Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een breed begrip en kan worden onderverdeeld in twee categorieën: traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel.
Bij traumatisch hersenletsel ligt de oorzaak van het letsel buiten het lichaam. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een verkeersongeval, een val van de trap, een gevecht etc. Soms treedt hierbij schedelletsel op, maar soms ook niet. Schedelletsel ontstaat door het binnendringen van een voorwerp (een wapen, een kogel etc.) of van stukken bot door een schedelbreuk. Vormen van traumatisch hersenletsel kunnen een hersenschudding of hersenkneuzing zijn.
Bij een hersenschudding ervaar je vaak vermoeidheid en kun je (tijdelijk) verward zijn of minder goed onthouden. Een hersenschudding is meestal van tijdelijke aard en de klachten verdwijnen na verloop van tijd weer. Een hersenkneuzing heeft vaak grotere en blijvende gevolgen alhoewel de klachten vaak overeenkomen met een hersenschudding.
Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak binnenin het lichaam. Een hersenbloeding of herseninfarct is een veelvoorkomend voorbeeld van niet-traumatisch hersenletsel. Andere voorbeelden zijn zuurstofgebrek (door een hartstilstand bijvoorbeeld), infectie, een tumor of gezwel, vergiftiging, epilepsie, maar ook het coronavirus zorgt bij sommige mensen voor hersenletsel.
Als er sprake is van hersenletsel, word je begeleid door een (art)specialist en start je vaak een intensief revalidatietraject. Na je revalidatie kan het voorkomen dat je -zoals we dat noemen- “onzichtbare” gevolgen van het hersenletsel ervaart. Onzichtbare gevolgen kunnen zeer diverse klachten zijn, zoals vermoeidheid, snel geprikkeld zijn of stemmingswisselingen. Deze klachten worden niet altijd direct gelinkt aan het hersenletsel zelf en kunnen zich ook pas later duidelijk uiten.
Deze minder duidelijke gevolgen van hersenletsel kunnen vaak een grote impact hebben op het dagelijks functioneren na de revalidatie. Hieronder een aantal voorbeelden van mogelijke klachten en kijk ook eens op: informatie over de gevolgen van NAH
- Je voelt je sneller vermoeidheid en je hebt langer nodig om te herstellen
- Je reageert anders op situaties dan voorheen, meer impulsief of juist afwachtend
- Je hebt moeite om prikkels uit je omgeving te verwerken
- Je kunt je aandacht niet meer voor een langere tijd op één ding houden
- Het verwerken van informatie en onthouden is moeilijker geworden
- Je ervaart problemen met taal en moeite om de juiste woorden te vinden
Dit soort veranderingen en gevolgen kunnen erg vervelend zijn en veel invloed hebben op je dagelijks functioneren. Gelukkig zijn er wel manieren om je hierin te begeleiden en klachten te verminderen.