Behandeling slaapproblemen

Ben je op zoek naar een effectieve behandeling van je slaapproblemen? Goed slapen is ongelooflijk belangrijk voor ons functioneren en onze gezondheid. Toch is dit geen vanzelfsprekendheid en komen slaapproblemen veel voor.

Piekeren over de zaken van morgen, iets te lang door gewerkt of een onrustig gevoel in je lichaam. De kwaliteit van je slaap kan door veel factoren beïnvloed worden. Een nacht wakker liggen overkomt iedereen wel eens, maar als je structureel slecht slaapt is het belangrijk om dit aan te pakken. Slaapproblemen kunnen ernstig zijn, maar zijn gelukkig vaak wel goed te behandelen.

Behandeling slaapproblemen

Wat is slecht slapen?

Wat is slecht slapen? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat dit voor iedereen verschilt. Ook de gevolgen van weinig slapen is voor iedereen anders. Zo kan de één na en korte nacht nog goed functioneren, terwijl iemand anders na één slechte nacht al serieuze problemen ervaart in zijn of haar functioneren. Ervaar je zelf negatieve gevolgen van je slaapritme, dan is het verstandig om daar actie op te ondernemen.

Slaapproblemen komen in veel verschillende vormen voor. Bijna een kwart van de Nederlanders hebben moeite om goed in te slaap komen, door te slapen, of worden te vroeg wakker. Als we dan verder kijken, zien we dat ongeveer 10% van de mensen kampt met chronisch slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd.  We spreken van een chronisch slaapprobleem als je minstens drie keer per week problemen met slapen ervaart en dat daarbij klachten optreden zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Andere voorkomende slaapstoornissen zijn bijvoorbeeld; slaap apneu, restless leg syndrome, parasomnie, hypersomnia, narcolepsie en een slaap-waak ritmestoornis. Het optreden van in- en doorslaap problemen komt vaker voor op latere leeftijd, maar ook kinderen en adolescenten kunnen ernstige klachten ervaren. Lees meer over slecht slapen in deze blog.

Slaapproblemen oplossen

Bijna 25% van de mensen in Nederland boven de 25 jaar kampen met slaapproblemen. In veel gevallen kan je zelf actie ondernemen om tot een betere nachtrust te komen. Soms lukt dat echter niet en heb je hulp nodig om weer tot een gezond slaapritme te komen.

Vaak is het een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Iedereen is uniek en zo ook de klachten en gevolgen die je kan ervaren bij slecht slapen.  Daarom is er in de meeste gevallen geen standaardoplossing die een effectief en langdurig resultaat geeft. Wij helpen je graag om persoonlijk plan te maken en je te begeleiden om langdurig meer grip te krijgen op je klachten.

Aanpak van slaapproblemen

Geen controle over je gedachten en een onrust in het hoofd en lichaam zijn vaak herkenbaar voor mensen met slaapklachten. BrainNetwork biedt een persoonlijk en effectief programma bij slaapklachten. We maken daarbij, afhankelijk van je klachten, gebruik van verschillende technieken die bewust en onbewust controle teruggeven over je slaap ritme.

Onze experts maken aan de hand van een intakegesprek een beoordeling van je slaapklachten. Op basis van deze intake bespreken we de verschillende mogelijkheden voor de behandeling van jouw klachten. Uniek voor BrainNetwork is dat we een combinatie van technieken kunnen aanbieden. De uitkomst is daarmee altijd een persoonlijk behandelplan.

Problemen bij slapen

Onze werkwijze

Neurofeedback

Neurofeedback is een effectieve behandeling bij chronische slaapklachten. Als je slaapt doorloopt je brein verschillende slaapstadia. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je brein tussen die stadia kan schakelen. Onze neurofeedback trainingen zijn erop gericht om je brein te trainen in het schakelen tussen deze stadia. Het uitgangspunt is daarbij een QEEG-meting. Dit geeft inzicht in de werking van het brein. Aan de hand van deze meting wordt een persoonlijk trainingsschema bepaald.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte en succesvolle methode voor de behandeling van slaapproblemen. Door middel van deze behandelingsvorm wordt getracht de vicieuze cirkel van slecht slapen te doorbreken. We proberen slaap belemmerende gedachten te reguleren en gedragspatronen te veranderen, die een goede nachtslaap in de weg kunnen staan. Dit biedt een goed alternatief voor slaapmedicatie. We kijken naar de bron van je klachten om zo een langdurige oplossing te bieden.

Hartcoherentie training

Ben je gespannen en heb je moeite om tot rust te komen? Dit kan een grote impact hebben op de kwaliteit van je slaap. Hartcoherentie training is een relatief eenvoudige oefening die je helpt om terug te schakelen en tot meer rust te komen. Met hartcoherentie trainen we om je hartritme en ademhaling op elkaar af te stemmen. Met als resultaat dat er een betere balans kan ontstaan in je lichaam. Deze techniek is zeer waardevol gebleken in combinatie met cognitieve gedragstherapie bij de behandeling van slaapproblemen.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling voor slaapproblemen is sterk afhankelijk van de achtergrond van je klachten. We vinden het daarom belangrijk om een inhoudelijke intake te doen. Deze is altijd kosteloos en geeft je een goed beeld van de mogelijkheden.

Een behandeling door middel van Hartcoherentie training en Cognitieve gedragstherapie biedt effectieve resultaten na 6 tot 8 sessies. Een behandeling middels Neurofeedback bij slaapproblemen is meestal een traject van gemiddeld 25 sessies. Deze behandeling blijkt zeer effectief bij chronische slaapklachten.

Slaapproblemen behandeling
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Behandeling van slaapproblemen regio Utrecht

BrainNetwork is een moderne psychologie praktijk in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen onder meer kinderen en volwassenen uit AmersfoortZeistBilthovenDe BiltUtrechtSoestHoutenBunnikVeenendaal en Nieuwegein.

BrainNetwork is aangesloten bij: