Slaapproblemen & slapeloosheid

Slaapproblemen of slapeloosheid kan een grote invloed of je gezondheid en je beperken in je dagelijks functioneren. Goed slapen is ongelooflijk belangrijk maar helaas is dit zeker geen vanzelfsprekendheid en komen slaapproblemen veel voor.

Slaapproblemen kunnen incidenteel zijn bijvoorbeeld als je veel stress ervaart of je ergens zorgen over maakt. Je ligt dan een nacht wakker of staat moe op omdat je een onrustige nacht hebt gehad Dit kan heel frustrerend zijn maar hoeft geen probleem te zijn als dit bij een enkele nacht blijft.

De kwaliteit van je slaap kan door veel factoren beïnvloed worden. Een nacht wakker liggen overkomt iedereen wel eens, maar als je structureel slecht slaapt is het belangrijk om dit aan te pakken. Slaapproblemen kunnen ernstig zijn, maar zijn gelukkig vaak wel goed te behandelen.

Ben je op zoek naar een effectieve behandeling van je slaapproblemen? Op onze locaties in Zeist en Soest bieden we verschillende behandelingen om je te helpen bij slaapproblemen of slapeloosheid.

Slaapproblemen Zeist

Symptomen Slaapproblemen

Wanneer spreken we over slaapproblemen? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat dit voor iedereen verschilt. Ook de gevolgen van weinig slapen is voor iedereen anders. Zo kan de één na en korte nacht nog goed functioneren, terwijl iemand anders na één slechte nacht al serieuze problemen ervaart in zijn of haar functioneren. Ervaar je zelf negatieve gevolgen van je slaapritme, dan is het verstandig om daar actie op te ondernemen.

Slaapproblemen komen in veel verschillende vormen voor. Bijna een kwart van de Nederlanders hebben moeite om goed in te slaap komen, door te slapen, of worden te vroeg wakker. Als we dan verder kijken, zien we dat ongeveer 10% van de mensen kampt met chronisch slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd.  We spreken van een chronisch slaapprobleem als je minstens drie keer per week problemen met slapen ervaart en dat daarbij klachten optreden zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Andere voorkomende slaapstoornissen zijn bijvoorbeeld; slaap apneu, restless leg syndrome, parasomnie, hypersomnia, narcolepsie en een slaap-waak ritmestoornis. Het optreden van in- en doorslaap problemen komt vaker voor op latere leeftijd, maar ook kinderen en adolescenten kunnen ernstige klachten ervaren. Lees meer over slecht slapen in deze blog.

Hulp bij Slaapproblemen

Bijna 25% van de mensen in Nederland boven de 25 jaar kampen met slaapproblemen. In veel gevallen kan je zelf actie ondernemen om tot een betere nachtrust te komen. Soms lukt dat echter niet en heb je hulp nodig om weer tot een gezond slaapritme te komen.

Vaak is het een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Iedereen is uniek en zo ook de klachten en gevolgen die je kan ervaren bij slecht slapen. Daarom is er in de meeste gevallen geen standaardoplossing die een effectief en langdurig resultaat geeft. Ons team van psychologen in Zeist en Soest kunnen je een persoonlijke begeleiding bieden om grip terug te krijgen op je slaap.

In onze begeleiding maken we gebruik van cognitieve gedragstherapie vaak in combinatie met lichaamsgerichte therapievormen zoals hartcoherentie en neurofeedback. Door deze combinatie kunnen we je helpen om (gedrags)patronen te veranderen en tegelijkertijd meer grip te krijgen op de signalen van je lichaam.

Slaapproblemen Zeist

Onze werkwijze

Geen controle over je gedachten en een onrust in het hoofd en lichaam zijn vaak herkenbaar voor mensen met slaapklachten. BrainNetwork biedt een persoonlijk en effectief programma bij slaapklachten. We maken daarbij, afhankelijk van je klachten, gebruik van verschillende technieken die bewust en onbewust controle teruggeven over je slaap ritme.

Onze experts maken aan de hand van een intakegesprek een beoordeling van je slaapklachten. Op basis van deze intake bespreken we de verschillende mogelijkheden voor de behandeling van jouw klachten.

De duur van de behandeling voor slaapproblemen is sterk afhankelijk van de achtergrond van je klachten. Een behandeling door middel van Hartcoherentie training en Cognitieve gedragstherapie biedt effectieve resultaten na 6 tot 8 sessies. Een behandeling middels neurofeedback bij slaapproblemen is meestal een traject van gemiddeld 25 sessies. Deze behandeling blijkt zeer effectief bij chronische slaapklachten.

 

Neurofeedback

Neurofeedback is een effectieve behandeling bij chronische slaapklachten. Als je slaapt doorloopt je brein verschillende slaapstadia. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je brein tussen die stadia kan schakelen. Onze neurofeedback trainingen zijn erop gericht om je brein te trainen in het schakelen tussen deze stadia. Het uitgangspunt is daarbij een QEEG-meting. Dit geeft inzicht in de werking van het brein. Aan de hand van deze meting wordt een persoonlijk trainingsschema bepaald.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte en succesvolle methode voor de behandeling van slaapproblemen. Door middel van deze behandelingsvorm wordt getracht de vicieuze cirkel van slecht slapen te doorbreken. We proberen slaap belemmerende gedachten te reguleren en gedragspatronen te veranderen, die een goede nachtslaap in de weg kunnen staan. Dit biedt een goed alternatief voor slaapmedicatie. We kijken naar de bron van je klachten om zo een langdurige oplossing te bieden.

Hartcoherentie training

Ben je gespannen en heb je moeite om tot rust te komen? Dit kan een grote impact hebben op de kwaliteit van je slaap. Hartcoherentie training is een relatief eenvoudige oefening die je helpt om terug te schakelen en tot meer rust te komen. Met hartcoherentie trainen we om je hartritme en ademhaling op elkaar af te stemmen. Met als resultaat dat er een betere balans kan ontstaan in je lichaam. Deze techniek is zeer waardevol gebleken in combinatie met cognitieve gedragstherapie bij de behandeling van slaapproblemen. Lees meer over goed slapen door ademhaling

Goed slapen

Wil je uitgerust wakker worden? Een goede nachtrust begint met goed inslapen en voldoende uren goede nachtrust. Wat voldoende nachtrust is kan uiteraard persoon verschillen maar de kwaliteit van je slaap is vooral belangrijk. Als je goed in je vel zit slaap je beter en andersom als je je veel zorgen maakt kan dit zich uiten in slapeloosheid. Het moeilijke van slaapproblemen is dat er vaak een vicieuze cirkel ontstaat waarbij er zorgen ontstaan omdat je slecht slaapt en je als gevolg daarvan de volgende nacht weer slecht slaat. Er is zijn veel gewoonten die je kunnen helpen om tot een goede nachtrust te komen zoals:

  • Vast slaapritme
  • Rust voordat je gaat slapen, beperk schermtijd
  • Beweging en buitenlucht gedurende de dag
  • Let op je voeding voordat je gaat slapen (geen zware maag)
  • Goede slaap omstandigheden (koel, donker)

Wil je meer weten over de behandelmogelijkheden van slapeloosheid of slaapproblemen? Of een keer spreken met één van onze behandelaren, neem dan contact met ons op. Graag beantwoorden we je vragen en leggen we je uit wat je kan en mag verwachten. Daarnaast vind je hieronder een aantal interessante artikelen over goed slapen en wat je kan doen bij slaapproblemen.

 

Wat is Neurofeedback?

Als we het simpel proberen uit te leggen: Neurofeedback is een training voor je brein. Verschillende delen van je brein…

Slaapproblemen: oorzaken & tips om beter te slapen

Zodra je in bed ligt, begin je met piekeren en kom je niet in slaap. Of je bent wel in…

Welk effect heeft chronische stress op je lichaam?

Langdurige stress kan zorgen voor verschillende lichamelijke klachten. Mensen voelen zich ziek en bezoeken dan een (huis)arts. Het komt geregeld…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Begeleiding bij Slaapproblemen en Slapeloosheid

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling bij diverse mentale klachten zoals slecht slapen . Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. In onze praktijk begeleidien we zowel kinderen als volwassenen. Onze praktijk is goed te bereiken van de verschillende regio’s zoals AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: