EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende en stressvolle ervaring zoals bijvoorbeeld een ongeval, een geweldincident of seksueel misbruik.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact op iemands leven hebben. Een
groot deel van deze mensen kan deze nare ervaring zelf overwinnen en verwerken. Anderen ontwikkelen psychische klachten. Je voelt je bijvoorbeeld somber, angstig, gespannen, hebt concentratieproblemen, lichamelijke klachten of slaapproblemen. Wanneer een heftige ervaring meemaakt, dan gaat dat vaak gepaard met veel emotie. De herinnering hieraan, met de daaraan gekoppelde vervelende emoties wordt opgeslagen in het langer termijn geheugen. Deze herinnering kan telkens weer naar boven komen in de vorm van angstige beelden (flashbacks) of nachtmerries. Dit kan erg beperkend zijn voor je functioneren.

De gebeurtenis heeft zo’n impact gehad dat het in je zowel je fysieke als mentale systeem staat opgeslagen, waardoor je in bepaalde situaties spanning ervaart en/of bepaalde situaties vermijdt. Het denken aan de schokkende en nare gebeurtenis roept nog steeds een emotionele reactie op.

EMDR therapie is een kortdurende evidenced based behandeling die je kan helpen deze schokkende en/of stressvolle ervaring te verwerken en de bijbehorende emoties te verminderen. Hierdoor nemen klachten zoals prikkelbaarheid, over alertheid, nachtmerries, angst en spanning af.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Voor wie is EMDR geschikt?

EMDR als behandelmethode bestaat al meer dan 20 jaar. De laatste jaren krijgt deze vorm van therapie steeds meer bekendheid. EMDR is inmiddels een bewezen-effectieve behandelmethode voor post-traumatische-stressstoornissen (PTSS). Daarom wordt het in de richtlijnen voor de behandeling van PTSS als één van de behandelingen van eerste keuze genoemd. Het kan hierbij gaan om enkelvoudig trauma of langdurig herhalend trauma.

Naast de behandeling van PTSS zijn er steeds meer aanwijzingen dat EMDR ook zeer effectief is bij andere psychische klachten:

Dit heeft ermee te maken dat emotioneel belanden herinneringen ook bij deze klachten een rol kunnen spelen. EMDR wordt dan ook steeds vaker toegepast als onderdeel van een breder behandeltraject.

EMDR Behandeling: Hoe werkt het?

EMDR therapie is een gestructureerde behandelingsmethode. Bij de start van het van het traject zal de therapeut je vragen terug te denken aan de schokkende gebeurtenis, het target. Daarbij wordt gevraagd terug te gaan naar het bijbehorend beeld en vragen naar de gedachten en gevoelens die het oproept. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart, waarbij de therapeut tijdens het ophalen hiervan een zogeheten ‘afleidende’ stimulus toevoegt. Lees meer over EMDR in het Psychologie Magazine.

In veel gevallen is de ‘afleidende’ stimulus de hand van de therapeut, maar er zijn ook andere manieren om deze stimulus aan te bieden, zoals door geluid dat wordt aangeboden via een koptelefoon. Deze stimuli wordt steeds kort toegevoegd. Tussen de opeenvolging van stimuli wordt rust genomen, waarbij de therapeut vraagt wat er in gedachten naar boven komt. Er ontstaat een keten van associaties en gedachten waarop keer op keer een stimulus wordt toegevoegd. Hiermee wordt de verwerking in gang gezet en komt men los van de emotionele lading die de schokkende gebeurtenis heeft.

Wil je weten of EMDR ook een voor jou iets kan betekenen in het verminderen van je klachten? Neem contact op met één van onze psychologen.

EMDR

In onze blog lees je meer over onze behandelingen

Ons team van ervaren psychologen vertelt je graag meer over EMDR Therapie en de toepassing van deze behandeling. Wil je meer lezen over EMDR vind je hieronder een aantal links met meer informatie over deze behandelmethode:

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

EMDR Behandeling Zeist

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Driebergen Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling voor kinderen en volwassenen met diverse psychische klachten. In onze praktijk werken we op basis van een integrale aanpak waarbij we fysiologie en psychologie combineren. Daarbij maken we gebruik van verschillende behandelingen zoals EMDR, PMT, CGT & Biofeedback. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: