelooflijk belangrijk, maar helaas is dit zeker geen vanzelfsprekendheid en komen slaapproblemen veel voor.

Slaapproblemen kunnen incidenteel zijn, bijvoorbeeld als je veel stress ervaart of je ergens zorgen over maakt. Je ligt dan een nacht wakker of staat moe op, omdat je een onrustige nacht hebt gehad Dit kan heel frustrerend zijn, maar hoeft geen probleem te zijn als dit bij een enkele nacht blijft.

De kwaliteit van je slaap kan door veel factoren beïnvloed worden. Een nacht wakker liggen overkomt iedereen wel eens, maar als je structureel slecht slaapt is het belangrijk om dit aan te pakken. Slaapproblemen kunnen ernstig zijn, maar zijn gelukkig vaak wel goed te behandelen.

Ben je op zoek naar een effectieve behandeling van je slaapproblemen? Op onze locaties in Zeist en Soest bieden we verschillende behandelingen om je te helpen bij het oplossen van slaapproblemen.

Slaapproblemen Zeist

Problemen met slapen

Wat is slecht slapen en wanneer spreken we over chronische slaapproblemen? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat dit voor iedereen verschilt. Ook de gevolgen van weinig slapen zijn voor iedereen anders. Zo kan de één na een korte nacht nog goed functioneren, terwijl iemand anders na één slechte nacht al serieuze problemen ervaart in zijn of haar functioneren. Ervaar je zelf negatieve gevolgen van je slaapritme, dan is het verstandig om daar actie op te ondernemen.

Slaapproblemen komen helaas vaak en in veel verschillende vormen voor. Bijna een kwart van de Nederlanders heeft moeite om goed in te slaap te komen, door te slapen of wordt te vroeg wakker. Als we dan verder kijken, zien we dat ongeveer 10% van de mensen kampt met chronische slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd. We spreken van een chronisch slaapprobleem als je minstens drie keer per week problemen met slapen ervaart en daarbij klachten optreden zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Het optreden van in- en doorslaapproblemen komt vaker voor op latere leeftijd, maar ook kinderen en adolescenten kunnen ernstige klachten ervaren. 

De oorzaak of reden van slecht slapen verschilt sterk van persoon tot persoon. Stress of piekeren kan een belangrijke rol spelen, maar ook andere facetten zoals apneu of restless legs kunnen invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Een psycholoog kan je helpen om slaapproblemen aan te pakken. Verschillende behandelmethoden kunnen daarbij effectief worden ingezet. Lees hieronder meer over onze werkwijze. Zoek je een behandeling voor slaapproblemen in de regio Zeist of Soest? Of wil je graag advies, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over de achtergronden van slecht slapen? Lees meer in deze blog over slecht slapen.

Behandeling slaapproblemen

Bijna 25% van de mensen in Nederland boven de 25 jaar kampt met slaapproblemen. In veel gevallen kun je zelf actie ondernemen om tot een betere nachtrust te komen. Soms lukt dat echter niet en heb je hulp nodig om weer tot een gezond slaapritme te komen. Vaak is het een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Iedereen is uniek en zo ook de klachten en gevolgen die je kan ervaren bij slecht slapen. Daarom is er in de meeste gevallen geen standaardoplossing die een effectief en langdurig resultaat geeft. 

BrainNetwork biedt een persoonsgerichte en effectieve behandeling bij slaapklachten. We maken daarbij, afhankelijk van je klachten, gebruik van verschillende technieken die bewust en onbewust controle teruggeven over je slaapritme. Zo maken we in onze behandeling van slaapproblemen vaak gebruik van cognitieve gedragstherapie in combinatie met lichaamsgerichte therapievormen zoals hartcoherentie en neurofeedback. Door deze combinatie kunnen we je helpen om gedragspatronen te veranderen en tegelijkertijd meer grip te krijgen op de signalen van je lichaam en het tot rust te brengen.

Onze werkwijze

Ons team van ervaren psychologen in Zeist en Soest maakt aan de hand van een intakegesprek een beoordeling van je slaapklachten. Op basis van deze intake bespreken we de verschillende mogelijkheden voor de behandeling van jouw klachten. De duur van de behandeling voor slaapproblemen is sterk afhankelijk van de achtergrond van je klachten. Een behandeling door middel van hartcoherentie training en cognitieve gedragstherapie biedt effectieve resultaten na zes tot acht sessies. Een behandeling middels neurofeedback bij slaapproblemen is meestal een traject van gemiddeld 25 sessies. Deze behandeling blijkt vaak zeer effectief bij chronische slaapklachten.

 

Neurofeedback

Neurofeedback is een effectieve behandeling bij chronische slaapklachten. Als je slaapt doorloopt je brein verschillende slaapstadia. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je brein tussen die stadia kan schakelen. Onze neurofeedback trainingen zijn erop gericht om je brein te trainen in het schakelen tussen deze stadia. Het uitgangspunt is daarbij een QEEG-meting. Dit geeft inzicht in de werking van het brein. Aan de hand van deze meting wordt een persoonlijk trainingsschema bepaald.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte en succesvolle methode voor de behandeling van slaapproblemen. Door middel van deze behandelingsvorm wordt getracht de vicieuze cirkel van slecht slapen te doorbreken. We proberen slaapbelemmerende gedachten te reguleren en gedragspatronen die een goede nachtslaap in de weg kunnen staan te veranderen. Dit biedt een goed alternatief voor slaapmedicatie. We kijken naar de bron van je klachten om zo een langdurige oplossing te bieden.

Hartcoherentie training

Ben je gespannen en heb je moeite om tot rust te komen? Dit kan een grote impact hebben op de kwaliteit van je slaap. Hartcoherentie training is een relatief eenvoudige oefening die je helpt om terug te schakelen en tot meer rust te komen. Met hartcoherentie trainen we om je hartritme en ademhaling op elkaar af te stemmen. Met als resultaat dat er een betere balans kan ontstaan in je lichaam. Deze techniek is zeer waardevol gebleken in combinatie met cognitieve gedragstherapie bij de behandeling van slaapproblemen. Lees meer over goed slapen door ademhaling

Wat kan je zelf doen om beter te slapen?

Wil je je slaapproblemen oplossen? Een goede nachtrust begint met goed inslapen en voldoende uren goede nachtrust. Wat voldoende nachtrust is kan uiteraard per persoon verschillen, maar de kwaliteit van je slaap is vooral belangrijk. Als je goed in je vel zit, slaap je beter en andersom, als je je veel zorgen maakt, kan dit zich uiten in slapeloosheid. Het moeilijke van slaapproblemen is dat er vaak een vicieuze cirkel ontstaat, waarbij er zorgen ontstaan omdat je slecht slaapt en je als gevolg daarvan de volgende nacht weer slecht slaapt. Er is zijn veel gewoontes die je kunnen helpen om tot een goede nachtrust te komen zoals:

  • vast slaapritme
  • zorg voor ontspanning en rust voordat je gaat slapen, beperk schermtijd
  • beweging en buitenlucht gedurende de dag
  • let op je voeding voordat je gaat slapen (geen zware maag)
  • goede slaap omstandigheden (koel, donker)

Lukt het je niet om je slaapproblemen op te lossen, omdat deze te hardnekkig zijn? Wil je meer weten over de behandeling van chronische slaapproblemen? Een psycholoog kan je handvatten geven om gedachten te veranderen en je helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Afhankelijk van je klachten kan een een aantal sessies met een psycholoog al een goede oplossing bieden. Bij chronische klachten kan neurofeedback een goed alternatief zijn. Neem contact op met ons team in Zeist of Soest voor advies over je klachten.

Verder lezen

Ons psychologen schrijven regelmatig artikelen over onze behandelmethoden en de inzet daarvan bij verschillende psychische klachten zoals slaapproblemen. Hieronder vind je recente artikelen uit onze psychologieblog:

Wat is complex trauma?

Complex trauma verwijst naar langdurige en herhaalde traumatische ervaringen, meestal van interpersoonlijke aard, die plaatsvinden in de vroege stadia van…

Wat is ACT Therapie en hoe kan het je helpen?

ACT Therapie staat voor acceptance and commitment therapy en wordt gezien als een vorm van gedragstherapie zoals CGT. De behandelmethode…

Wat te doen bij een paniekaanval

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een natuurlijke reactie of dreiging of gevaar, het maakt ons alert…

Wat is Neurofeedback?

Als we het simpel proberen uit te leggen: Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling chronische slaapproblemen in Zeist of Soest

BrainNetwork is een moderne psychologiepraktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling bij diverse mentale klachten zoals slecht slapen. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Onze praktijk is goed te bereiken vanuit de verschillende regio’s zoals AmersfoortZeistBilthovenDeBiltUtrechtSoestHoutenBunnik, Baarn, Doorn en Soesterberg .

BrainNetwork is aangesloten bij: