Migraine en Hoofdpijn

MIGRAINE / HOOFDPIJN

Hoofdpijn komt veel voor. Iedereen heeft het weleens gehad. Men beschrijft hoofdpijn als een intens, zeuren, pijnlijk bonkend en stekend gevoel in het gehele hoofd. Migraine geeft aanvallen van hevige hoofdpijn meestal eenzijdig in het hoofd, welke gepaard gaat met sterke gevoeligheid voor licht, geluid, misselijkheid en braken. Sommige mensen ervaren een aura waarin visuele verschijnselen, tintelingen en spraakproblemen kunnen voorkomen. De meeste mensen met migraine kunnen tijdens een aanval niet goed goed meer functioneren. Dagelijkse activiteiten zijn dan onmogelijk om uit te voeren.

 

Afspraak maken
OORZAKEN VAN MIGRAINE / HOOFDPIJN

 

Migraine en hoofdpijn klachten lijken een gevolg van een balans verstoring in de hersenen wat gepaard gaat met prikkeling van de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Wat deze ontregeling veroorzaakt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel weten wij dat migraine patiënten overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Deze overgevoeligheid is waarschijnlijk voor een deel erfelijk bepaald. Maar de gevoeligheid van de hersenen kan ook tijdelijk veranderen. Dit kan komen door hormonale schommelingen, tijdens de menstruatie, door extreme vermoeidheid en/of veranderende weersomstandigheden. Stress en spanning worden ook in verband gebracht met algemene hoofdpijnklachten.

MIGRAINE / HOOFDPIJN & NEUROFEEDBACK

 

Bij migraine en hoofdpijnklachten is er een disbalans in het brein, welke zich meestal uit in te veel snelle activiteit. Stress en spanning kunnen triggers zijn voor een aanval. In het brein zien we dat dan ook vaak terug. Het brein is gevoeliger voor prikkels. Door reductie van snelle hersengolven, wordt de stress in het brein verminderd.