NLD & Leerstoornis

Heeft je kind de diagnose NLD? En wil je graag de mogelijkheden onderzoeken om je kind hierin te begeleiden?

Non-verbal Learning Disabilities of kort NLD wordt gezien als een leerstoornis. De klachten die kinderen hiervan kunnen ervaren worden vaak niet direct herkend. Dit komt doordat de problemen die kinderen ervaren juist niet in de verbale ontwikkeling zitten maar in de (minder zichtbare) non-verbale ontwikkeling.

Onze teams op de locaties in Zeist en Soest hebben een sterke expertise op het gebied van neurofeedback en cognitieve gedragstherapie en de inzet daarvan bij het  begeleiden van kinderen met een leerstoornis. Wil je meer weten over onze behadelingen? Graag vertellen we je meer over de behandeling en de mogelijkheden bij leerstoornissen zoals NLD.

NLD & Leerproblemen behandeling

Wat is NLD?

NLD staat voor het engels Nonverbal Learning Disabilities en wordt gezien als een ontwikkelingsstoornis. De leerproblemen die zich uiten bij NLD hebben te maken met het verwerken non-verbale informatie. Doordat kinderen met NLD moeite hebben met oorzaak en gevolgrelaties zien we vaak dat er leerproblemen ontstaan op het gebied van ruimtelijk inzicht, rekenen en  begrijpend lezen. Daarnaast zien we dat kinderen met NLD meestal ook een minder sterk ontwikkelde motoriek hebben. Hieronder de meest voorkomende kenmerken bij NLD:

 • Moeite met leren van nieuwe vaardigheden
 • Moeite met concentreren
 • Minder sterk ontwikkelde motoriek
 • Moeite met plannen of organiseren
 • Laag werktempo
 • Maakt minder makkelijk sociaal contact
 • Problemen met ruimtelijk inzicht
 • Problemen met oorzaak en gevolgrelaties

De achterliggende oorzaak van NLD is niet goed bekend. Wat wel algemeen aangenomen wordt is dat de communicatie tussen verschillende hersendelen niet optimaal is bij kinderen met NLD. De communicatie tussen hersendelen is belangrijk om informatie te verwerken en te leren. In de rechterhersenhelft wordt met name de non verbale informatie verwerkt. Dit deel van de hersenen is grotendeels betrokken bij het aanleren van nieuwe taken en vaardigheden. Bij NLD zien we dat dit deel van de hersenen minder is ontwikkeld. Wanneer we iets  leren en door herhaling, automatisme is geworden, wordt dit overgenomen door de linker hersenhelft. Die overdracht verloopt anders bij mensen met NLD. Het aanleren van vaardigheden kost dan vaak ook meer tijd dan bij mensen waar de communicatie beter verloopt. 

Hulp & begeleiding bij NLD

Op dit moment is er geen behandeling die NLD kan genezen. Er zijn wel mogelijkheden om klachten te verminderen en kinderen te helpen beter om te gaan met de beperkingen van NLD. Kinderen met leerstoornissen zoals NLD kampen vaak ook met secundaire klachten in hun dagelijks functioneren. Ze kunnen ze faalangst en stress ervaren doordat het verbale functioneren achterblijft. Hierdoor kan ook het zelfvertrouwen afnemen.

In onze praktijk in Zeist begeleiden we kinderen met NLD op 3 manieren:

 1. Verbeteren van de communicatie tussen hersendelen, door middel van Neurofeedback,  waardoor informatie verwerking gestimuleerd wordt 
 2. Leren om gaan met  verschillende situaties en bewust maken van oorzaak en gevolg door middel van cognitieve gedragstherapie 
 3. Bewust maken van eigen lichaam door het inzetten van oefeningen van de psychomotorische therapie

Door een combinatie te maken van deze methode kunnen we kinderen helpen in hun gedrag en bewust maken van hun eigen kunnen. Zo is onze behandeling erop gericht om het functioneren te verbeteren, maar ook om het kind te leren zo goed mogelijk om te gaan met zijn of haar beperkingen.

NLD & Leerproblemen Zeist

Neurofeedback behandeling bij NLD

Neurofeedback kan een effectieve behandelmethode zijn voor kinderen met diverse klachten zoals AD(H)D of leerstoornissen zoals NLD. Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van je brein. Het is als het ware een training van je brein om de communicatie tussen hersendelen te versterken. Daarmee kan deze behandeling effectief bijdragen aan de manier waarop het brein informatie kan verwerken.

De biologische oorzaak van leerstoornissen zoals NLD, Dyslexie of Dyscalculie liggen in de communicatieproblemen tussen de verschillende hersengebieden. Als de communicatie tussen de verschillende delen van het brein niet optimaal functioneert geeft dit problemen in de informatieverwerking. Kinderen met NLD ervaren met name problemen in de non verbale ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat het voor kinderen met NLD moeilijker is om nieuwe taken en vaardigheden te leren. Dit wordt aangestuurd door de rechterhersenhelft. Door de communicatie tussen de verschillende hersendelen te versterken kan ook de informatieverwerking in het brein verbeteren. Hierdoor wordt het wat makkelijker om je als kind nieuwe vaardigheden te leren en tot een betere uitvoering van taken te komen. 

Bij een effectieve inzet van Neurofeedback, eventueel in combinatie met cognitieve gedragstherapie of PMT zien we het functioneren van kinderen verbeteren op verschillende vlakken:

 • Verminderen van vermoeid
 • Makkelijker in contact maken
 • Verbetering in concentratie
 • Meer zelfvertrouwen
 • Verbetering leerprestaties

Persoonlijk behandelplan

We starten altijd met een vrijblijvende kennismaking om zo een goed beeld te krijgen van de klachten van het kind. Op basis van dit gesprek zal de psycholoog een uitleg en advies geven over de mogelijkheden tot behandeling.

Wanneer er een Neurofeedback behandeling wordt gestart dan zal er eerst een verdiepende intake volgen waarbij er een EEG meting wordt gedaan. Bij de analyse van het EEG zullen we bij leerproblematiek specifiek letten op verschillen tussen de linker en de rechter hersenhelft en de frequenties die we over de achterste delen van het brein meten. Op basis van de EEG meting in combinatie met de gegevens uit de intake wordt een behandelplan opgesteld. Daarna starten de Neurofeedback sessies. De neurofeedback behandeling is erop gericht om onder-of overactivatie in het brein te normaliseren en de communicatie tussen hersendelen te bevorderen, waardoor je het het functioneren optimaliseert en klachten zullen verminderen.

Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van het brein. Door op de juiste manier te feedback te geven leert het brein zichzelf aan te passen. Deze training wordt door kinderen vaak als positief ervaren. Lees hier meer over op onze pagina over Neurofeedback bij Kinderen. Mocht je vragen hebben over Neurofeedback of wil je meer weten over de werking ervan, neem dan contact met ons op.

In onze blog lees je ook meer over onze behandelingen en ervaringen vanuit onze praktijk.

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals…

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Wat te doen bij een paniekaanval

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een natuurlijke reactie of dreiging of gevaar, het maakt ons alert…

Het ontstaan van Neurofeedback

Neurofeedback is een opkomende en “nieuwe” behandeling, maar gaat eigenlijk al terug tot ongeveer 1960. De geschiedenis aan onderzoekers in…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

BrainNetwork is een regionale psychologie praktijk met een locatie in Zeist en Soest. Wij staan voor een persoonlijke en effectieve behandeling voor kinderen met klachten als gevolg van NLD of ADHD. We werken op basis van een holistische aanpak waarbij we altijd kijken naar de de verschillende facetten van je klachten.  Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op. Ons locaties zijn goed bereikbaar vanuit AmersfoortZeistBilthovenDe Bilt, Baarn, SoestHoutenDriebergen, Soesterberg en Bunnik.

BrainNetwork is aangesloten bij: