Migraine & spanningshoofdpijn

Ben je op zoek naar een behandeling van spanningshoofdpijn en migraine? Hoofdpijn heeft iedereen we eens en kan verschillende oorzaken hebben en is vaak niet ernstig. Chronische spanningshoofdpijn  of migraine is anders, kan zeer hevig zijn en je zelfs beperken in het dagelijkse functioneren.

Spanningshoofdpijn en migraine kan je vaak herkennen aan de volgende symptomen:

  • Zeurende pijn die heel intens kan zijn
  • Moeite om licht of andere prikkels te verdragen
  • Misselijkheid en braken
  • Bonkend en stekend gevoel in het gehele hoofd.

Extreme hoofdpijnklachten zoals migraine en spanningshoofdpijn kunnen je dagelijks functioneren sterk belemmeren.

De oorzaak van deze klachten is niet altijd duidelijk. Het kan hormonaal zijn of in families voorkomen. Wel zien we vaak dat stress en spanning een belangrijke trigger kunnen zijn voor een aanval of het ontstaan van klachten. Meer rust in je hoofd en bewust worden van de signalen van je lichaam kan je helpen om klachten te verminderen.

Hoofdpijnmigraine

Oorzaken van migraine en spanningshoofdpijn

De oorzaak van migraine en spanningshoofdpijn is niet altijd even duidelijk. Als we kijken naar de fysiologische oorzaak zien we vaak een verstoring van de balans in je autonome zenuwstelsel en het brein. Dit gaat gepaard met prikkeling van de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Wat deze ontregeling in je brein veroorzaakt kan heel divers zijn.

We zien vaak dat mensen met migraine, overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Deze overgevoeligheid is waarschijnlijk voor een deel erfelijk bepaald. Maar de gevoeligheid van de hersenen kan ook tijdelijk veranderen door andere factoren. Dit kan komen door hormonale schommelingen, tijdens de menstruatie, door extreme vermoeidheid en/of veranderende weersomstandigheden.

Stress en spanning worden ook vaak aangewezen als de oorzaak van hoofdpijnklachten. Daarnaast kan verhoogde spierspanning bijdragen aan het verergeren van de pijn. Door de spanning in je lijf kan je minder goed ontspannen en kan dit juist druk zetten op je brein. Door je meer bewust te worden van de balans in je lichaam kan je signalen eerder herkennen en hevigere klachten voorkomen.

Meestal zijn er meerdere factoren die elkaar versterken bij het ontstaan van klachten. Om je klachten te behandelen is het belangrijk de verschillende factoren te begrijpen die de overgevoeligheid in je brein triggeren.

Behandeling van spanningshoofdpijn

Hoofdpijn komt in veel verschillende vormen voor. Iedereen ervaart wel eens hoofdpijnklachten doordat je het te druk hebt gehad of juist ziek bent. Chronische en zwaardere hoofdpijnklachten kunnen echter heel ingrijpend zijn en je beperken in je functioneren.

Er is veel wat je zelf kan doen om klachten te verminderen zoals, voldoende bewegen, gezonde voeding en tijd nemen voor ontspanning.

Bij migraine en hevige spanningshoofdpijnklachten kan een gezonde levensstijl onvoldoende helpen. Een behandeling van je klachten kan dan een oplossing bieden. Daarbij is het belangrijk om op basis van jouw situatie en de kenmerken van je klachten de behandeling af te stemmen.

Behandeling migraine / hoofdpijn

Spanning verminderen

Door middel van Biofeedback kunnen we je helpen om je autonome zenuwstelsel meer in balans te krijgen. Ook kan deze methode je helpen om (onbewuste) spierspanning te verminderen en meer bewust te worden van lichaamssignalen om klachten te verminderen of te voorkomen.

Meer rust in je hoofd

Om de overgevoeligheid te verminderen kunnen we neurofeedback inzetten als behandeling van spanningshoofdpijn en migraine. Neurofeedback is een intensieve behandeling die kan helpen om balans in je brein terug te brengen en meer rust te creëren.

Stressmanagement

Wanneer spanningshoofdpijn wordt in getriggerd door stress of mentale inspanning kan een psycholoog helpen om hier anders mee om te gaan. Door een combinatie van CGT en hartcoherentie training kunnen we je helpen om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Over BrainNetwork

Onze moderne psychologie praktijk in Driebergen Zeist staat voor effectieve en duurzame behandelingen bij verschillende soorten klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in biofeedback, coaching en hartcoherentie. Daarmee kunnen we een persoonlijke behandeling bieden voor spanningshoofdpijn en migraine. Neem contact als je meer wil weten over de mogelijkheden van BrainNetwork. We beantwoorden graag de vragen over jouw klachten en hoe we je daarbij kunnen helpen.

BrainNetwork is aangesloten bij: