Niet-aangeboren hersenletsel

Als er in de loop van je leven schade aan je hersenen ontstaat, dan noemen we dat niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Jaarlijks worden ongeveer 130.000 Nederlanders getroffen door hersenletsel. Niet-aangeboren hersenletsel resulteert vaak in klachten op het gebied van fysiek, cognitief of emotioneel functioneren.

Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging van het hersenweefsel door een hersenaandoening die ná de geboorte is ontstaan. Hersenletsel kan ontstaan zijn door onder andere.: een CVA (beroerte), ongeval, zuurstoftekort, hartstilstand, alcohol-drugsverslaving, hersentumor, infectie of ziekte. De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel kunnen heel divers zijn en afhankelijk van de ernst van je klachten een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.

Psychologisch hulp kan je helpen om klachten te verminderen. Daarnaast kan een psycholoog je begeleiden in het omgaan met de gevolgen van het hersenletsel.

Niet aangeboren hersenletsel

Wat is niet aangeboren hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een breed begrip en kan worden onderverdeeld in twee categorieën: traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel.

Bij traumatisch hersenletsel ligt de oorzaak van het letsel buiten het lichaam. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een verkeersongeval, een val van de trap, een gevecht etc. Soms treedt hierbij schedelletsel op, maar soms ook niet. Schedelletsel ontstaat door het binnendringen van een voorwerp (een wapen, een kogel etc.) of van stukken bot door een schedelbreuk. Vormen van traumatisch hersenletsel kunnen een hersenschudding of hersenkneuzing zijn.

Bij een hersenschudding ervaar je vaak vermoeidheid en kun je (tijdelijk) verward zijn of minder goed onthouden. Een hersenschudding is meestal van tijdelijke aard en de klachten verdwijnen na verloop van tijd weer. Een hersenkneuzing heeft vaak grotere en blijvende gevolgen alhoewel de klachten vaak overeenkomen met een hersenschudding.

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak binnenin het lichaam. Een hersenbloeding of herseninfarct is een veelvoorkomend voorbeeld van niet-traumatisch hersenletsel. Andere voorbeelden zijn zuurstofgebrek (door een hartstilstand bijvoorbeeld), infectie, een tumor of gezwel, vergiftiging, epilepsie, maar ook het coronavirus zorgt bij sommige mensen voor hersenletsel.

 

Gevolgen van niet aangeboren hersenletsel

Als er sprake is van hersenletsel, word je begeleid door een (art)specialist en start je vaak een intensief revalidatietraject. Na je revalidatie kan het voorkomen dat je -zoals we dat noemen- “onzichtbare” gevolgen van het hersenletsel ervaart. Onzichtbare gevolgen kunnen zeer diverse klachten zijn, zoals vermoeidheid, snel geprikkeld zijn of stemmingswisselingen. Deze klachten worden niet altijd direct gelinkt aan het hersenletsel zelf en kunnen zich ook pas later duidelijk uiten.

Deze minder duidelijke gevolgen van hersenletsel kunnen vaak een grote impact hebben op het dagelijks functioneren na de revalidatie. Hieronder een aantal voorbeelden van mogelijke klachten en kijk ook eens op: informatie over de gevolgen van NAH

  • Je voelt je sneller vermoeidheid en je hebt langer nodig om te herstellen
  • Je reageert anders op situaties dan voorheen, meer impulsief of juist afwachtend
  • Je hebt moeite om prikkels uit je omgeving te verwerken
  • Je kunt je aandacht niet meer voor een langere tijd op één ding houden
  • Het verwerken van informatie en onthouden is moeilijker geworden
  • Je ervaart problemen met taal en moeite om de juiste woorden te vinden

Dit soort veranderingen en gevolgen kunnen erg vervelend zijn en veel invloed hebben op je dagelijks functioneren. Gelukkig zijn er wel manieren om je hierin te begeleiden en klachten te verminderen.

Behandeling NAH

Afhankelijk van je klachten zijn er verschillende methodes om je te begeleiden bij de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Onderdeel van de behandeling kan ook bestaan uit het begeleiden in het omgaan met beperking als gevolg van NAH. Als psychologenpraktijk BrainNetwork hebben we een expertise op het gebied van neurofeedback en combineren we dit vaak met cognitieve gedragstherapie in de behandeling van NAH.

Niet aangeboren hersenletsel kan een langdurige impact hebben op je functioneren en tot diverse klachten leiden. Ons team van psychologen richt de behandeling op het verminderen van restverschijnselen als gevolge van NAH. Wil je graag advies over je klachten en de mogelijkheden van een behandeling? Plan een kennismaking met een van onze therapeuten.

NAH Neurofeedback

Neurofeedback en NAH

Neurofeedback kan simpel omschreven worden als een training voor je brein, die effectief ingezet kan worden om specifiek psychische klachten te verminderen. Uit onze ervaring is gebleken dat neurofeedback een effectieve behandeling kan zijn bij verschillende vormen van hersenletsel. Neurofeedback kan daarbij helpen bij het verminderen van specifieke klachten en kan ook bijdragen aan het verminderen van stress, welke wordt ervaren als gevolg van hersenletsel. Onderzoeksresultaten hebben ook laten zien dat in bepaalde situaties de behandeling kan helpen bij het verbeteren van spraakvermogen en geheugen.

Hoe werkt neurofeedback dan precies bij niet aangeboren hersenletsel? Bij een gezond brein is een bepaald patroon van elektrische activiteit aanwezig. Door NAH kan dit patroon worden verstoord. Mede daardoor werkt je brein niet meer zoals het eerst deed. Met behulp van neurofeedback kunnen we die elektrische golven trainen, zodat ze weer zo goed mogelijk in het juiste of nieuwe patroon terechtkomen. Hiermee biedt neurofeedback een behandeling om cognitieve en psychische klachten, gerelateerd aan het hersenletsel, te behandelen.

Een neurofeedback behandeling combineren we vaak met cognitieve gedragstherapie (CGT). Door middel van CGT kunnen we je begeleiden in het omgaan met je klachten en langdurig resultaat bereiken. Daarnaast kan CGT ook ingezet worden om somberheids- en angstklachten als gevolg van NAH te verminderen.

In onze blog lees je meer over neurofeedback en de inzet van deze behandeling bij specifieke klachten.

 

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals…

Veerkracht en Psychische Gezondheid: De Sleutel tot een Positief Leven

In een wereld vol uitdagingen en veranderingen is veerkracht een essentiële eigenschap die ons helpt om met tegenslagen om te…

Trauma behandeling: De rol van veiligheid en verbinding in het begrijpen en helen van trauma

Volgens Bessel van der Kolk is een gevoel van veiligheid en verbinding essentieel voor menselijke ontwikkeling en welzijn. Wanneer een…

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van NAH regio Utrecht

BrainNetwork is een psychologenpraktijk met een locatie in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling bij verschillende psychische klachten, zoals deze ook kunnen ontstaan als gevolg van NAH. Heb je vragen over onze behandelingen, specifiek over neurofeedback bij NAH of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: