Na het oplopen van hersenletsel wordt je behandelt door een arts of specialist. Echter blijft hierna vaak nog onzichtbare schade over. Men loopt op tegen dingen aan die niet meer gaan zoals eerst. Je emoties en gedrag kunnen anders zijn dan voor het letsel. Juist deze gevolgen zijn het meest lastig om mee om te gaan.
Voorbeelden van onzichtbare veranderingen
Vermoeidheid – men voelt zich sneller vermoeid na activiteiten en heeft langer de tijd nodig om te herstellen; na een nacht goede slaap is het ook nog niet helemaal opgelost
Gedragsverandering – gedrag en persoonlijkheid wordt geregeld door onze hersenen. Door schade in de hersenen kan je gedrag dus ook veranderen. Je bent misschien impulsiever of je kunt minder goed leren of misschien communiceer je nu anders dan voorheen.
Overprikkeling – prikkels uit de omgeving (dingen die je waarneemt met je zintuigen) worden niet goed verwerkt door de hersenen. Dit kost veel energie en leidt weer tot een vermoeid en druk gevoel.
Aandachtsproblemen – je kunt je aandacht niet meer voor een langere tijd op één ding houden (bijvoorbeeld een boek of film). Ook kan het filteren van achtergrondgeluiden moeilijk zijn, of je kunt niet meer dan één ding tegelijk.
Geheugenproblemen – na hersenletsel kan men informatie soms trager verwerken, of nieuwe informatie slechter onthouden. Oude informatie van voor het ongeluk is soms ook moeilijk te herinneren.
Spraak en taal – voor sommige mensen ontstaan er problemen met spraak en taal. Je kunt gesproken en geschreven tekst bijvoorbeeld minder goed begrijpen, of je kunt moeilijk de woorden vinden die je wilt zeggen.
Dit soort veranderingen en gevolgen kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel manieren om dit te behandelen.