Neurofeedback voor kinderen

Neurofeedback training bij kinderen kan effectief ingezet worden bij klachten als gevolg van onder andere AD(H)D, autisme of NLD. Kort gezegd is neurofeedback gericht op het versterken van de communicatie tussen verschillende hersendelen. Als de communicatie in je brein verbetert zien we dat informatieverwerking bij kinderen als gevolg daarvan vaak ook verbeterd. Er is geen diagnose nodig voor deze behandeling. Neurofeedback wordt ook wel gezien als alternatief wanneer medicatie niet gewenst of mogelijk is.

In onze praktijk werken we op basis van een persoonlijk behandelplan en combineren we verschillende behandelmethode om de beste begeleiding te bieden. Om een goed beeld te geven van de mogelijkheden van neurofeedback plannen we altijd eerst een vrijblijvende kennismaking. Op basis van de specifieke klachten van het kind zal ons team van psychologen in Zeist of Soest  een advies geven over de mogelijke behandelingen.

Neurofeedback Kind

Effecten Neurofeedback training

De hersenen van kinderen ontwikkelen zich ongelooflijk snel en hebben een enorme capaciteit om zich continue aan te passen aan de omgeving en de ervaring. De ontwikkeling van het brein kan in een vroeg stadia verstoord raken, waardoor informatie die in de hersenen binnenkomt anders wordt verwerkt. Dit kan tot uiting komen in klachten zoals aandacht en concentratieproblemen, leerproblemen of problemen in de sociale omgang. Het brein is dan niet goed in staat om zichzelf aan te passen. Vaak hebben deze klachten een erfelijke oorsprong en komen deze voort uit de communicatie tussen de verschillende netwerken in je brein.

Neurofeedback kan kinderen helpen om dit netwerk en communicatie in het brein te trainen en te versterken. Deze behandelmethode kan daarbij effectief ingezet worden in de begeleiding van kinderen met ADHD & ADD maar ook als het gaat om concentratie en leerproblemen. Onze begeleiding is persoonlijk en erop gericht om kinderen te helpen in het dagelijks functioneren. Neurofeedback kan in deze aanpak bijdragen aan het verminderen van klachten zoals:

  • Verbeteren van de concentratie & minder snel afgeleid zijn
  • Rustiger worden en meer controle over gedrag
  • Makkelijker inslapen ’s nachts
  • Minder snel overprikkeld raken

Ons team van psychologen vertelt je graag meer over onze ervaringen uit de praktijk. We adviseren je graag over de mogelijkheden van onze verschillende behandelingen.

Meer over neurofeedback

Neurofeedback gaat uit van het lerend vermogen van het kinderbrein. Door de hersenactiviteit te meten en hier terugkoppeling op te geven vindt er een leerproces in de hersenen plaats. Voor een effectieve neurofeedback behandeling is het belangrijk om altijd eerste een QEEG af te nemen. Dit is een meting van de activiteit van het brein waardoor de psycholoog bepaalde patronen en eventuele afwijkingen kan herkennen. Op basis van het QEEG zal de psycholoog een persoonlijk plan maken voor het kind dat aansluit op zijn of haar klachten.

De activiteit in het brein heeft een belangrijke invloed op de mentale staat en het functioneren van het kind. Zo worden bijvoorbeeld snelle hersengolven geassocieerd met aandacht en focus en de zogenaamde trage hersengolven met dromerigheid of vermoeidheid.

Het ritme van de hersenactiviteit speelt vervolgens een belangrijke rol bij de communicatie in ons brein. Zijn deze ritmen (trage en snelle activiteit) goed op elkaar afgestemd, dan zien we dat dit een positief effect heeft op het overall functioneren.  Is er een disbalans in dit ritme zien we juist vaak dat bepaalde klachten of stoornissen bij kinderen ontstaan. Zoals onrust, dromerigheid of juist hyperactiviteit en moeite met concentreren.

Wil je verder lezen over Neurofeedback? Hieronder vind je een aantal artikelen over deze behandelmethode bij kinderen.

Neurofeedback Kinderen

Behandeling voor kinderen

Geen enkel kind vindt het leuk om naar therapie te gaan. Liever gaan ze spelen of spreken ze af met vrienden en vriendinnen. In onze praktijk hebben we veel ervaring met de behandeling van kinderen. We vinden het belangrijk dat het kind zich veilig voelt en ook zelf betrokken is bij stellen van de doelen die ze willen bereiken. We benadrukken tijdens de behandeling de positieve stappen die een kind maakt en nemen ze ook mee in de ontwikkeling die ze tijdens de behandeling mee maken.

Bij neurofeedback kunnen kinderen zelf mee bepalen hoe de behandeling eruit zal zien door de keuze van een favoriet film of game die we gebruiken tijdens de behandeling. Door te trainen op concentratie kan het kind de film kijken of punten scoren in het gekozen spel. Dit maakt de behandeling persoonlijk en leuker voor kinderen.

Neurofeedback is niet voor iedereen of voor alle klachten geschikt. In onze praktijk zien we veelbelovende resultaten bij AD(H)D klachten, slaapproblemen en leerproblemen. Laat je altijd goed informeren door gecertificeerde therapeuten voor een effectieve behandeling.

In onze blog lees je meer over de verschillende behandelingen en de inzet van neurofeedback:

Overprikkeling: Een klacht met grote gevolgen

In onze samenleving worden steeds meer mensen geconfronteerd met overprikkeling. Dit verschijnsel kan voorkomen bij verschillende aandoeningen en situaties, zoals…

Veerkracht en Psychische Gezondheid: De Sleutel tot een Positief Leven

In een wereld vol uitdagingen en veranderingen is veerkracht een essentiële eigenschap die ons helpt om met tegenslagen om te…

Neurofeedback bij ADHD en ADD

De symptomen of klachten als die ontstaan door ADHD of ADD kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren.…

Wat te doen bij een paniekaanval

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een natuurlijke reactie of dreiging of gevaar, het maakt ons alert…

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBrainNetwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Neurofeedback voor kinderen regio Utrecht

BrainNetwork is een regionale psychologie praktijk in de generalistische basis GGZ met een locatie in Driebergen Zeist en Soest. Ons team bestaat uit GZ- en basis psychologen. Wij staan voor een persoonlijke en holistische behandeling voor kinderen en volwassenen. Heb je vragen over onze behandelingen of wil je graag overleggen met een van onze psychologen? Neem dan contact met ons op.

BrainNetwork is aangesloten bij: