Niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging van het hersenweefsel door een hersenaandoening die ná de geboorte is ontstaan. Hersenletsel kan ontstaan zijn door o.a.: een CVA, ongeval, zuurstoftekort, hartstilstand, alcohol-drugsverslaving, hersentumor, infectie of ziekte. Jaarlijks worden ongeveer 130.000 Nederlanders getroffen door hersenletsel

NAH

Wat is een Niet-Aangeboren Hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is dus een breed begrip, en kan worden onderverdeeld in twee categorieën: traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel.

Bij traumatisch hersenletsel ligt de oorzaak van het letsel buiten het lichaam. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een verkeersongeval, een val van de trap, een gevecht etc. Soms treedt hierbij schedelletsel op, maar soms ook niet. Schedelletsel ontstaat door het binnendringen van een voorwerp (een wapen, een kogel etc.) of van stukken bot door een schedelbreuk.

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak binnenin het lichaam. Een  hersenbloeding of herseninfarct is een veelvoorkomend voorbeeld niet-traumatisch hersenletsel. Andere voorbeelden zijn zuurstofgebrek (door een hartstilstand bijvoorbeeld), infectie, een tumor of gezwel, vergiftiging, epilepsie, maar ook het coronavirus zorgt bij sommige mensen voor hersenletsel.

NAH

Gevolgen van een Niet-Aangeboren Hersenletsel

Na het oplopen van hersenletsel wordt je behandelt door een arts of specialist. Echter blijft hierna vaak nog onzichtbare schade over. Men loopt op tegen dingen aan die niet meer gaan zoals eerst. Je emoties en gedrag kunnen anders zijn dan voor het letsel. Juist deze gevolgen zijn het meest lastig om mee om te gaan.

Voorbeelden van onzichtbare veranderingen

Vermoeidheid – men voelt zich sneller vermoeid na activiteiten en heeft langer de tijd nodig om te herstellen; na een nacht goede slaap is het ook nog niet helemaal opgelost

Gedragsverandering – gedrag en persoonlijkheid wordt geregeld door onze hersenen. Door schade in de hersenen kan je gedrag dus ook veranderen. Je bent misschien impulsiever of je kunt minder goed leren of misschien communiceer je nu anders dan voorheen.

Overprikkeling – prikkels uit de omgeving (dingen die je waarneemt met je zintuigen) worden niet goed verwerkt door de hersenen. Dit kost veel energie en leidt weer tot een vermoeid en druk gevoel.

Aandachtsproblemen – je kunt je aandacht niet meer voor een langere tijd op één ding houden (bijvoorbeeld een boek of film). Ook kan het filteren van achtergrondgeluiden moeilijk zijn, of je kunt niet meer dan één ding tegelijk.

Geheugenproblemen – na hersenletsel kan men informatie soms trager verwerken, of nieuwe informatie slechter onthouden. Oude informatie van voor het ongeluk is soms ook moeilijk te herinneren.

Spraak en taal – voor sommige mensen ontstaan er problemen met spraak en taal. Je kunt gesproken en geschreven tekst bijvoorbeeld minder goed begrijpen, of je kunt moeilijk de woorden vinden die je wilt zeggen.

Dit soort veranderingen en gevolgen kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel manieren om dit te behandelen.

Niet Aangeboren Hersenletsel & Neurofeedback

Neurofeedback is een vrij nieuwe behandeling die voor veel type klachten gebruikt wordt. Er is gebleken dat neurofeedback ook veelbelovend is voor de behandeling van meerdere vormen van hersenletsel (Simkin et al., 2014; May et al., 2013; Gray 2017). Neurofeedback blijkt niet alleen te leiden tot vermindering van symptomen, maar ook vermindering van de stress die wordt ervaren bij die symptomen (Bennett et al., 2018). Onderzoeksresultaten lieten ook specifiek verbetering zien in spraakvermogen en -geheugen en bij visueel leren en -geheugen (Reddy et al., 2009).

 

Maar hoe werkt Neurofeedback dan precies bij Niet-aangeboren hersenletsel? Bij een gezond brein is een bepaald patroon van elektrische activiteit aanwezig. Door NAH kan dit patroon worden verstoord. Mede daardoor werkt je brein niet meer zoals het eerst deed. Met behulp van neurofeedback kunnen we die elektrische golven trainen zodat ze weer zo goed mogelijk in het juiste patroon terecht komen. Zie hiervoor ook onze pagina over Neurofeedback.

 

De klachten kunnen ook worden behandeld met behulp van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) . Met name voor somberheids- en angstklachten door NAH is CGT erg werkzaam. Ook kan CGT helpen bij vermoeidheidsklachten (van Heugten, 2017).

 

Psycholoog regio Utrecht
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van NAH regio Utrecht

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen onder meer kinderen en volwassenen uit AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: